Continuen els perills mortals per a la seguretat a les fàbriques pakistaneses que subministren a Zara, H&M, C&A i Best seller

07/setembre/2022 | Notícies

10 anys després que més de 250 persones morissin en l’incendi d’Ali Enterprises al Pakistan, el més mortífer de la història de la indústria tèxtil mundial, persisteixen les violacions a la seguretat amb conseqüències mortals a les fàbriques proveïdores de Zara, H&M, C&A i Best seller. Un nou informe de la Campanya Roba Neta revela els intents d’aquestes marques per retardar l’ampliació de l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció.

L’11 de setembre de 2022 es compleixen 10 anys del catastròfic incendi d’Ali Enterprises a la ciutat de Baldia, Karachi, al Pakistan, on més de 250 treballadors i treballadores del sector de la confecció van perdre la vida a causa de les nombroses i greus violacions de la seguretat a la fàbrica. Com que no existia encara cap acord vinculant entre les marques de roba i els sindicats per a mantenir la seguretat, les persones treballadores pakistaneses de la confecció i el tèxtil continuen estant avui dia en les mateixes condicions d’inseguretat que van conduir a aquest horrible desastre fa una dècada.

En aquest dia, ens solidaritzem amb les famílies de les víctimes i els supervivents.

La Campanya Roba Neta i els grups de defensa dels drets laborals també s’uneixen a tot el món per a cridar l’atenció sobre els continus problemes de seguretat a les fàbriques del Pakistan i per a denunciar públicament a marques com Zara, H&M, C&A i Best seller que estan retardant a propòsit l’ampliació de l’Acord que protegiria la seguretat de les persones treballadores. És molt clar que les iniciatives dirigides per la indústria i les auto-auditories han fracassat, i Ali Enterprises és només un exemple d’això. La fàbrica d’Ali Enterprises va ser certificada per la coneguda empresa d’auditoria social Rina Associates, que la va qualificar de “segura”, només unes setmanes abans del devastador incendi. L’ampliació de l’Acord al Pakistan pot garantir la realització d’inspeccions creïbles i independents, l’aplicació de mesures correctores, la impartició de formació en matèria de seguretat i la creació d’un mecanisme de denúncia per a assegurar la seguretat.

Per a demostrar la necessitat d’un acord de seguretat independent i vinculant al Pakistan, la Campanya Roba Neta ha publicat dades que mostren els recents incidents i els actuals perills per a la seguretat en les cadenes de subministrament d’aquestes marques, que podrien haver-se evitat o resolt ampliant l’Acord al país.

L’informe dona compte de les espantoses violacions a la seguretat que ocorren a les fàbriques del Pakistan. Els i les treballadores que subministren a C&A, H&M i Best seller van informar sistemàticament que les sortides estaven bloquejades a les seves fàbriques. A les fàbriques que produeixen per a H&M i Best seller també es va denunciar haver presenciat explosions i haver estat exposats a descàrregues elèctriques i substàncies nocives. Des de les fàbriques de Zara i H&M van declarar haver presenciat un incendi a les seves fàbriques. Això se suma als informes públics sobre fugues de gas i explosions de bombones a les fàbriques de Best seller i H&M. La majoria de les persones enquestades per a l’informe van informar de l’absència d’escales i sortides ignífugues.

Encara que els alts càrrecs de l’Acord han recomanat l’inici d’un programa al Pakistan, els representants de les marques en el Comitè Directiu, entre ells Inditex (Zara), H&M, C&A i Best seller, s’han negat a unir-se als seus homòlegs laborals per a donar suport a l’inici. En canvi, els representants de les marques han aconseguit retardar una vegada i una altra el procés, fins al punt que la seva postura no suggereix precaució, sinó obstrucció intencionada.

Des de la Campanya Roba Neta demanem a aquestes marques que deixin de retardar el procés d’ampliació en el si del Comitè Directiu de l’Acord. Els instem que, en ampliar l’Acord, iniciïn immediatament inspeccions independents de les seves fàbriques al Pakistan.

Nasir Mansoor, Secretari general de la Federació Nacional de Sindicats afirma que “Inditex, H&M, C&A i Best seller es beneficien gustosament dels esforços dels seus treballadors al Pakistan; no obstant això, quan es tracta de la seva seguretat, mai és una prioritat per a aquestes marques. Les negociacions de l’acord no són un joc, ja que es posa el perill la vida de les persones. Aquestes marques han d’acceptar ampliar l’Acord al Pakistan ara i estendre l’acord més enllà de 2023”.

Per la seva banda, Saeeda Khatoon, de l’Associació d’Afectats per l’Incendi de la Fàbrica d’Ali Enterprises indica que “Només en els últims 18 mesos s’han produït més de 30 incidents greus de seguretat en fàbriques de confecció i tèxtils al Pakistan. Més d’una dotzena de persones han mort i altres han resultat ferides. Aquests incidents podrien haver-se evitat i es podria haver salvat la vida d’aquestes persones si aquestes marques no haguessin retardat a propòsit l’expansió de l’Acord al Pakistan. Inditex, H&M, C&A i Best seller tenen sang a les seves mans i la vida de moltes persones depèn d’elles.

Segons Ineke Zeldenrust, de la Campanya Roba Neta, “L’informe d’incidents de la Campanya Roba Neta dibuixa un panorama aterridor de la seguretat dels treballadors al Pakistan. Però el que fa encara més por és que no coneixem el veritable abast de les violacions de la seguretat a les fàbriques. Si les marques deixessin d’obstruir el progrés i accedissin a permetre que l’Acord Internacional dugués a terme inspeccions independents de les fàbriques al Pakistan, podríem començar a conèixer les renovacions i reparacions de les fàbriques que cal fer per a protegir la seguretat de les persones.”

Veure l’informe.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This