Grups laborals responen a l’explosió de la fàbrica Tampaco Foils a Bangladesh

12/setembre/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta, Worker Rights Consortium, International Labor Rights Forum i  Maquila Solidarity Network responen davant la nova tragèdia a Bangladesh.

L’incendi del passat dissabte 10 de setembre de 2016 a la fàbrica Tampaco Foils a Bangladesh ha costat la vida d’almenys 23 persones. El número de morts podria augmentar. Segons la pàgina web de la pròpia fàbrica, produïen embalatges per productes alimentaris de Nestlé i cigarrets per British American Tobacco (BAT).

L’explosió de la caldera i  el conseqüent incendi i ensorrament estructural a la fàbrica demostra els perills vigents als que es veuen exposats els i les treballadores de fàbriques industrials d’aquest país i el fracàs de les corporacions globals a l’hora de prendre mesures significatives per protegir la seguretat de les treballadores a les cadenes de subministrament. D’acord amb la seva pàgina web, entre els clients de Tampaco Foils s‘inclouen dos de les marques de productes de consum més grans del món: Nestlé i British American Tobacco (BAT). Si aquesta informació és correcta, la pregunta per a Nestlé i BAT és: per què produeix en una fàbrica en la que no s’estan prenent les mesures bàsiques de seguretat, com la inspecció de les calderes?. Aquesta negligència aparent dóna lloc a dues preguntes addicionals: quines mesures adoptaran d’ara en endavant aquestes corporacions per prevenir desastres similars a altres fàbriques externes? i, proporcionaran aquestes corporacions una compensació significativa per les treballadores ferides i per les famílies dels morts?

La seguretat de les calderes a les fàbriques de Bangladesh és també una qüestió de vital importància per la indústria de la confecció del país i és urgent que s’abordi. Hi ha hagut nombroses explosions de calderes a les fàbriques de roba en els últims anys que han provocat incendis: al novembre de 2014 (Shanta Expressions Ltd.: un mort, quatre ferits), al desembre de 2015 (RN Garment: 8 ferits), i al gener de 2016 (Active Zipper: dos ferits ). Hi ha hagut un gran progrés en la millora de la seguretat dels edificis i contra incendis a les fàbriques de roba a Bangladesh, especialment a les 1.600 fàbriques cobertes per l’Acord de Seguretat entre els sindicats i les marques globals de roba conegut com l’Acord per la Seguretat en els edificis i contra Incendis a Bangladesh. No obstant això, cap de les iniciatives de seguretat en el sector de la confecció, incloent l’Acord, cobreix la seguretat de les calderes. Les normes de l’Acord fan referència a les normes de seguretat contra la propagació d’un incendi provocat per l’explosió d’una caldera, però no s’ocupen de la prevenció de tals explosions  i, en una explosió de les dimensions com la que acabem de presenciar a Tampaco Foils, limitar la propagació del foc no serà suficient per protegir la vida i la integritat física de les persones que hi treballen. Aquest és un problema important que l’Acord, totes les altres iniciatives de seguretat en edificis a Bangladesh i el govern de Bangladesh han d’abordar urgentment.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This