Es confirma la necessitat d’un acord global vinculant sobre l’acomiadament

09/juny/2022 | Notícies

Un nou estudi sobre models alternatius de protecció social per als i les treballadores del sector de la confecció, realitzat per la Universitat de Cornell (Nova York), valida la proposta d’acord “Pay Your Workers-Respect Labour Rights” (Paga als teus treballadors -Respecta els drets laborals).

L’estudi, realitzat pel Projecte Noves Converses de l’Escola de Relacions Industrials i Laborals de la Universitat de Cornell, estableix els elements clau d’un fons mundial d’indemnització per acomiadament, concretament la necessitat que sigui jurídicament vinculant i inclogui obligacions detallades per a les marques i els empresaris quant a la provisió d’indemnitzacions. El fons no hauria de reemplaçar la necessitat de plans de protecció social dels governs, sinó incentivar l’enfortiment dels plans esmentats. Els resultats donen suport a la proposta d’un acord aplicable presentada per la campanya “Pay Your Workers-Respect Labour Rights”, que compta amb el suport de desenes de sindicats de treballadors i treballadores de la confecció als principals països productors de roba, així com organitzacions de drets laborals com la Campanya Roba Neta i el Consorci per als Drets dels Treballadors.

Tant la investigació de Cornell com la campanya “Pay Your Workers” subratllen l’actual manca de sistemes adequats de protecció social als principals països productors de roba, i la responsabilitat que tenen les marques cap a les treballadores de les cadenes de subministrament. Els casos de robatori d’indemnitzacions han crescut exponencialment durant la pandèmia, i el Consorci per als Drets dels Treballadors estima que s’han robat més de 500 milions de dòlars en indemnitzacions a les persones treballadores de la confecció des que va començar la pandèmia. La inacció de les marques ha deixat milions de treballadores lluitant per sobreviure. La investigació de Cornell confirma la necessitat que les marques paguin a un fons global d’indemnització vinculant per garantir que les persones treballadores de fàbriques que tanquen o que són acomiadades en massa rebin la totalitat de la indemnització legalment establerta.

La proposta de “Pay Your Workers” s’ha popularitzat a les xarxes socials sota el hashtag #PayYourWorkers i la campanya ha estat recolzada per més de 260 organitzacions de la societat civil. La proposta es basa en l’èxit de l’Acord sobre la Seguretat dels Edificis i els Incendis a Bangla Desh, un acord vinculant entre les marques de roba i dues federacions sindicals mundials, IndustriALL i UNI. L’Acord ha demostrat ser el model més reeixit per fer front als abusos a la indústria de la confecció i, tanmateix, les marques segueixen resistint-se a signar un acord vinculant.

Sobre això, Kalpona Akter, President de la Federació de Treballadors de la Confecció i Industrials de Bangla Desh, afiliada a IndustriALL, ha assenyalat: «Moltes de les marques amb què ens hem posat en contacte es neguen a negociar amb nosaltres, ajornant, en canvi, la seva participació en la convocatòria realitzada per l’OIT. L’informe de Cornell confirma que aquesta crida a actuar no ha recaptat fons de manera independent per alleujar l’impacte de la pandèmia als treballadors i treballadores de la confecció. El fons de la convocatòria es basa en la participació voluntària, sense disposicions d’execució, i sense cap obligació de contribució per les parts. No és estrany que no hagi suposat un alleujament significatiu per als i les treballadores de la confecció».

“L’estudi de Cornell mostra la necessitat vital de la campanya “Pay Your Workers”, que demana a les marques que responguin a les demandes dels sindicats per proporcionar una solució sostenible en el futur: negociant un acord vinculant per fer front a la pèrdua d’ingressos de les treballadores durant la pandèmia; garantint que rebin una indemnització si es queden sense feina; i respectant la llibertat d’associació i els drets de negociació col·lectiva», ha indicat Edgar Romney, secretari-tresorer de Workers United i membre d’IndustriALL.

La investigació de Cornell proposa una solució al patró dels problemes exposats a les investigacions realitzades per les ONG de drets laborals durant la pandèmia de la Covid-19.

La investigació del Consorci dels Drets dels Treballadors publicada l’abril del 2021 va descobrir que, a les cadenes de subministrament d’empreses com Adidas, H&M, Inditex, Next, Nike i Target, hi va haver robatori de salaris el 2020 i 2021 en 31 instal·lacions que va afectar 37.637 treballadores. El robatori puja a 39,8 milions de dòlars. El Consorci estima que el robatori d’indemnitzacions a tota la cadena de subministrament mundial de peces de vestir supera molt probablement els 500 milions de dòlars. La investigació realitzada per Public Eye amb els sindicats de Cambodja mostra que en un sol país les treballadores que cusen per a marques com Adidas, Gap, Nike, Target i VF es van veure privades d’uns 109 milions de dòlars en salaris durant abril i maig de 2021. La investigació de Cornell també va descobrir que a les fàbriques cambodjanes sota el programa “Better Work” de l’Organització Mundial de Treball hi va haver nivells particularment alts d’incompliment dels requisits legals d’acomiadament el 2017 i 2018. La Campanya Roba Neta estima que els ingressos de les treballadores de la confecció a escala mundial es van reduir en 11.850 milions de dòlars només durant els primers 13 mesos de la pandèmia.

Llegeix-ne més:

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This