Rana Plaza: Resposta de la CRN a l’insuficient aportació d’1.1 milió de Benetton

20/abril/2015 | Notícies

CCC believes Benetton's 1.1 million USD contribution insufficient

El passat divendres quedava només una setmana per a la commemoració del segon aniversari del pitjor accident que mai ha patit la indústria tèxtil, arrel de l’enfonsament de l’edifici Rana Plaza a Bangladesh.

En motiu d’aquest trist aniversari, des de la Campanya Roba Neta (CRN) en cooperació amb les aliances sindicals fem una crida mundial a l’acció per exigir que les persones supervivents i les famílies de les víctimes del Rana Plaza rebin immediatament la indemnització completa a la qual tenen dret i que totes les marques de roba i minoristes que fan negocis a Bangladesh signin l’Acord contra Incendis i la Seguretat a Bangladesh.

Tot i l’actual urgència, les marques segueixen posposant els pagaments al Fons Fiduciari de Donants o fan pagaments que són clarament insuficients per omplir-lo. Actualment es necessiten pagaments addicionals per omplir el dèficit de $ 8.5 milions del Fons per poder assegurar que supervivents i famílies de les víctimes de la tragèdia Rana Plaza rebin una indemnització completa. Fins ara, els demandants només han rebut el 70% del que se’ls deu, amb una postergació indefinida dels pagaments com a conseqüència del dèficit actual.

El passat divendres Benetton va anunciar el pagament d’1,1 milions de dòlars al Fons, després d’una campanya global perquè pagués 5 milions. “Benetton tenia una oportunitat real per emergir com a líder i demostrar que les seves promeses d’empatia, comprensió i cura pel benestar de les víctimes no van ser només una estratègia de relacions públiques. Per desgràcia, els veritables colors de Benetton es revelen un cop més”, diu Ineke Zeldenrust, de la Campanya Roba Neta.

Al febrer Benetton va anunciar que pagaria “en poques setmanes” i que buscaria un “agent independent” per determinar quant havia de pagar. El divendres, Benetton finalment va revelar que el seu soci independent era l’empresa d’assessorament empresarial PricewaterhouseCoopers (PwC).

Per a Benetton l’empresa World Wide Responsible Apparel Program (WRAP) és una ‘ONG que treballa pel compliment social amb l’assessorament de PwC’. WRAP és, de fet, una empresa d’auditories socials i certificació amb un dels pitjors historials en la indústria. La fàbrica Garib i Garib, per exemple -que es va incendiar i va matar més de vint de persones a Dhaka el 2010- va ser certificat per WRAP en el seu moment.

“Benetton perd el temps de nou, gastant diners per tal de legitimar la insuficiència del seu pagament. És molt greu que Benetton encarregués dirigir el seu cas a una empresa sense historial en matèria de drets humans. Els senyals d’advertència salten quan l’avaluació de PwC només està avalada per una de les empreses d’auditoria amb menys credibilitat al sector. Siguem clars, el cas de Benetton no ha sigut transparent. El procés va excloure tots els sindicats i organitzacions de drets laborals directament involucrades en els esforços de compensació a Bangladesh”, diu Zeldenrust.

L’OIT va crear el Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza el gener de 2014 per cobrar la indemnització de les víctimes de la catàstrofe. El Comitè de Coordinació Rana Plaza (RPCC), creat l’octubre de 2013, va ser l’encarregat de desenvolupar i supervisar el procés de compensació, conegut com l’Acord. El RPCC inclou representants del govern i de la indústria de Bangladesh, les marques globals i minoristes, sindicats i Organitzacions No Governamentals (ONG) amb l’OIT actuant com a president neutral. En el desenvolupament de l’Acord els representants de les marques es van negar a fixar les sumes de pagament específiques per a cada empresa.

Des de l’obertura del Fons el gener de 2014 els activistes han argumentat que les donacions han de reflectir la capacitat econòmica d’una empresa, la mida de la seva relació amb Bangladesh i l’extensió de la seva relació amb Rana Plaza. Sobre aquesta base, la CRN ha exigit sistemàticament a Benetton que pagués $ 5 milions al Fons.

Gairebé totes les marques vinculades a l’edifici Rana Plaza han fet donacions insuficients, deixant així de complir amb les seves responsabilitats envers les víctimes. Algunes marques, com ara Mango, Matalan i Inditex s’han negat a revelar la seva donació. D’altres, com Walmart i The Childrens Place han fet publicitat de la seva donació però només han aportat una quantitat mínima.

“Benetton i les altres marques ens van fer perdre els nostres estimats i patir tot aquest dolor, i ara ens venen amb aquest $ 1,1 milions. Això és tremendament irrespectuós amb nosaltres i totes les víctimes Rana Plaza”, diu Latif Sheifh, qui va perdre la seva dona en l’ensorrament. Latif i les famílies de les altres víctimes seguiran pressionant Benetton perquè ompli el dèficit del Fons.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This