Fa onze anys, l’11 de setembre de 2012, més de 250 persones van morir en l’incendi de la fàbrica de confecció Ali Enterprises de Karachi (Pakistan). La Campanya Roba Neta expressa la seva solidaritat amb les famílies de les víctimes que van morir i amb les persones que van resultar greument ferides a conseqüència d’aquell terrible incendi.
La xarxa Campanya Roba Neta expressa la seva solidaritat amb les persones afectades per l’incendi i amb tots els treballadors i treballadores de la confecció i el tèxtil del Pakistan Els nostres pensaments estan amb totes les víctimes del mortífer incendi: els supervivents -alguns dels quals es van veure obligats a salvar les seves vides saltant des dels pisos superiors de la fàbrica-, i, les famílies que van perdre els seus éssers estimats, en molts casos el sosteniment de la família.
Lluita per la seguretat a les fàbriques
L’incendi d’Ali Enterprises va ser un exemple més de la inseguretat i lamentables condicions laborals en què es veuen obligades a treballar les treballadores i treballadors de la confecció i el tèxtil del Pakistan. També va demostrar el fracàs dels sistemes d’auditoria social que utilitzen moltes marques. Les empreses d’auditoria social que inspeccionen les fàbriques en nom de les empreses internacionals o de les mateixes fàbriques per comprovar les condicions de treball són totalment inadequades per detectar i abordar les violacions reals dels drets laborals. La fàbrica d’Ali Enterprises havia sigut certificada conforme a les normes internacionals de certificació social a penes unes setmanes abans de l’incendi.
Zehra Khan, secretària general de la Federació de Treballadores a Domicili del Pakistan, ha declarat: “Les falses garanties dels auditors que van controlar la fàbrica d’Ali Enterprises demostren que tots els informes d’auditoria haurien de ser públics. Les auditories socials privades només serveixen de camuflatge per enganyar els consumidors i fer-los creure que tot va bé a les fàbriques. Les auditories només poden ser eficaces si es duen a terme mitjançant un sistema d’auditoria tripartit i jurídicament vinculant amb participació sindical per garantir que estan orientades als resultats i centrades en els treballadors.”
L’incendi d’Ali Enterprises va demostrar de forma concloent que els sistemes voluntaris i dirigits per les marques no funcionen, però no va ser fins que va ocórrer la immensa tragèdia de l’ensorrament del Rana Plaza a Bangladesh el 2013, una dècada de treball en matèria de seguretat a Bangladesh i anys de lluita dels sindicats pakistanesos perquè finalment arribés un programa de seguretat transparent i jurídicament vinculant al Pakistan. L’Acord sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció del Pakistan va ser anunciat pels sindicats i les marques el desembre del 2022 i actualment s’està posant en marxa.
Tot i que ja són 72 les marques que han signat l’Acord del Pakistan, diverses grans empreses encara han de mostrar el seu compromís. Entre les marques que estan donant llargues per signar l’Acord del Pakistan (malgrat haver subscrit l’Acord de Bangladesh), es troben les marques britàniques Boohoo, The Very Group i Missguided, així com Target Austràlia, Esprit i Fruit of the Loom. A més, hi ha moltes marques que no han signat l’Acord en cap dels dos països, com IKEA, Levi’s, Kontoor Brands (Lee, Wrangler), Amazon, Target US, Decathlon i el grup espanyol Tendam (Cortefiel, Springfield, Women’s Secret…).
Totes les marques que s’abasteixen al Pakistan i encara no ho han fet han de signar l’Acord del Pakistan.
Justícia per a les famílies afectades i les persones supervivents
Anys de lluita per part de les víctimes de l’incendi d’Ali Enterprises van desembocar el 2016 en un programa sense precedents que garanteix pensions vitalícies a les famílies que van perdre els seus familiars, així com els treballadors que ja no poden mantenir-se per si mateixos. En un preocupant gir dels esdeveniments, les famílies i les organitzacions de drets laborals del Pakistan que van lluitar decididament per aquest acord s’han vist ara excloses de les decisions crucials sobre el futur d’aquest fons. La Campanya Roba Neta està seriosament preocupada per la falta de consentiment i absència de transparència mostrada per l’Organització Internacional del Treball en la seva gestió del procés de desemborsament. Instem que es restableixi un comitè nacional de supervisió, que inclogui l’Associació d’Afectats per l’Incendi d’Ali Enterprises, a l’Institut d’Educació i Investigació Laboral del Pakistan (PILER) i a la Federació Nacional de Sindicats (NTUF), perquè puguin continuar representant les persones afectades en les qüestions relacionades amb el pagament de les pensions, com han fet des de l’inici del programa.
“L’OIT va arribar a un acord amb una companyia d’assegurances per dirigir el programa sense el consentiment de l’Associació d’Afectats ni de PILER i NTUF, i fins i tot es nega a compartir amb nosaltres l’acord amb la companyia d’assegurances. Quina credibilitat té aquest programa sense la supervisió dels qui representen les persones afectades per l’incendi?”
Nasir Mansoor, Secretari General de la Federació Nacional de Sindicats del Pakistan.