Estudiants xinesos mobilitzats contra Disney

14/desembre/2009 | Notícies

La Campanya Roba Neta vol fer-se ressò de la nota de premsa emesa el 8 de desembre de 2009 per la seva organització col·laborador a Xina “Estudiants i Escolars Contra les Males Pràctiques Empresarials” (SACOM, de les seves sigles en anglès: Students and Scholars Against Corporate Misbehavior)

SACOM es complau en anunciar que al maig de 2009 es va formar l’Observatori d’Estudiants a Disney, iniciat per un grup d’estudiants universitaris de la Xina continental, focalitzats en la responsabilitat social a Disney. Segons aquest observatori, la seva fundació està inspirada per la iniciativa de SACOM per la lluita contra la explotació a la Xina. El 27 de novembre, el grup va publicar amb orgull el seu primer informe centrat en la violació dels drets laborals a las empreses proveïdores de Disney, titulat Mickey Mouse Ja No És Encantador: Assumptes Laborals dels Proveïdors de Disney (disponible en xinés al seu blog: http://disneyxiaozu.blog.163.com; es pot obtenir un resum en anglès a http://sacom.hk/wpcontent/uploads/2009/12/sdw-labour-report_summary.pdf). Després de la seva publicació, aquest informe va circular àmpliament per internet, atraient l’atenció de la premsa. Segons la informació del seu blog, aniran apareixent més informes en les properes setmanes.

L’Observatori d’Estudiants a Disney està format per 10 estudiants universitaris, però s’atreveixen a lluitar contra una de les empreses amb més renom a la Xina. SACOM vol expressar el seu agraïment més sincer als estudiants que van investigar als proveïdors de Disney com empleats encoberts, treballant durant el seu període de vacances. Van investigar 5 proveïdors a Shenzen i Dongguan, a la província de Guangdong, incloent empreses de joguines, papereries, xapisteria i productes esportius. Així, els estudiants van poder obtenir informació de primera mà de les fàbriques en qüestió, fent seves les mateixes queixes que la resta de treballadors. Aquestes experiències van marcar profundament als treballadors estudiants. En finalitzar el seu pas per les fàbriques, la conclusió va ser: ‘Explotació’

Al seu informe sobre les violacions dels drets laborals, els estudiants ressalten els problemes d’una taxa elevada d’accidents laborals, mesures de seguretat inadequades, realització d’excessives hores extraordinàries, reduccions als salaris, sense penalitzacions en els contractes laborals, entre d’altres. Entre totes les violacions, la més creixent és la relacionada amb els accidents laborals. Per exemple, a la fàbrica Dream International, els treballadors lesionats no tenen cap indemnització, segons marca la Regulació sobre Assegurances d’Accidents Laborals. Una dona treballadora que es va lesionar dos cops va ser acomiadada.

Això no només és incompatible amb el codi de conducta de Disney sinó que, a més, viola seriosament  les lleis laborables xineses.

L’Observatori d’Estudiants a Disney ha elaborat aquest informe amb la esperança de millorar els drets laborals en els seus proveïdors a la Xina. En definitiva, aquest grup demanda a Disney:

–          l’estricte compliment de les lleis laborals, especialment als contractes signats amb els treballadors, pagament dels salaris a temps i sense deduccions addicionals. Indemnitzar al treballador si els seus salaris son escurçats pels proveïdors;

–          Indemnitzar als treballadors de baixa d`’acord amb la llei. Millorar les condicions laborables i impartir formació sobre seguretat laboral, així com proveir als treballadors amb equipament protector per a evitar els accidents laborables i les baixes per malaltia;

–          Distribuir el codi de conducta a tots els treballadors d’empreses proveïdores de Disney, juntament amb la hotline de Disney;

–          Donar suport als treballadors a defensar els seus drets;

–          Publicar la llista de proveïdors a la Xina;

–          Comprometre’s a no adoptar una estratègia d’evasió de responsabilitats amb els proveïdors.

Como a mostra de suport de l’Observatori d’Estudiants a Disney,  SACOM urgeix a Disney a estudiar les violacions exposades pel grup i ajudar als proveïdors a corregir-les. I esperem que sorgeixin iniciatives similars a la Xina.

Email: sacom@sacom.hk Website: www.sacom.hk

Pin It on Pinterest

Share This