Quines marques de moda no han donat encara un pas per protegir qui fabrica la seva roba a Bangladesh?

06/agost/2021 | Notícies

La Campanya Roba Neta ha llançat un rastrejador públic que mostra quines marques donen suport a la firma d’un nou acord vinculant sobre la seguretat a les fàbriques de Bangladesh, i quines grans marques són un obstacle per al progrés en el camp de la seguretat de les persones treballadores.

L’ Accord Tracker assenyala a grans empreses com ZARA, H&M, Primark i Lidl per no utilitzar el seu enorme poder per garantir que es mantinguin els avenços en la seguretat de les fàbriques de les seves cadenes de subministrament.

L’Acord sobre Seguretat d’Edificis i contra incendis de Bangladesh és una iniciativa de seguretat innovadora, creada després de l’ensorrament de Rana Plaça el 2013. Des de la seva implementació, el programa ha aconseguit que les fàbriques siguin més segures per a més de dos milions de treballadors i treballadores de la confecció al país, gràcies a la seva sòlida capacitat d’aplicació legal, la seva transparència i el seu mecanisme de supervisió i auditories independents.

No obstant això, vuit anys després de l’inici del programa, l’acord vinculant entre marques i sindicats s’està a punt d’esgotar. Les negociacions entre els representants dels sindicats i les marques que van signar l’Acord en el seu moment no es van resoldre abans de la finalització legal de l’acord el 31 de maig de 2021. Una pròrroga d’última hora de tres mesos de durada va donar cert respir, però a menys de quatre setmanes de la nova data límit del 31 d’agost encara no hi ha un nou acord a la vista.

Amin Amirul Haque, president de la Federació Nacional de Treballadors de la Confecció de Bangladesh, va declarar: «L’Acord de Bangladesh ha demostrat que compta amb els elements necessaris per aconseguir un canvi real en les fàbriques de roba de Bangladesh. Per què les marques triguen tant a signar un nou acord de seguretat que salvaguardi un sistema que ha evitat moltes morts i accidents laborals en els últims vuit anys? Cal un acord legalment vinculant per garantir el respecte als drets de les treballadores.»

Per aquest motiu, Clean Clothes Campaign es va dirigir a les marques i venedors al detall signataris de l’Acord de Bangladesh per instar-los a què es comprometessin amb els principals elements d’un nou acord vinculant sòlid, amb la finalitat de demostrar que no totes les marques i els detallistes estan satisfets amb el retard en la consecució d’un nou acord de seguretat.

Onze empreses de roba, entre les quals es troben ASOS, UNIQLO i Esprit, van respondre que estan desitjoses de signar un nou acord que sigui jurídicament vinculant per a cada empresa, que tingui una supervisió independent i que pugui ampliar-se a altres països.

En les seves respostes, moltes marques s’han mostrat més obertes a la necessitat de responsabilitat individual de les marques i a la supervisió independent que en la comunicació anterior, però no s’han pronunciat sobre l’abast global d’un nou acord.

La xarxa de la Campanya Roba Neta creu que l’expansió del model de l’Acord a altres països és una part indispensable d’un nou acord.

«És crucial que el nou acord de seguretat tingui un abast global. Vuit anys després de l’ensorrament de Rana Plaça, la situació de la seguretat en moltes fàbriques fora de les fronteres de Bangladesh segueix sense ser resolta. És hora que els treballadors de les fàbriques proveïdores d’altres països tinguin accés a les mateixes inspeccions, formacions i mecanismes de reclamació que han marcat la diferència pels treballadors i treballadores de Bangladesh», va afirmar Nasir Mansoor, president de la Federació Nacional de Sindicats de Pakistan, que porta molts anys advocant per un mecanisme de seguretat vinculant en aquest país.

Tot i que la CCC creu que ja ha passat el moment d’acontentar amb limitar aquest programa a Bangladesh, acollim amb satisfacció l’augment del suport de les marques a la seva responsabilitat individual i a la supervisió independent, sempre que aquestes igualin o superin les de l’Acord actual i s’apliquin per igual a totes les marques que participen en el programa de seguretat per no crear un tractament desigual.

Les marques identificades pel rastrejador com un impediment per al progrés en la seguretat de les fàbriques són les que, tot i poder marcar la diferència en el procés cap a un nou acord, no ho han fet.

Totes aquestes empreses tenen un poder considerable, perquè tenen més de 75 fàbriques proveïdores a Bangladesh o representen directament a altres marques a la taula de negociació. Només les marques que han acceptat tots els elements crucials per a un nou acord que salvi vides i que no estan en posició directa de canviar el curs dels esdeveniments, s’identifiquen en el costat positiu del rastrejador. Totes les marques que tenen un poder decisiu i que no l’han utilitzat en els últims mesos per assegurar que un nou acord estigui a punt per ser signat, se situen a la banda negativa. Esperem que aquestes grans marques i la resta de marques signants facin servir bé les pròximes setmanes per garantir la signatura d’un nou acord sòlid.

Christie Miedema, de Clean Clothes Campaign, va declarar: «Les empreses que no han impulsat un nou acord de seguretat estan negociant amb la vida de les treballadores. I també la majoria silenciosa de les marques més petites signants de l’Acord i les marques que produeixen a Bangladesh i no han signat l’Acord són responsables. Qualsevol marca de roba que es proveeixi a Bangladesh i no es manifesti activament a favor d’un acord vinculant sòlid sobre la seguretat a les fàbriques està mostrant menyspreu per la vida de les persones treballadores. Les marques poden canviar aquesta situació negociant i signant ràpidament un nou acord sòlid en les pròximes setmanes. Tenim l’esperança que moltes marques signin un acord d’aquest tipus, ja que han signat la pròrroga després del 31 de maig.»

NOTES:

El rastrejador de marques està disponible a https://cleanclothes.org/campaigns/protect-progress/brand-tracker. En aquest enllaç s’actualitzarà la informació si alguna de les marques que no ha fet públic el seu compromís fins al dia d’avui ho fes en les pròximes setmanes.

  • Les marques de roba que van respondre positivament a la crida de Clean Clothes Campaign per donar suport a la responsabilitat individual de les marques, la supervisió independent i l’expansió són les empreses britàniques ASOS (Topman, Topshop, Miss Selfridge, HIIT) i Tesco, la marca japonesa UNIQLO (Fast Retailing), les marques alemanyes Tchibo, Esprit i KIK, i les marques holandeses G-Star, Hunkemöller, Zeeman, Wibra i Schijvens.
  • Les marques de roba que, segons Clean Clothes Campaign, han actuat fins a la data com a obstacles per a un nou acord o no han utilitzat el seu considerable poder per marcar la diferència són l’espanyola Inditex (Zara, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka, Massimo Dutti , Oysho, Uterqüe i Lefties) les marques britàniques Next, Primark, Marks & Spencer i Matalan, les alemanyes Otto, Aldi North i South, Lidl, Takko i s. Oliver,, la sueca H & M, la danesa Bestseller (Only, Vero Moda, Jack & Jones), la belga-alemanya-holandesa C & A, la polonesa LPP (Reserved) i l’holandesa WE fashion.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This