Dotzè aniversari de l’incendi de la fàbrica Ali Enterprises

10/setembre/2024 | Notícies, Seguretat i salut

Fa dotze anys, l’11 de setembre de 2012, la fàbrica Ali Enterprises (Karachi, Pakistan) va cremar amb centenars de persones atrapades a dins. Més de 250 persones van morir en l’incendi més mortífer de la indústria de la confecció. En aquest dia recordem a totes les persones que van morir i els nostres pensaments estan amb totes les famílies en dol. El nostre compromís és garantir que això no torni a passar.

L’elevat nombre de víctimes mortals i les causes de l’incendi van ser resultat directe de l’extrema negligència cap a les treballadores i els treballadors tèxtils.
Des de la direcció de la fàbrica que operava sense sortides d’emergència i incomplia altres drets laborals, fins al cim de la cadena de subministrament on les marques van emprar informes d’auditoria social defectuosos per cobrir l’expedient, sense preocupar-se realment per l’interès de les treballadores.
Un d’aquests informes d’auditoria, realitzat només unes setmanes abans de l’incendi, va certificar que la fàbrica complia les normes internacionals malgrat que no comptava amb sortides d’emergència, les finestres tenien reixes i s’havia construït il·legalment un entresol. Un sistema d’alarma contra incendis i sortides d’emergència suficients i efectives haurien permès a tota la plantilla escapar amb seguretat de l’incendi. Avui recordem i prometem que no oblidarem.

Deu anys de campanya internacional dels sindicats pakistanesos, els sindicats internacionals juntament amb la xarxa Campanya Roba Neta i altres organitzacions, van fer possible que el 2023 l’Acord Internacional sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció s’estengués al Pakistan.
Aquest innovador programa (l’efectivitat del qual ha estat provada a Bangladesh des que es va establir el 2013 arran de la tragèdia del Rana Plaza) farà que les fàbriques proveïdores de les marques internacionals que subscriguin l’Acord del Pakistan siguin segures gràcies a inspeccions, reparacions obligatòries, formació i l’establiment d’un mecanisme de reclamacions. És crucial que amb el temps, el programa de l’Acord beneficiï totes les persones que treballen en les cadenes de subministrament de les marques signants.

Fins ara, 128 marques han signat el programa del Pakistan, entre elles gegants com Inditex, H&M, Mango o Adidas. No obstant això, altres conegudes marques de roba i tèxtils per a la llar com Levi’s, Decathlon, IKEA, Alcampo, Amazon o Nike amb grans volums de producció al Pakistan, continuen donant llargues.

Nasir Mansoor, secretari general de la Federació Nacional de Sindicats del Pakistan, ha declarat: «Han passat dotze anys des de la tragèdia d’Ali Enterprises i, tot i això, la millora de la seguretat de les treballadores i els treballadors a les fàbriques ha estat molt limitada. Ara s’ha posat en marxa el programa de l’Acord al Pakistan, però a un ritme molt lent. Ni les fàbriques ni les marques internacionals de moda han après la lliçó: el personal de les fàbriques de roba continua sense estar registrat, cobren salaris massa baixos per viure, es veuen obligats a fer hores extres i se’ls impedeix formar sindicats o afiliar-s’hi. Fins i tot avui, la marca alemanya KiK, únic comprador d’Ali Enterprises quan es va produir l’incendi que va causar la mort de 260 persones, continua explotant a les fàbriques d’on s’abasteix. Exigim que les marques internacionals de moda apliquin immediatament la legislació laboral nacional i internacional a les seves cadenes de subministrament».

Més informació: Quines marques han signat l’Acord de seguretat? Veure llistat

  • L’Acord Internacional ha estat subscrit per 242 marques. N’hi ha 128 de signatàries de l’Acord del Pakistan i 203 empreses han signat el programa de Bangladesh. Aquest llistat es va actualitzar per última vegada el 20 d’agost de 2024.
  • Totes les marques que signen l’Acord Internacional han d’implementar almenys un dels dos programes (Bangladesh, Pakistan)
  • Totes les marques que encara no han signat l’Acord Internacional, ho haurien de fer al més aviat possible.
  • Totes les marques que tot i produir a Bangladesh encara no han subscrit el programa de Bangladesh, ho han de fer sense més dilació.
    Tal és el cas del grup espanyol Tendam (Cortefiel, Springfield i altres marques)

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This