Desenes de sindicalistes de Cambodja suspesos de feina i sou per convocar protestes per reclamar un salari mínim vital

27/setembre/2010 | Notícies

La Campanya Roba Neta exigeix a les empreses internacionals del sector de la confecció que contribueixin a posar fi a la intimidació i a les amenaces que reben els treballadors i treballadores de les empreses proveïdores situades a Cambodja.

La Campanya Roba Neta exigeix a les empreses internacionals del sector de la confecció que contribueixin a posar fi a la intimidació i a les amenaces que reben els treballadors i treballadores de les empreses proveïdores situades a Cambodja.

La Campanya Roba Neta (CRN) -que a l’Estat espanyol és coordinada per SETEM-, demanda a les empreses internacionals de roba que es proveeixen a Cambodja, que garanteixi que els 261 sindicalistes injustament acomiadats o que han vist suspesos els seus contractes de treball siguin immediatament readmesos en els seus llocs de treball.

La CRN està profundament preocupada pels informes que documenten la utilització d’una violència continuada cap els sindicalistes i activistes arrel del massiu seguiment que va tenir la vaga, en la que es reclamava un salari mínim vital de 93 dòlars al mes (70 €).

A mitjans de setembre, milers de treballadors i treballadores de la indústria de roba convocats pels sindicats Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Unions (CCAWDU) i National Independent Federation of Textile Unions of Cambodia (NIFTUC) van iniciar una vaga en què reclamaven que el nivell salarial mensual arribes els 93 dòlars, el qual els permetria accedir a les necessitats bàsiques: habitatge i alimentació.

Dijous, 16 de setembre, CCAWDU i NIFTUC van anunciar una suspensió temporal de la vaga en rebre una invitació del Ministeri d’Afers Socials per a reunir-se avui, 27 de setembre.

No obstant això, el cessament de la vaga no ha posat fi als atacs contra les persones manifestants, les amenaces d’accions legals contra els/les organitzadors/es, i les represàlies contra els/les membres del sindicat.

“Milers de treballadors/es van exercir el seu dret de vaga segons el que estableix la llei de Cambodja”, va comentar Ineke Zeldenrust del Secretariat Internacional de la Campanya Roba Neta (CRN). “La vaga era legal i pacífica. La intimidació i les amenaces de prendre mesures legals contra els/les líders sindicals han de cessar immediatament”.

La CRN internacional ha escrit a les principals transnacionals de roba mundials, entre elles el gegant espanyol Inditex, denunciant que aquest comportament és inacceptable. Jeroen Merk, de la CRN internacional, ha apuntat que “ara és el moment per a que les marques i els minoristes que es proveeixen a Cambodja demostrin que es prenen seriosament les normes ètiques instant als seus proveïdors a que respectin el drets i les llibertats sindicals”.

“També han de comunicar a les autoritats cambodjanes que totes les accions legals i d’intimidació contra els i les treballadores i els seus dirigents sindicals han de cessar immediatament. Finalment, han de encoratjar als seus proveïdors i la patronal a entaular negociacions de bona fe amb els sindicats que condueixin a aconseguir una solució mútuament beneficiosa “, va afegir Merk.

La CRN també va instar a les empreses internacionals a donar suport i prendre mesures encaminades a aconseguir un salari mínim vital que permeti satisfer les necessitats bàsiques.

Notes complementàries:

Al juliol 2010, havia a Cambodja 297.000 treballadors/es ocupats a la indústria de roba i 48.000 treballadors/es a la indústria de calçat. Hi ha al voltant de 470 fàbriques a Cambodja.

La indústria de roba és la font principal d’ingressos del país, suposant entre 70% -90% de les seves exportacions. La majoria de les exportacions es dirigeixen cap als Estats Units i la Unió Europea.

• El nivell salarial de 93 dòlars que reclamen els/les treballadors/es i els sindicats es basa en el següent estudi: Cambodia Institute for Development Studies (2009). ‘A Living Wage Survey for Cambodia’s Garment Industry’, 2009, finançat per FES i parts dissenyar-ITGLWF, disponible a: http://www.fes.or.id/fes/download/Survey_Result_Cambodia.pdf

• Les 10 majors empreses que es proveeixen a Cambodja són: GAP, H & M, Levi Strauss, Adidas, Target, Sears Holdings Corp, (Sears, Kmart) Children’s Place, Charles Komar, The William Carter, VF jeanswear LTD

• Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), la inflació el 2008 va arribar al 25%. L’FMI estima que, després estabilitzar-se en 2009, la inflació serà 5,1% el 2010 i 7,7% el 2011.

• La Campanya Roba Neta (CRL) treballa per la millora de les condicions de treball i de vida, l’apoderament dels i les treballadores de la indústria deslocalitzades de roba. La CRL és una xarxa mundial formada per més de 250 organitzacions de tot el món. En l’àmbit europeu, la CRL opera a 14 països. A l’Estat espanyol, la CRL és coordinada per SETEM.

• Kong Athit, secretari general de la Confederació del Treball de Cambodja (C. CAWDU per les sigles en anglès), afirmava la setmana passada que més de 200.000 treballadors/es de prop de 90 fàbriques s’han sumat a la vaga. Milers més, segons ell, no havien pogut anar perquè li havien impedit els seus supervidors. “Això demostra el nostre èxit”, va dir Kong Athit.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This