Asics accepta pagar les indemnitzacions de l’enfonsament a Cambodja

06/setembre/2013 | Notícies

Asics pays union-agreed compensation after collapse

Les famílies dels dos treballadors morts quan el sostre de la fàbrica Wingstar es va enfonsar el passat Maig han rebut una indemnització del propietari de la fàbrica i l’únic comprador, la marca de roba d’esport ASICS. És la primera vegada que el càlcul d’indemnitzacions establert  pels sindicats de Bangla Desh, s’utilitza fora del país.

Altres 12 treballadors i treballadores ferides en l’enfonsament també han rebut les indemnitzacions. L’acord, en presència de l’OIT, segueix les negociacions entre la marca i el Centre de Solidaritat, amb el suport de CLEC i WRC .

La indemnització sol·licitada per pèrdues econòmiques i el sofriment de les famílies dels morts està basada en la “fórmula de Bangladesh ” , desenvolupada després de l’enfonsament de Spectrum i l’incendi d’Hameem a Bangla Desh, modificant les xifres d’inflació. Els treballadors ferits també han rebut les seues compensacions i els han paga les despeses mèdiques. A més, s’ha assegurat la re-ocupació per als treballadors i treballadores ferits. Un cop que s’hagin rebut tots els pagaments legalment deguts pel Fons Nacional de Seguretat Social, els treballadors ferits i els familiars dels morts rebran l’import complet de la compensació d’acord amb la fórmula.

Com es tracta de les primeres morts a les fàbriques de roba de Cambodja que es registren oficialment, l’ús de la fórmula estableix un clar precedent a seguir per a altres marques en el futur, hauria d’haver més víctimes mortals.

El cas Wingstar és el primer en el que la fórmula de compensació s’ha fet servir fora de Bangla Desh. Aquest cas demostra que la compensació es pot calcular i executar de forma ràpida i fàcil si els compradors assumeixen la seua responsabilitat. Ara exigim que s’aplique la mateixa fórmula en els casos de Tazreen, on 114 treballadors van morir en un incendi al novembre passat i al Rana Plaza, on 1.332 treballadors van morir a l’abril.

El govern i Asics es troben sota la pressió de grups de drets laborals per complir amb totes les seves obligacions a través de la Caixa Nacional de Seguretat Social i pagar una indemnització als treballadors ferits i les famílies dels morts que encara no han sigut compensat.

David Welsh del Centre Solidari va dir: “Mentre que les marques tenen gran part de la responsabilitat pels accidents de treball, el cas també posa de relleu la sorprenent incapacitat i manca de voluntat del Govern i en concret la NSSF per funcionar i complir les seves obligacions sense la pressió pública. L’única tasca real de la NSSF és ocupar-se específicament d’aquestes situacions i que es mantenen en gran part a costa d’algunes de les treballadores més pobres del món. Aquesta tragèdia ha posat de manifest com de pèssim és aquest sistema i la importància de què el Govern de Cambodja treballe per millorar ràpidament l’administració de la NSS. El Govern no s’ha inclinat de cap manera a participar en les negociacions amb les marques o la fàbrica o a seguir endavant amb una investigació penal en el cas en contra de la fàbrica Wingstar i/ l’empresa constructora involucrada en la construcció d’una trampa mortal”.

Asics ha informat que portarà a terme un control de l’estat de totes les altres fàbriques que els proveeixen a Cambodja . L’Associació de Fabricants de Peces de Vestir de Cambodja (GMAC) i el programa Millors Fàbriques de l’Organització Internacional del Treball de les Nacions Unides (OIT) han instat els fabricants de Cambodja per fer auditories estructurals dels seus edificis.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This