Compensacions i no caritat per les víctimes de Tazreen i Rana Plaza

31/juliol/2013 | Notícies

Exactament 8 mesos de l’incendi a la fàbrica Tazreen Fashions i tres mesos després de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza a Bangla Desh, la Campanya Roba Neta demana a les empreses implicades en aquestes tragèdies que assisteixin a les reunions destinades a indemnitzar tant a les persones que van sobreviure com a les famílies de les mortes. Aquestes reunions, organitzades pels sindicats industriALL Global Union, IndustriALL Bangladesh Council i altres aliats mundials, es realitzaran  l’11 i 12 d’agost a Dhaka, Bangla Desh.

Les reunions tenen com a objectiu reunir a les empreses que van realitzar comandes dels seus productes a les fàbriques que per faltes de normes de seguretat van deixar la xifra de 1.243 persones mortes i milers ferides. Algunes de les marques que han estat convidades a assistir són Benetton, Mango, Walmart, Primark, The Walt Disney Company i Li& Fung, totes les que tenien comandes realitzades a les fàbriques situades a l’edifici Ranza Plaza oFashion Tazreen.

Les reunions es centraran en un procés de col·laboració per concretar les xifres de laindemnització i repartir els pagaments a aquelles persones que han vist la seva vida familiar, el seu benestar econòmic i la seva salut greument perjudicades com a resultat d’aquestes dos tragèdies. El procés es basa en un marc existent arrel de les tragèdies anteriors a la indústria tèxtil de Bangla Desh.

Els debats sobre la base d’aquest marc de compensació ja han començat en relació amb les víctimes i supervivents de la tragèdia de Tazreen. Algunes de les marques si havia compromès a fer pagaments d’indemnitzacions, però el procés va ser detingut l’abril per la gran tragèdia del Rana Plaza i la signatura de l’Acord per la millora de la seguretat en les Fàbriques de Bangla Desh. S’espera que les negociacions es reprenguin en aquest moment.

La primera reunió tractarà sobre la indemnització per la tragèdia del Rana Plaza. Només Primark ha declarat públicament que pagarà la compensació a llarg termini per les víctimes del Rana Plaza en línia amb el marc retributiu  existent. Altres marques internacionals encara no han anunciat mesures concretes  semblants, sinó que han anunciat mesures de “caritat”.

Els informes de la planta indiquen que molts treballadors i treballadores i
les seves famílies s’enfronten a situacions desesperades, ja que són incapaços de pagar les factures mèdiques, el lloguer del seu habitatge, o comprar menjar i assumir les despeses diàries.

Una dona que va perdre un seu marit al Rana Plaza, va dir a la Campanya Roba Neta, que el seu cos segueix desaparegut. El seu espòs treballava en el cinquè pis a la fàbrica Phantom Tac com operador de costura i cobrava 4800Taka (47 €) al mes. Ella és l’única cuidadora d’un nadó de set mesos i el seu pare ancià, que està en mal estat de salut. Tan sols la BGMEA (Associació de Productors i Exportadors de Roba de Bangladesh) li ha ofert una màquina de cosir i sí que va donar 1000tTaka (10 euros) “, Però no ha rebut el sou del seu difunt marit de o qualsevol
altra compensació.

“Esperem que totes les marques relacionades amb desastres com aquests donin prioritat a aquestes reunions”, ha dit, Liz Parker, de la Campanya Roba Neta internacional. “Els projectes caritatius, com la formació a les persones treballadores o el suport psicològic són totalment insuficients. Aquestes famílies necessiten una compensació completa i justa per poder començar una reconstruir les seus vides de la manera que estimin convenient. Han pagat un preu molt alt pel fracàs de les marques i els minoristes, la indústria i el Govern a l’hora de garantir un lloc de treball segur a Bangladesh. Ells mai tornaran a veure els seus éssers estimats, però una compensació decent els ajudarà a alleujar part del seu patiment “.

La indemnització a llarg termini estimada pel Rana Plaza és de més de 54 Milions d’euros (71 Milions USD). Per a la tragèdia de Tazreen, 4,3 Milions d’euros (5,7 Milions de dòlars americans). Aquestes xifres inclouen la compensació per dolor i patiment, així com la perduda a llarg termini d’ingressos per les famílies de les treballadores i treballadors morts, i les persones lesionades que no poden tornar a treballar. No inclou els costos mèdics dels treballadors i treballadores lesionats, suport psicològic per tots els treballadors i treballadores o dels seus familiars involucrats en l’ensorrament o el pagament dels salaris i indemnitzacions legals pels i les ex-treballadores i treballadors de Tazreen i Ranza Plza que van perdre els seus llocs de treball.

Actua i digues-li a les marques que van realitzar comandes en Tazreen i Ranza Plaza que és comprometen a pagar compensacions completes i
justes.

Envia un correu electrònic a les marques que van tenir comandes en ferm o comandes de prova al Rana Plaza i Tazreen demanant que assumeixin la seua responsabilitat!

ENTRA AQUÍ

Pin It on Pinterest

Share This