#EveryDayCounts: Suma’t a la protesta!

20/febrer/2017 | Notícies

Campanya per exigir l’alliberament de sindicalistes i activistes empresonades a Bangladesh. Suma’t a la protesta!

Aquest divendres 24 de febrer a les 12h suma’t a la protesta davant del Consolat de Bangladesh a Barcelona (Carrer de Londres, 35) per exigir l’alliberament de sindicalistes i activistes empresonades, reclamar al Govern que posi fi a la campanya de repressió i demanar a les marques de roba involucrades a prendre mesures immediates per la retirada de les queixes falsificades i l’alliberament de les activistes empresonades.

Aquesta setmana i la pròxima s’han convocat protestes davant les ambaixades de Bangladesh a Europa i Nord-amèrica per exigir al Govern de Bangladesh que posi fi a la pitjor campanya de repressió duta a terme contra sindicalistes i activistes de la indústria de roba al país asiàtic.

La crida internacional ha estat convocada després de setmanes d’intensa repressió antisindical per part del govern i dels propietaris de les fàbriques arrel d’un cessament pacífic de centenars de persones treballadores a Ashulia, una zona industrial propera a la capital, Dhaka, per exigir una triplicació immediata del salari mínim.

Com a part de la campanya #EveryDayCounts i #wagesnotjail (#Cadadiacompte i #SalarisNoPresons), activistes de la Campanya Roba Neta de tota Europa s’uniran a la Confederació Sindical Internacional (CSI), UNI Global Union i IndustriAll Global Union per exigir que s’aturi immediatament la percussió dels treballadors i treballadores, sindicalistes i activistes pro-drets laborals de la indústria de roba a Bangladesh i que alliberin a les persones empresonades.

Onada de repressió per part del Govern i amos de les fàbriques: detencions i acomiadaments massius en resposta a legítimes reivindicacions salarials

Des del desembre de 2016, més de 35 sindicalistes i treballadors han estat empresonats per participar a les protestes que reivindicaven un augment del salari mínim. La repressió antisindical ha augmentat dramàticament les últimes setmanes, afectant als treballadors i sindicats de tot el país. Les últimes detencions van tenir lloc el divendres 10 de febrer, quan nou membres de la Federació de Treballadors Independents de la Indústria del Vestir de Bangladesh (BIGUF), inclosos alts dirigents de l’organització, varen ser detinguts a Chittagong, una ciutat portuària a centenars de kilòmetres de Ashulia. Aquestes últimes detencions s’afegeixen a les, com a mínim, 24 detencions de sindicalistes i activistes realitzades al desembre i gener, la presentació de càrrecs contra centenars de treballadores «desconegudes» i els acomiadaments massius de més de 1.500 treballadores. Les detencions han estat acompanyades per una àmplia repressió de la legítima activitat sindical de les federacions sindicals més actives i independents del país.

Las treballadores i treballadors de la confecció de Bangladesh segueixen sent els pitjors pagats del món en el seu sector. El salari mínim actual és de 5,300 taka, l’equivalent a 62 euros. Sam Maher, coordinadora de l’Oficina Internacional de la Cama panya Roba Neta diu: «Aquest és el major retrocés per la indústria de la confecció des de l’esfondrament del Rana Plaza al 2013 i podria fer que el govern de Bangladesh perdés el seu mercat d’explotació clau. No és possible parlar d’una indústria segura o sostenible a Bangladesh, quan inclosos els intents pacífics de demanar millores en les condicions laborals són contestats amb una violència i repressió desproporcionada. Els treballadors i treballadores de la confecció a Bangladesh tenen el dret inequívoc d’organitzar-se en un sindicat i han de rebre un salari digne per poder sobreviure».

La policia ha provocat destrosses i tancat oficines sindicals, robat equips i documents, desmuntat esdeveniments organitzats per els sindicats, incloent esdeveniments patrocinats per el govern d’Estats Units i l’Organització Internacional del Treball (OIT). Les persones clau i més reconegudes en els sindicats han estat assetjades públicament per la premsa i els activistes sindicals segueixen sent intimidats per les forces de seguretat de l’estat. Quan les oficines sindicals estan obertes, la intensa vigilància policial les fa inaccessibles per les treballadores i treballadors en el moment que més necessiten, quan busquen assessorament i recolzament per protegir els seus drets i la seva integritat.

La Unió Europea

La OIT ha condemnat en repetides ocasions el fracàs del govern de Bangladesh d’aplicar lleis que posin a Bangladesh en conformitat amb les normes internacionals. Els governs de la UE i Estats Units han demanat regularment a Bangladesh que compleixi amb les seves obligacions en virtut de les convencions internacionals de drets humans i laborals. Fins ara, aquests intents de pressió diplomàtica no han produït el canvi necessari, i ara és precís una acció més contundent de la comunitat internacional.

Demanem a l’UE que intensifiqui els seus esforços per demostrar el seu compromís amb la indústria més sostenible a Bangladesh. Sol·licitem que, amb caràcter immediat, l’UE investigui el fracàs del govern de Bangladesh en complir els compromisos en matèria de drets humans (incloent el dret a la llibertat d’associació) sobre els quals es basa el seu accés comercial al mercat de l’UE sota el programa Everything But Arms.

Sam Maher: «Durant massa temps la comunitat internacional ha estat impassible mentre les treballadores i treballadors segueixen sent explotats. Les grans marques i minoristes i la Unió Europea han de deixar de ser còmplices d’aquest abús i començar a prendre mesures significatives per assegurar que el govern de Bangladesh retiri els càrrecs contra les persones que encara estan detingudes. I que cessi immediatament la repressió de la legítima activitat sindical».

Les empreses internacionals

Els amos de les fàbriques que produeixen per conegudes empreses internacionals, com H&M, Inditex, Mango, North Face (VF), Gap i moltes altres, han participat tant en la presentació de càrrecs criminals com en els acomiadaments arbitraris de centenars de treballadores i treballadors.

Les empreses internacionals que produeixen a Bangladesh tenen un immens poder d’influència en relació amb les acusacions de les seves empreses proveïdores i el Govern de Bangladesh i tenen la responsabilitat de respectar i protegir els drets de les treballadores. La Campanya Roba Neta conjuntament amb organitzacions aliades a Estats Units ha posat en marxa una crida internacional per exigir més mesures per part de les empreses internacionals. Al gener algunes empreses internacionals, entre elles Inditex, H&M, Gap, C&A van dirigir una carta al Govern de Bangladesh per expressar la seva preocupació per les detencions de líders sindicals i recolzant una revisió salarial a Bangladesh. El Corte Inglés ha informat a la Roba Neta que ha dirigit una carta en el mateix sentit conjuntament amb altres 20 empreses. Mango no ha respòs als requeriments de la Campanya Roba Neta.

Segons informació publicada ahir per IndustriAll, les principals marques de peces de vestir, com H&M, Inditex, C&A i Tchibo, han senyalat que no assistiran a la reunió cimera del sector de la confecció que s’ha de realitzar el 25 de febrer a Dhaka, la capital de Bangladesh. La raó que citen per no estar presents a la reunió és l’ambient actual de repressió contra els sindicats, que és incompatible amb activitats per promoure aquesta indústria.

Donat l’historial de tortures i assassinats cap als líders sindicals i activistes a Bangladesh, cada dia que passa sense l’alliberament de les persones detingudes compta.

Què pots fer tu?

Firmar la campanya online demanant a les empreses que posin en marxa mesures immediates per la retirada de les queixes falsificades i l’alliberament de les activistes empresonades:

https://actionnetwork.org/petitions/brands-respect-basic-rights?platform=hootsuite

Firmar la campanya online dirigida al govern de Bangladesh:

https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=3310

A Londres, Berlín, Brussel·les, Nova York, La Haya, Washington, Ginebra, … ja s’han realitzar accions de protesta davant de l’Ambaixada i/o Consolat de Bangladesh.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This