S’ha complert el tercer aniversari del que es considera l’incendi més greu de la història de la indústria de la roba. A la fàbrica pakistanesa Ali Enterprises es va viure un infern que va matar 254 persones i va ferir de gravetat 55 més. Tres després, les promeses d’indemnització del gegant alemany KiK no s’han concretat. La Campanya Roba Neta, juntament amb els sindicats globals IndustriAll i UNI, fa una nova crida perquè KiK indemnitzi íntegrament les víctimes. Firma la petició online de Shahida, vídua d’un treballador que va morir en l’incendi.
L’incendi es va desencadenar l’11 de setembre de 2012 al voltant de les 6 de la tarda, sembla ser que a causa d’un curtcircuit en un generador. Les persones que estaven treballant en aquell moment a la fàbrica no van poder escapar perquè les portes estaven tancades i barrots de ferro cobrien les finestres. Algunes treballadores van saltar al buit des de les finestres més altes de l’edifici, a la quarta planta – considerades prou altes com per no tenien barrots-. La resta van morir abrasats o per inhalació de fum.
Entre les runes de la fàbrica es van trobar etiquetes de la marca “Okay Men” que pertany al distribuïdor alemany KiK. Investigacions posteriors van revelar que la fàbrica produïda pantalons texans per a KiK i que la direcció de la fàbrica va tancar les portes i va obligar les treballadores a quedar-se per intentar salvar l’stock: muntanyes de texans destinats a les botigues de la marca alemanya.
Un dels supervivents va dir: “Van impedir que la gent marxés per poder salvar la roba”. La indiferència de KiK cap a les persones que confeccionen les seves peces ha quedat patent a Pakistan i Bangladesh. El seu historial de tragèdies el vincula a algunes de les fabriques més perilloses del món.
KiK és l’única empresa del món en estar vinculada als tres desastres més greus ocorreguts en la indústria de roba en els últims anys; a l’incendi d’Ali Enterprises al Pakistan, cal sumar el de la fàbrica de Tazreen a Bangladesh (2012) i l’enfonsament del complex Rana Plaza també a Bangladesh (2013). Més de 1500 treballadores van morir en aquestes tragèdies, milers van resultar ferides i continuen lluitant a diari per la seva supervivència.
Després de 3 anys, les víctimes d’Ali Enterprises continuen esperant una indemnització íntegra. Malgrat les promeses i haver firmat un acord legalment vinculant, KiK no ha pagat les indemnitzacions a les víctimes.
És l’hora que ho faci!
Què pots fer tu?
Encara que KiK no està present al mercat espanyol, FIRMA LA PETICIÓ. La pressió que podem exercir a Europa té importància per a ella.
1. Firma i comparteix la petició: http://bitly.com/makekikpay
A finals d’octubre, la Campanya Roba Neta, juntament amb altres organitzacions amb qui col·laborem, entregarà a la seu central de KiK aquesta petició.
2. Segueix la campanya a facebook i twitter per saber més i mostrar el teu suport mitjançant el hashtag #MakeKikPay
Més informació (en anglès):
Pots trobar més informació a la web del Secretariat Internacional de la Campanya Roba Neta. Destaquem:
Acord entre l’organització Piler i KiK (Dic 2012): agreement between Piler and KiK
Carta de la Campanya Roba Neta (i 6 organitzacions més) a KiK: sent a letter to KiK
Fire victims not yet fully compensated
Sobre la inacció de la firma auditora : SAI fail to assist victims
KIK makes cheap offer to victims of Ali Enterprises
Informe Fatal Fashion