Avui, els membres i socis de la Campanya Roba Neta en diversos països estan iniciant una campanya per a instar la cadena de supermercats francesa Alcampo (Auchan fora de l’estat) a signar l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció.
Alcampo té una responsabilitat especial ja que era una de les empreses internacionals que es proveïa en una de les fàbriques del complex Rana Plaza quan l’edifici es va esfondrar el 24 d’abril de 2013 a Dhaka (Bangladesh). Van morir 1134 persones i 2000 van resultar greument ferides. Arran d’aquesta tragèdia tres setmanes després, arrencava el primer programa per inspeccionar i millorar la seguretat de les fàbriques tèxtils a Bangladesh amb l’objectiu de prevenir noves catàstrofes. L’Acord original va tenir una durada de 5 anys i va ser signat per més de 200 marques de roba i sindicats globals. En 2018, l’Acord de Bangladesh va ser renovat per a tres anys més.
Després de mesos d’incertesa i intensa campanya internacional per prolongar el treball inacabat a Bangladesh, al setembre de 2021 va entrar en vigor un nou acord legalment vinculant, l’Acord Internacional. El nou acord, que es basa en la tasca dels seus predecessors, té com a objectiu ampliar la cobertura del programa més enllà de Bangladesh i amplia els conceptes de salut i seguretat, en resposta a les diferents necessitats sanitàries durant la pandèmia. Fins avui, 161 marques i detallistes del sector tèxtil i de la confecció han signat aquest acord, entre les quals es troben moltes de les empreses que es proveïen a les fàbriques del complex Rana Plaza. Però Alcampo encara no s’ha adherit.
Una recerca realitzada en l’últim mes de vigència de l’anterior Acord va demostrar que Alcampo es proveeix d’al menys quaranta fàbriques de Bangladesh, tres quartes parts de les quals encara no tenen alarmes contra incendis i/o extintors que compleixin les normes de l’Acord. Per nombre de fàbriques, Alcampo és una de les majors empreses que no s’ha sumat a l’Acord Internacional. Amb això, està rebaixant el nivell de protecció de les persones que confeccionen les seves peces. Molts dels seus competidors directes, com les cadenes de supermercats franceses Carrefour i Monoprix, ja ho han fet. Alcampo sí que va signar els dos anteriors Acords i, de fet, presentava aquest treball com a part dels seus plans de vigilància en virtut de la llei francesa del “deure de vigilància”.
La tragèdia del Rana Plaza hauria d’haver suposat un canvi radical en la política de Responsabilitat Social Corporativa de Alcampo. La seguretat de les treballadores hauria de ser garantida i Alcampo hauria de ser molt conscient de la necessitat d’un seguiment exhaustiu, independent i transparent de la seguretat a les fàbriques i dels esforços de renovació. L’empresa no ha signat el nou Acord Internacional.
Les organitzacions que avui iniciem aquesta campanya, instem a Alcampo a mantenir el seu compromís amb l’únic programa que aborda la seguretat de les fàbriques en les cadenes de subministrament de roba de manera transparent, jurídicament vinculant i amb participació sindical. Fem una crida a Auchan/Alcampo i a qualsevol altra empresa important que compri a Bangladesh, incloses Levi’s, IKEA, Walmart, Abercombie&Fitch i Disney, perquè signin immediatament l’Acord Internacional.