Treball precari a la cadena de subministrament de GAP

26/maig/2016 | Notícies

Avançant-se a la conferència mundial de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que se celebrarà el proper mes a Ginebra, un consorci internacional d’organitzacions pels drets humans i laborals han publicat un nou informe que treu a la llum els abusos persistents en les fàbriques proveïdores de GAP. La investigació, recollida a través d’entrevistes a 150 treballadores a Cambodja, Indonèsia i l’Índia explica que, malgrat els compromisos àmpliament publicitats per Gap de frenar els abusos a la seva cadena de subministrament, continua havent-hi deficiències importants.

“Hi ha una bretxa clara i substancial entre els compromisos públics de GAP i la seva aplicació real en la protecció de les fàbriques proveïdores”, diu Bhattacharjee Anannya de l’Asia Floor Wage Alliance. “Les treballadores d’aquestes instal·lacions necessiten més que promeses buides sobre reformes. Necessiten que GAP i els altres fabricants compleixin les seves promeses i proveeixin transparència i esforços per tal de posar fi a les violacions de drets en tota la cadena de subministrament. No obstant això, el problema va més enllà de Gap. Les violacions de drets estan fonamentalment vinculades a l’estructura de la cadena de valor global de la confecció. L’OIT també ha de prendre mesures, establir estàndards mundials en totes les indústries i aprovar un conveni vinculant per regular les cadenes de subministrament globals. “

“Mentre que GAP s’ha compromès públicament a diverses iniciatives per millorar la vida de les treballadores a tot el món i ha promès mecanismes de control rigorosos en les seves fàbriques, hi ha greus deficiències en la seva aplicació”, va dir Ismet Inoni del Departament de Defensa de la Federació de Sindicats Independents – Indonèsia (GSBI). “L’empresa es nega a revelar la ubicació de les fàbriques, el que significa que qualsevol informe de vigilància és impossibles de verificar. A més, aquests informes no inclouen instal·lacions o fàbriques subcontractades que no produeixen articles durant tot l’any, i és on es produeixen la majoria dels abusos. Finalment, no s’ha lliurat un informe de seguiment  des de l’any 2012. Fins i tot un observador casual no pot deixar de preguntar-se – què està tractant d’ocultar GAP? “

L’informe documenta abusos laborals a les fàbriques proveïdores de l’empresa, les més rellevants són:

• Les quatre fàbriques índies investigades per aquest estudi contractaven la plantilla de forma irregular, incloent: treballadores a amb contracte temporal, treballadores amb un salari per dia treballat i les que treballen amb un preu tancat. S’estima que un 60-80% de la plantilla s’empra com a treballadores amb contracte, sense assegurança per ocupació, prestacions socials i llibertat d’associació.

• Moltes treballadores entrevistades no reben pagaments per hores extraordinàries, d’acord amb les normes nacionals. Per tant, mentre es compleixen els salaris mínims, a causa de la negació de les hores extraordinàries legals, les treballadores han informat repetidament d’obtindre un pagament insuficient per tota la feina feta. Els salaris de les treballadores que produeixen peces per a GAP en aquests centres de producció estan molt per sota dels salaris de vida.

• En les quatre fàbriques dels proveïdors indis investigats per aquest estudi, les treballadores van informar que estan obligades a fer hores extraordinàries, i que no poden rebutjar-les. Es van reportar sancions per negar-se a complir les hores extraordinàries, com ara acomiadaments de feina i abusos físics i verbals.

• Les treballadores que es mobilitzen per exigir un salari digne s’enfronten a la repressió, fins i tot amb violència física.

• Una de cada cinc treballadores de la confecció tenen experiències d’assetjament sexual, incloent comentaris sexuals, tocaments i contacte corporal iniciats pels directius i companys de treball.

“A la Conferència Internacional del Treball, les treballadores de la cadena de subministrament de tot el món es reuniran per instar a l’OIT a seguir endavant amb l’establiment d’un estàndard global per a les cadenes de subministrament que inclogui proteccions sobre els salaris, la llibertat d’associació i la migració”, va dir Sarita Gupta Director Executive de Jobs with Justice. “Aquestes recomanacions – que inclouen, per primera vegada, un esquema per a un salari digne internacional i transfronterer – són essencials per millorar la vida de milions de treballadores a l’Àsia, als Estats Units i arreu del món. Només podem esperar que s’escoltin”.

Aquest informe és part d’una sèrie, titulada “La veu dels treballadors a les cadenes mundials de subministrament: Un informe de l’OIT de 2016,” la qual detalla les negligències a la cadena de subministrament i fa recomanacions per a modificar-les a través de regulacions d’obligatori compliment. El consorci que inclou l’Asia Floor Wage Alliance, Jobs with Justice (USA), National Guestworker Alliance (USA),  la Society for Labour and Development (India) i la Clean Clothes Campaign (EU) serà a la conferència de l’OIT a Ginebra per presentar les seves conclusions.

 

Article publicat en angles a The Fashion Law

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This