El planeta en perill per la moda ràpida: Zara alimenta la crisi climàtica amb el transport aeri

08/novembre/2023 | Notícies

Cada cop més ràpida i més contaminant. La indústria del fast fashion es basa en tendències efímeres, i envia per transport aeri centenars de milers de tones de roba arreu del món cada any. D’acord amb el seu model de negoci, el gegant espanyol de la moda, Zara, i detallistes de venda en línia mundials com Shein utilitzen una quantitat immensa de vols, segons un estudi realitzat per l’organització independent suïssa Public Eye. A l’estat, la Campanya Roba Neta i Ecologistes en Acció se sumen en aquesta campanya per demanar a les empreses que eliminin gradualment la “moda aèria” tan perjudicial per al medi ambient.

La roba, els tèxtils i el calçat no són productes que caduquin. Tot i això, grans quantitats d’aquests articles es transporten per avió. Només a la UE, el 2022 es van importar i exportar 700.000 tones per via aèria. Això equival a la capacitat de 7.000 avions de càrrega grans, o a uns 20 vols diaris, únicament amb articles de moda.

La moda ràpida és la principal responsable d’aquestes xifres; la moda efímera, que es torna cada cop més ràpida i que per a això, utilitza també l’avió com a mitjà de transport. El transport de mercaderies per via aèria redueix els temps de lliurament, però les emissions són unes 14 vegades més perjudicials per al clima que les de la roba que es transporta principalment per via marítima.

Quines són les marques que més utilitzen el transport aeri?

Les mateixes empreses són molt poc transparents a l’hora de parlar de la moda que transporten per avió. Per això, en aquesta investigació exclusiva, Public Eye ha analitzat no només la informació pública disponible, sinó també les dades de mitjans de comunicació independents i dades detallades de duanes. El resultat de la investigació: l’empresa matriu de Zara, Inditex, sembla encapçalar aquesta classificació, amb peces que volen d’una banda a l’altra com a part essencial del seu model de negoci.

Independentment d’on es fabriquin, pràcticament tots els productes de Zara & Co. acaben als grans centres de distribució que el Grup opera al voltant de l’aeroport de Saragossa. Allà és on planxen, inspeccionen i empaqueten les peces de roba, abans d’enviar-les cap a les botigues de tot el món. A l’aeroport de Saragossa, Inditex gestiona cada setmana uns 32 vols de càrrega amb unes 100 tones de roba a bord. Això suposa més de 1.600 vols cada any. Amb aquest volum de mercaderies, el Grup Inditex és, amb diferència, el client principal del transport de càrrega de l’aeroport de Saragossa.

Fins i tot dins de la UE, on el transport aeri ofereix tan sols un petit estalvi en temps, els articles de moda es transporten igualment per avió. El 2022, es van lliurar per via aèria almenys 42.658 tones (les estadístiques són incompletes, pel fet que les mercaderies no passen per duana dins de la UE). Una dada sorprenent és que la major part d’aquest transport aeri procedeix, amb molta diferència, d’Espanya; el 64% o 27.392 tones, per ser exactes. No només a Saragossa, sinó també a Barcelona, ​​la indústria de la moda és des de fa anys la responsable dels volums de càrrega més grans; amb Inditex com un dels seus principals clients.

No hi ha gaires dades disponibles sobre la “moda aèria” que no s’envia a centres de distribució, sinó directament als consumidors i consumidores en forma de paquets individuals. El detallista en línia Shein, per exemple, envia enormes quantitats d’articles de moda per correu aeri directament des de la Xina a domicilis particulars de tot el món. Shein va signar una aliança estratègica amb l’aerolínia China Southern Airlines el juliol del 2022 amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de vol. Quatre avions de càrrega de l’aerolínia més gran d’Àsia van i venen constantment per les rutes principals de Shein entre Guangzhou i Los Angeles, i entre Guangzhou i Amsterdam o Londres.

Tant si es tracta de Zara, com de Shein o d’altres detallistes, que la moda voli per mig món suposa un dany totalment innecessari per al medi ambient en un escenari de crisi climàtica. Hem d’aturar aquesta “moda aèria”. Per això, la Campanya Roba Neta, Ecologistes en Acció i Public Eye llancen aquesta petició perquè Zara es prengui seriosament la seva promesa de ser més sostenible i renunciï a la moda transportada per avió que tant afecta el clima.

ENLLAÇ A L’INFORME

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This