En un clima de por i intimidació i després de mesos de demores, les autoritats de Bangla Desh han anunciat el nou salari mínim mensual de 8.000 taka (80 euros) per les 4,5 milions persones treballadores en el sector de la confecció a Bangla Desh. El nou salari mínim demostra la total indiferència cap als sindicats i cap a les necessitats de fixar salaris mitjançant el diàleg social.
“L’anunci del nou salari mínim de 8.000 taka incompleix totalment les expectatives de les organitzacions de treballadores i treballadors”, diu Shapon Salauddin, Secretari General del Consell d’IndustriALL de Bangla Desh (IBC per les seves sigles en anglès).
La Campanya Roba Neta dóna suport a la petició d’IBC que reclama la revisió de la quantitat anunciada i exigeix que el nou salari mínim s’estableixi a 16.000 taka. També expressem la nostra preocupació sobre a la composició de la junta salarial i el procés dut a terme per establir aquest nou salari mínim.
“Establir en 8.000 taka el nou salari mínim és escandalós. Com hem anat anunciant, donem suport plenament a la petició de 16.000 taka que l’IBC va comunicar clarament a la Comissió de Salari Mínim, i donem suport a la sol·licitud d’una revisió immediata del nou salari atès que el procés de juntes salarials es va veure profundament compromès”, va dir Ineke Zeldenrust de l’oficina internacional de la Campanya Roba Neta.
El salari mínim anunciat de 8.000 taka és problemàtic per diverses raons. No només perquè la quantitat total està molt per sota de qualsevol estimació de salari digne creïble, sinó que ni tan sols suposa un augment significatiu als 5.300 taka actuals, si tenim en compte la inflació dels últims cinc anys del país i que no s’ha realitzat cap augment de salari com exigeixen els requeriments legals.
A més, el salari mínim de les treballadores de la confecció a Bangla Desh està format per un salari bàsic i diferents assignacions. El nou salari mínim augmenta la proporció de complements a expenses del salari bàsic, fet que comporta repercussions negatives addicionals relacionades amb les hores extraordinàries i la indemnització per acomiadament.
Després de l’enviament de diferents cartes per part de la Campanya Roba Neta a les empreses líders del sector que s’abasteixen a Bangla Desh, Inditex va declarar públicament el següent: “esperem que les demandes de les persones treballadores a través dels seus legítims representants sindicals -incloent a IndustriALL Bangladesh Council- es tinguin en compte i que l’actual procés de negociació culmini amb un augment just del salari mínim que preservi el dret de les persones treballadores a un salari digne”. Clarament res d’això ha passat.
El govern de Bangla Desh i les persones treballadores no han creat un procés de negociació constructiu basat en el respecte de la llibertat d’associació i aquest fet es veu reflectit en el salari mínim anunciat.
“Les marques internacionals i les seves associacions han expressat reiteradament el seu suport a un salari digne i a negociacions justes que involucren a sindicats legítims, per la qual cosa no poden aprovar un salari mínim de 8.000 taka ni aquest procés, ambdós rebutjats enèrgicament pels representats legítims de les persones treballadores” va dir Ineke Zeldenrust.
La Campanya Roba Neta espera que les marques internacionals no segueixin ocultant-se darrere les declaracions generals, o pitjor encara, estiguin en silenci mentre que milions de treballadores que produeixen la seva roba tenen por a expressar el seu malestar per les represàlies a la vegada que pateixen salaris de misèria.
Les marques han de demostrar públicament que estan disposades a complir amb les seves pròpies normes ètiques i garantir el respecte dels drets humans a les seves cadenes de subministrament, inclòs el dret a un salari digne.
Si les marques realment es prenen seriosament el fet de donar suport a què es paguin salaris justos i el dret a un procés de negociació just, ara és el moment de demostrar-ho donant suport públicament a les treballadores i als seus sindicats de Bangla Desh, que des de fa temps es van unir per exigir un salari mínim de 16.000 taka.