El llegat dels mort – l’ensorrament de Savar

27/maig/2013 | Notícies

Font: libcom.org

Un mes després de la tragèdia de Dhaka, s’anuncien concessions i reformes. Algunes reflexions…

Concessions i reformes

El desastre del Rana Plaza ha tingut lloc pocs mesos després de l’incendi de Tazreen. La imatge vergonyosa de les transnacionals occidentals i la pressa del govern per protegir la principal indústria del país – per valor de 20 mil milions de dòlars, el que representa al voltant del 75% de les exportacions i el 13% del PIB – està pressionat per millorar les condicions laborals del sector. Precisament abans del desastre, el govern estava portant a terme un procés legal per fer complir el salari mínim. El que està obligant a la Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) a acceptar l’augment del salari mínim.

Però la pressió decisiva ha arribat per part de les organitzacions occidentals pels drets laborals, l’Organització Internacional del Treball i diverses organitzacions no governamentals. L’OIT sempre ha exigit que es negue el sistema de lliure aranzel del que es beneficien les importacions de Bangladesh, fins que es produeixen millores importants en les condicions de les treballadores. Retreure el sistema d’aranzel cero o negar la seva expansió podria danyar considerablement els beneficis potencials i la reputació internacional de la indústria, el que ha accelerat les reformes del govern. Qui ha anunciat una sèrie de polítiques per garantir la seguretat en el treball, l’aplicació estricta de les normes de construcció i l’augment de la inspecció, etc

El propietari del Rana Plaza (detingut tractant d’escapar del país) i els caps de les cinc fàbriques del complex seran processats – per primera vegada en un cas d’aquest tipus s’han presentat càrrecs contra els caps de la fàbrica com a responsables dels fets-. Contràriament al que va passar amb l’incendi de la fàbrica Tazreen, on van morir 112 treballadores, i el seu propietari va desaparèixer tranquil • lament. Aquestes accions legals sense precedents són una prova més de la pressió internacional per a la reforma.

Ha arribat el dia dels sindicats?

El govern també ha anunciat que a partir d’ara les treballadores podran formar sindicats sense el permís dels seus caps, com havia estat fins ara (i gairebé sempre els negaven). Sembla que l’estat està vetlant pels interessos generals i l’estabilitat de la societat de classes, fins i tot a costa dels interessos de determinades faccions de la classe dominant. Com reconeix una part de l’opinió liberal, tant local com internacional, per mantenir l’estabilitat social i econòmica sembla raonable, legalitzar la presència de sindicats i institucionalitzar la negociació col.lectiva entre treballadors i empresaris.

Tenint en compte que l’afiliació sindical actual no és de més del 3% en un  sector que ocupa 4,5 milions de persones, es d’esperar que l’afiliació als sindicats augmente notablement. Els ‘Sindicats’ del tèxtil han funcionat fins ara principalment com un “lobby”, donant suport jurídic i social, a alguns grups afins a les ONG occidentals. Tot i que hi ha hagut una certa activitat d’organització clandestina, ha estat difícil i perillosa, recordem el gran nombre de treballadores assassinades i empresonades a mans del govern.

Però la prova de foc a la que s’enfrontaran els sindicats es l’accés al menjar per part de les treballadores. La majoria de les lleis proposades per millorar el nivell de pobresa de la classe treballadora i les classes més baixes són ignorades sistemàticament, com ho demostren les mateixes raons de l’ensorrament del Rana Plaza.

Si a llarg termini els milions de morts perseguiran la reputació del govern i no a l’oposició és només per quin partit es trobava en el poder en el moment del desastre. La classe dominant en tot l’arc parlamentari està igualment interessada en un sector que és el pilar fonamental de l’economia nacional, les dues parts del govern han estat igualment conscients de les brutals condicions que van portar a la massacre.

Les treballadores de la confecció han mort assassinades en la batalla per la mà d’obra i el capital. S’ha lliurat en part pels empresaris locals com una guerra de poder en nom dels compradors occidentals (mentre que ells lluitàvem amb els compradors estrangers pels preus i els beneficis). Amb l’aparició d’un sindicalisme legalitzat els termes del compromís canviaran, però la lluita continuarà.

La tossuderia dels ocupadors per negar els drets sindicals, pot semblar un error estratègic, la concessió dels drets bàsics d’ocupació i un salari mínim acceptable presumiblement donarà més estabilitat al sector i l’augment dels costos serà compensat amb una reducció de les vagues. Inclús amb l’aparició dels sindicat oficial i els seus procediments de negociació també és probable, fins a cert punt almenys, que la lluita laboral esdevinga lluny de l’auto-organització dels treballadors i les seves accions salvatges, sovint espontànies, i passe a les mans dels buròcrates sindicals que tendeixen a dissipar  i fragmentar l’alt nivell actual de la lluita de classes mitjançant la canalització dels procediments oficials.

El sorgiment d’una estructura sindical moderna en la indústria encarnaria diverses tensions. La lluita de classes de les treballadores tèxtils ha estat en gran mesura intensa, militant i sense mediadors. Sens dubte, continuarà així i probablement desborde els límits de les estructures sindicals. Però amb la majoria dels sindicats existents aliats amb les organitzacions no governamentals o els partits polítics reformistes com a mediadors del preu de la força de treball i les condicions d’explotació aquestos acabaran dominant la situació. A més, si recordem que a Bangladesh la corrupció institucional és una cosa comú i que la probabilitat que un sector sindical escape per complet a aquesta influència és petita, pot donar lloc a diferents graus de cinisme i la desafecció dels treballadors.

La lluita continua …

Les pèrdues massives que han patit recentment els caps de les fàbriques, a causa de les vagues dels treballadors, ha augmentat la pressió per fer real el canvi. Desde l’ensorrament, les treballadores de la confecció han estat demostrant contínuament l’enfrontament, amb disturbis diaris contra la policia en diverses àrees industrials. Dues setmanes d’accions salvatges generalitzades en totes les zones industrials pràcticament van paralitzar la producció, la BGMEA va respondre a principis de maig pel tancament de totes les fàbriques de Ashulia durant tres dies, amb milions de dòlars en costos de les fàbriques per les vagues. Els treballadors estan exigint un augment del salari mínim de més de 150% i els aliments i el pagament de transport.

La BGMEA ha intentat oferir a les treballadores que han sobreviscut i als familiars de les víctimes només un mes de sou com a compensació immediata. Però els treballadors enfurismats han protestat davant la seva seu i exigint amb èxit quatre mesos de salari, que es el que s’havia pagat als supervivents de l’incendi Tazreen de l’any passat.

En les últimes setmanes milers de treballadors han abandonat les fabriques per bloquejar  carreteres, assetjar la seu BGMEA i atacar fàbriques i vehicles. Amb els caps terroritzats, davant la insubordinació laboral, les fàbriques van tancar tres dies per frenar aquest comportament salvatge.

L’agitació de masses continuada per un augment salarial substancial i contra els bloquejos dels ocupadors, va tornar a tancar indefinidament 60 fàbriques al suburbi industrial Ashulia la setmana passada. Sembla que després d’un èxit inicial de la policia industrial dominant el conflicte i les protestes, en l’actualitat no pot reprimir la fúria de milers de treballadors als carrers.

Una au fènix que reneix d’entre la runa?

El capitalisme té una tendència històrica a acumular i desenvolupar les seves forces productives mitjançant l’explotació de les treballadores fins a punts d’esgotament i massacres periòdiques en llocs de treball que són tampes mortals per conseguir una major rendibilitat. No obstant això, a Bangla Desh s’ha arribat a un moment històric en què aquestes circumstàncies s’han convertit en una limitació per l’expansió, per diverses raons, per exemple, l’amenaça de l’estabilitat social, la intensa lluita de classes, els accidents que espanten als potencials inversors, la necessitat d’invertir en una força de treball més qualificada i conservar-la a llarg termini. Aquesta racionalitat flueix més enllà de la indústria dels “ous d’ors” de la confecció. Res succeeix de la mateixa manera dues vegades, però el creixement d’una classe obrera comporta un “estat del benestar” d’augmentar el benestar i l’atenció sanitària, l’habitatge social, les pensions, la legislació laboral, sindicalització, l’augment de l’alfabetització, la mortalitat infantil i la vida adulta etc, fins i tot en els països més pobres d’Àsia com el Nepal i Bangla Desh .

L’estat del benestar no només és una bona inversió per l’estabilitat social, amb una força laboral més saludable, més educats i per tant més productiva. També pot obrir el camí per al que és un gran avanç desitjable per a capital de Bangla Desh, la creació d’un mercat intern de consum estable.

No és que el capitalisme tinga una vesant humanitària, si no que aquí es contemplen les complexes interrelacions entre la moralitat, l’explotació, la imatge i la rendibilitat de canvi d’acord a les circumstàncies i donar diferents pesos dels components. La moda, fins i tot més que qualsevol altra indústria, és una mercat espectacularment basat en la imatge. Les impactants imatges corporatives, campanyes publicitàries, desfilades i tàctiques de màrqueting estan entelades pel teló de fons de l’explotació, cossos mutilats i cremats, disturbis, esclaus assalariats i vagues. En el món de la moda dòlar intensament competitiu milers de milions d’aquesta “crisi d’imatge” és una preocupació creixent.

A diferència d’altres països veïns, Bangla Desh fins ara no havia utilitzat la seva mà d’obra barata i el procés d’acumulació per ascendir en la cadena de valor. El seu model industrial està basat en produir i vendre barat a un volum alt, i amb una economia centrada en el sector de la confecció. Els recents desastres a les fàbriques són un símptoma d’aquest model industrial i la resposta a llarg termini està en quin camins pel desenvolupament han de ser preses. Diversificar i invertir en un procés productiu de més valor, tecnològicament més capacitat i especialitzat, significa també invertir en una força de treball més preparada, en bona salut i un salari digne per produir aquests productes. Pot ser el Rana Plaza és el detonant per accelerar les reformes socials que facilitin aquest procés. Com sempre, les reformes són una arma de doble tall, ofereixen mesures de millora institucional per a la classe de treball alhora que els lliga a les noves obligacions socials. Els salaris més alts i l’augment dels nivells de vida a través del benestar i els salaris, comporten noves obligacions socials com a consumidors i ciutadans, noves càrregues del deute i una major intervenció estatal en la regulació de la vida social, etc les condicions de treball més segures i salaris més alts estaran vinculats a les estructures de mediació dels sindicats, amb l’objectiu de dominar l’espontaneïtat característica explosiva de les lluites tèxtils, deixant el control directe i l’auto-organització dels treballadors en mans dels buròcrates sindicals.

Però pot ser el capital de Bangla Desh arriba una mica tard per a aquest tipus d’intervenció mediadora, després de permetre durant tres dècades una forta cultura de l’auto-organització proletària, la militància i solidaritat entre les treballadores de la confecció – potser siga un os dur de rosegar? Ja veurem.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This