Victòria històrica de les treballadores hondurenyes de Fruit of the Loom

24/novembre/2009 | Notícies

El 14 de novembre es va aconseguir un acord sense precedents entre Russell Athletic (propietat de Fruit of the Loom) i el sindicat que representa les i els treballadors i les treballadores acomiadats injustament a la fàbrica Jerzees d’Hondures (JDH).

Russell va accedir a obrir una nova planta a l’àrea de Choloma, tornar a contractar i atorgar assistència econòmica substancial als 1 200 ex-treballadors i ex-treballadores de JDH, instituir un programa conjunt de capacitació entre sindicat i gerència sobre llibertat d’associació i comprometre’s a una posició de neutralitat respecte a la sindicalització, la qual cosa obrirà la porta per a la representació sindical en totes les plantes de Fruit of the Loom d’Hondures (Russell Athletic és propietat de Fruit of the Loom).

“Aquest acord representa un dels avenços més significatius per als drets fonamentals en el lloc de treball en els vint anys d’història dels codis de conducta de la indústria del vestit,” va dir Scott Nova, del Consorci dels Drets dels Treballadors ( WRC), que va realitzar investigacions independents sobre les violacions a la llibertat d’associació en JDH. “és difícil sobreestimar el significat d’aquest esdeveniment.”

“Per als treballadors hondurenys aquest acord representa una esperança real, sobretot enmig de la crisi d’atur al nostre país,” va dir Evangelina Argueta, Coordinadora de la Central General de Treballadors d’Hondures (CGT) a Choloma, que va encapçalar la lluita per els ex treballadors de JDH. “Els treballadors acomiadats no han tingut ingressos per mantenir les seves famílies. Ara poden tenir la seguretat que hi haurà feina – això ha estat el més valuós de l’acord.”

Russell Athletic estava sota una gran pressió per reparar el dany ocasionat per la seva decisió de tancar la fàbrica JDH el gener passat, el que va ser àmpliament condemnat com un intent de destruir un sindicat recentment format.

Grups d’estudiants, sindicats i organitzacions de drets laborals, incloent Estudiants Units Contra l’Explotació (USAS) i la Xarxa de Solidaritat de la Maquila, més de 100 universitats als EE.UU. i Canadà, que han adoptat polítiques de compres ètiques, havien suspès els seus acords de llicències amb l’empresa o amenaçat de fer-ho a menys que l’empresa actués per posar remei a la violació. També es va establir contacte amb botigues i altres consumidors de Russell.

Les converses entre el sindicat i l’empresa van començar finalment després que la pertinença de Russell Athletic a la Fair Labor Association (FLA) fos posada en estatus de “Revisió Especial” el juny passat. Una investigació de la FLA, en resposta a una reclamació presentada per la CGT, la Campanya Roba Neta i la Xarxa de Solidaritat de la Maquila, va confirmar l’afirmació del Workers Right Consortium que la presència del sindicat va ser un factor significatiu en la decisió de l’empresa membre de la FLA de tancar la fàbrica JDH.

La FLA va dir a l’empresa que havia de negociar una remediació amb el sindicat local (SITRAJERZEESH) i la CGT, i  establir una via de diàleg amb la Xarxa de Solidaritat de la Maquila i el Workers Right Consortium.

Fruit of the Loom és l’empresa que privada que més llocs de treball genera a Hondures. és propietària de vuit fàbriques que donen feina a més de 10 000 treballadors i treballadores. Això fa que aquest acord tingui un impacte molt significatiu.

La implementació de l’acord serà monitoritzat per un comitè conjunt sindical-gerència, amb un acord de recórrer a un procés d’arbitratge vinculant, en cas de disputes sobre la implementació o interpretació.

“Tot el suport rebut de grups com el WRC, la RSM i de tots els estudiants universitaris va ser fonamental i estem molt agraïts”, va dir Evangelina Argueta, representant de les treballadores. “El suport de les organitzacions internacionals va ser molt important.”

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This