Avui, una setmana abans del cinquè aniversari de la tragèdia Rana Plaza, iniciem una setmana d’acció per instar les marques tèxtils que fabriquen a Bangla Desh que signin l’Acord de Transició de 2018 per garantir unes fàbriques segures.
L’acord de Bangla Desh per la seguretat en edificis i contra incendis es va establir el maig de 2013 com a resposta a l’ensorrament del Rana Plaza i, amb ell s’ha aconseguit que bona part de les fàbriques de Bangla Desh siguin molt més segures. Ara, més de 140 marques han signat una extensió de l’acord inicial, l’Acord de Bangla Desh 2018, però encara no totes ho fan fet i cal que es comprometin a garantir que les treballadores que cusen la roba no posin en perill les seves vides al lloc de treball.
En primer lloc, instem les empreses que formen part de l’Acord inicial -signat per més de 220 empreses de roba- a renovar el seu compromís amb el programa. Això inclou empreses com Abercrombie & Fitch, Sainsbury’s i Gekas Ullared. Abercrombie & Fitch s’enfrontarà a un dia d’acció el 21 d’abril (accions de carrer i accions a les xarxes organitzades per la Campanya Roba Neta a nivell internacional, International Labor Rights Forum, United Students Against Sweatshops i altres aliats. Sainsbury’s és actualment l’última empresa que no ha acomplert amb sis objectius d’una petició iniciada per la plataforma SumOfUs el passat febrer.
També instem algunes de les empreses que mai van signar el primer Acord a deixar enrere les iniciatives impulsades per elles mateixes i a unir-se al programa d’inspecció transparent de l’Acord. Això inclou VF Corporation (The North Face, Timberland, Lee, Wrangler), Gap, Walmart, Decathlon i New Yorker.
Finalment, destaquem que a l’Acord de 2018 s’inclouen fàbriques que produeixen tèxtil per a la llar, accessoris de teixits i teles, fet que beneficia a moltes més treballadores. Per això, fem una crida perquè totes les empreses que ja l’han signat tinguin present que cal vetllar perquè les fàbriques especialitzades en aquest tipus de productes també han de garantir les mesures de seguretat adequades. A més, això obre l’oportunitat perquè les empreses que fabriquin teixits (no peces de roba), com ara IKEA, s’uneixin a l’acord. Estem demanant a IKEA i altres productors de tèxtils per a la llar que mostrin que es preocupen per la seguretat de les treballadores a Bangla Desh i que signin l’Acord de 2018.
Consulteu quines marques no han signat encara l’Acord de 2018 i mireu aquí el nostre vídeo de la campanya.
Llegeix més sobre l’Acord de Bangla Desh a la nostra memòria de fons.