Exigim l’alliberament immediat de Meng Han

02/novembre/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta fem una crida a l’alliberament de Meng Han, activista pels drets laborals a la Xina. Ha  estat empresonat pel govern xinès després que el seu suport a les treballadores d’una fàbrica de sabates, es transformés en una reeixida vaga i a la negociació amb la direcció. Les marques que s’aprovisionen a la fàbrica de sabates Lide han d’intervenir per garantir que es respectin els drets humans.

El 3 de desembre de 2015, les autoritats xineses a la província de Guangdong, van desencadenar una campanya de repressió contra les persones defensores dels drets laborals i les organitzacions de suport a les treballadores de les fàbriques. Moltes van ser detingudes o van desaparèixer, incloent Zeng Feiyang, director del Centre de Treballadors de Panyu, i Meng Han, un membre de l’organització. Tot i que algunes persones han estat alliberades en els últims mesos, ells dos segueixen a la presó, on se’ls ha negat el dret bàsic de contactar amb els advocats. A més l’agència estatal de notícies, ha publicat notícies difamatòries contra ells.

Les detencions estan relacionades concretament amb el conflicte laboral de la fàbrica de sabates Lide, al districte de Panyu. Al 2015, una vaga de més de 2.500 treballadores va portar a la negociacióamb la direcció de la fàbrica que va tenir molt d’èxit. La negociació va posar sobre la taula la seguretat social, contribucions d’habitatge, les hores extraordinàries i altres pagaments deguts. Zeng Feiyang, Meng Han i el Centre de Treballadors de Panyu participaven activament en l’assistència a les treballadores per  la divulgació dels seus drets legals en aquesta negociació. És per això, que la seva posterior detenció pels oficials xinesos, podria ser un càstig i conseqüència de la seva funció de suport en aquesta lluita. Zhu Xiaomei, un altre membre de l’equip, ha estat posat en llibertat sota fiança amb càrrecs greus pendent.

Aquest és un cas més d’una onada de repressió política brutal i il·legal que està creixent a la Xina. Tot just quan el moviment obrer comença a consolidar-se amb vagues cada vegada més sovint i generant una força de negociació col·lectiva real. Les autoritats han respost de la manera que millor saben – amb detencions i intimidació. La persecució d’organitzacions de la societat civil independents, que defensen els interessos de les treballadores de la confecció i el calçat a Guangdong, no només viola els drets d’associació de les activistes. A més, priva a les treballadores en tota la província de l’ajuda d’aquests grups, que són vitals perquè les treballadores aconsegueixen fer respectar els seus drets a la feina.

El passat 1 de maig, grups de Hong Kong es van manifestar, quan la detenció d’aquests activistes van ser denunciada per les treballadores. Grups internacionals que donen suport als activistes xinesos van realitzar una setmana d’acció per demanar l’alliberament de Zeng Feiyang i Meng Han.

Meng Han és l’últim activista que encara es troba detingut. Després d’estar 11 mesos detingut, el judici tindrà lloc el pròxim 3 i 4 de novembre, on s’enfronta als càrrecs de “sospitós de mobilització de masses per l’alteració de l’ordre públic”.

La comunitat internacional no s’oblida de Meng Han, i exigim fermament:

  1. El cessament immediat a la censura de la feina de les ONG sindicals i la retirada de càrrecs contra els activistes. Llibertat per a Meng Han ara!
  2. La protecció del dret de Meng Han a tenir un judici just tal i com regeixen les convencions internacionals i les lleis locals
  3. Acabar amb l’abús de poder del govern

Signa la petició per demanar l’alliberament. Estem en contacte amb les marques que s’aprovisionen a la fàbrica de sabates Lide per demanar-los que utilitzin la seva influència econòmica per fer respectar els drets a la Xina.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This