El Parlament Europeu fa un pas més cap a l’exigència de responsabilitat de les empreses en matèria de drets humans, però encara són necessàries millores importants

26/juny/2023 | Notícies, Salaris dignes, Transparència

La Campanya Roba Neta, acull amb satisfacció l’informe del Parlament Europeu sobre la Directiva relativa a la diligència deguda en matèria de sostenibilitat de les empreses aprovat l’1 de juny. Aquesta votació suposa un pas important cap a les obligacions de diligència deguda per a les empreses i la responsabilitat corporativa.

Fa unes setmanes vam commemorar el 10è aniversari de l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza a Bangladesh, en el qual van morir 1.138 persones i milers més van resultar ferides, moltes d’elles mutilades per a tota la vida.

Aquesta espantosa tragèdia que va segar tantes vides fa deu anys va posar en relleu, una vegada més, la negligència continuada de les marques internacionals al no abordar els problemes de seguretat a les fàbriques on produeixen les seves peces. Rana Plaza va cridar l’atenció de tot el món sobre la rampant explotació en la indústria de la confecció i la necessitat que les empreses rendeixin comptes. Malgrat les promeses de canvi, els compromisos voluntaris assumits per les empreses no van ser en aquest moment, ni són avui, suficients per a protegir la vida de les persones treballadores de la indústria tèxtil.

En els últims anys, organitzacions no governamentals, sindicats, ciutadania i la societat civil de tot el món han reclamat lleis ambicioses que protegeixin els treballadors, les comunitats i el medi ambient a tot el món i responsabilitzin a les empreses de l’impacte negatiu de la seva activitat.

El text aprovat en la votació de l’1 de juny mostra la determinació del Parlament Europeu de lluitar pel respecte dels drets humans i el medi ambient. Els membres del Parlament Europeu van millorar la proposta inicial de la Comissió de la UE i la proposta posterior del Consell en diversos elements.

El text exigeix ara a un major nombre d’empreses que duguin a terme la diligència deguda en tota la seva cadena de valor i en totes les seves relacions comercials, d’acord amb les normes internacionals de l’ONU i l’OCDE. Les empreses haurien de parar esment a una gamma més àmplia de drets humans i laborals, inclosos els convenis de la *OIT sobre seguretat i salut en el treball i sobre violència i assetjament en el món laboral, així com el dret a un salari digne. Es demanarà a les empreses que avaluïn com els seus models de negoci i les seves pràctiques de fixació de preus poden causar danys, reconeixent així el paper de les pràctiques de compra deslleials en moltes vulneracions de drets. Les víctimes d’abusos empresarials també veuran eliminats alguns dels obstacles processals als quals s’enfronten a l’hora de buscar justícia.

La transparència és una condició necessària encara que no suficient.
No obstant això, lamentem profundament que el Parlament Europeu no hagi inclòs el mapatge de la cadena de valor i l’exigència de major transparència com a part de les obligacions de la diligència deguda. La transparència és una condició necessària encara que no suficient. Demostra que l’empresa coneix on es fabriquen les seves peces i també permet als treballadors i als defensors dels drets humans alertar sobre abusos a les fàbriques proveïdores. L’accés a la informació és clau per a facilitar l’accés a reparació quan es produeixen violacions contra els drets humans.

L’acte-regulació forma més part del problema que de la solució.
A més, malgrat els innombrables informes sobre el fracàs de les iniciatives d’auditoria i verificació social a l’hora de garantir el respecte dels drets humans, l’informe del Parlament continua donant massa importància a aquestes iniciatives. Els mecanismes de reclamació haurien d’haver-se convertit en part integrant del procés de reparació. Malgrat que l’acte-regulació de les empreses a través de certificacions i auditories socials no és suficient per a prevenir violacions als drets humans i, de facto, forma més part del problema que de la solució (com a nombrosos estudis han posat en evidència), l’informe del Parlament Europeu aprovat continua donant massa pes a aquestes iniciatives i continua excloent els mecanismes de reclamació com a part integrant del procés de reparació de les víctimes d’abusos corporatius.

Així mateix, ens preocupen les limitacions que continuen existint en matèria de responsabilitat civil, inclosa l’absència d’inversió de la càrrega de la prova en favor dels qui sofreixen violacions induïdes per les empreses, la qual cosa suposa una barrera en moltes ocasions insalvable per a obtenir justícia.

Oportunitat per a la protecció dels drets humans
Milions de treballadores i treballadors de la indústria de la confecció de tot el món veuen com cada dia s’atempta contra els seus drets de llibertat sindical, salut i seguretat en el treball i salaris dignes. La UE no hauria de desaprofitar aquesta oportunitat per a introduir obligacions que canviïn la manera de fer negocis i aconsegueixin resultats concrets i efectius en favor de la protecció dels drets humans.

Després d’aquesta votació, les negociacions entre les tres institucions de la UE començaran aviat. Demanem als colegisladors que segueixin l’exemple del Parlament Europeu i incorporin aquestes importants millores en la versió final del text legislatiu.

Presidència espanyola de la UE
El govern espanyol ostentarà la Presidència del Consell de la Unió Europea durant aquestes negociacions. Ens unim a la crida de la Plataforma per Empreses Responsables per a demanar al govern que promogui una Directiva ambiciosa i eficaç durant el seu mandat.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This