Fem la REvolta!

13/desembre/2023 | Not铆cies

S’apropa Nadal, un dels moments de l’any en qu猫 m茅s consumim. Compartim algunes dades i eines per consumir de manera responsable i prevenir els residus t猫xtils. Fem la REvolta!

馃攲 Sabies que els residus el猫ctrics i electr貌nics s贸n els que m茅s augmenten? Europa ocupa el primer lloc a escala mundial en la generaci贸 d’aquest tipus de residu per c脿pita, per貌 tan sols en recicla el 40%.

馃憰 La ind煤stria t猫xtil i de la moda genera, a escala mundial, m茅s de 92 milions de tones l’any. S’estima que acaben en un abocador 990.000 tones l’any de productes t猫xtils.

馃實 I on es troben els abocadors m茅s grans del m贸n? A pa茂sos del Sud Global.

Presentem dos interactius web, un sobre productes el猫ctrics i electr貌nics聽i聽un sobre productes t猫xtils, que a trav茅s de diverses preguntes ens ajuden a trobar la soluci贸 m茅s ajustada a all貌 que necessitem, sigui adquirir un producte o desfer-nos d’un que no ens fa servei, sempre prioritzant la jerarquia de prevenci贸 de residus (reduir, reutilitzar, reparar, renovar, recuperar i reciclar). Als dos interactius web, la ciutadania trobar脿 informaci贸 sobre les empreses socials, els projectes i les iniciatives actives per a practicar un consum m茅s responsable, aix铆 com consells i eines de cerca per a trobar botigues sostenibles o mercats d’intercanvi. A m茅s, hem publicat dos informes per a aquelles persones que vulguin aprofundir sobre el perqu猫 茅s urgent i rellevant.

Texto del enlace Descobreix l’eina (t猫xtil) Descobreix l’eina (RAEE)

L’objectiu de la campanya 茅s fer m茅s accessible la informaci贸 sobre la prevenci贸 de residus i sobre la promoci贸 d鈥檜n consum responsable. La generaci贸 de residus i el consum estan estretament relacionats. Actualment, estem provocant una greu crisi ecol貌gica, on la generaci贸 de deixalles t茅 un paper important i clau. Els aparells el猫ctrics i electr貌nics, per exemple, s贸n el flux de residus que m茅s est脿 creixent al m贸n. Un consum responsable vol dir repensar all貌 que comprem de primera m脿 i reaprofitar m茅s all貌 que tenim. Abans de comprar nous productes, hi ha altres alternatives que ens permeten disminuir l’impacte ambiental del nostre consum derivat de l’煤s d’energia i de mat猫ries primeres per a la seva producci贸, aix铆 com de la seva inadequada gesti贸 un cop no ens fa servei. El mercat ens repeteix i publicita constantment nous productes i la compra de primera m脿 acostuma a ser la primera opci贸 per a moltes persones, quan en realitat hauria de ser sempre l’煤ltima opci贸.

El primer pas 茅s q眉estionar si necessitem realment un nou producte. Potser podem reparar el que tenim. En aquest cas, existeixen diverses iniciatives de la societat civil organitzada per a ajudar les consumidores a aprendre a reparar els seus propis productes amb l’ajuda de persones t猫cniques. Tamb茅, hi ha manuals de reparaci贸 disponibles en l铆nia creats per una xarxa de reparadores internacional com Ifixit. Aix铆 mateix, existeixen moltes botigues de segona m脿, aix铆 com plataformes de compravenda de segona m脿 en l铆nia. A pobles i ciutats, hi ha grups autogestionats organitzats per WhatsApp o Telegram en els quals la gent dona all貌 que no fa servir. De la mateixa manera, es poden llogar productes si volem utilitzar-los nom茅s en ocasions puntuals o agafar-los en pr茅stec a una biblioteca de les coses. Tamb茅, existeixen els mercats d’intercanvi.

Paral路lelament, cal que quan tenim un producte que no volem fer servir, pensem que fer amb ell. A Catalunya, hi ha diverses empreses socials que fan integraci贸 laboral de persones vulnerables que gestionen residus t猫xtils i electr貌nics. Tamb茅, hi ha diverses entitats sense 脿nim de lucre que tenen projectes de recollida d’ordinadors que despr茅s destinen a finalitats socials. Deixar aquest tipus de productes al carrer, pensant que alg煤 els aprofitar脿, sovint es tradueix en el seu malbaratament. Deixar-los oblidats a un calaix tampoc 茅s una bona soluci贸, ja que evitem que alg煤 en pugui fer 煤s. Cal informar-se i escollir b茅 que fem amb all貌 que tenim a casa.

Hem d鈥檃ssumir la nostra part de responsabilitat sobre all貌 que consumim. Moltes consumidores cr铆tiques juntes tenim m茅s capacitat d鈥檌nflu猫ncia. Les nostres accions a茂llades poden semblar irrellevants, per貌 si les sumem a les d’altres persones, aconseguirem un impacte m茅s gran. Sumar-nos a aquest tipus d’iniciatives es tradueix en un enfortiment d’aquestes. El mercat t茅 molta influ猫ncia sobre com es fan les lleis en l’脿mbit internacional, aix铆 com sobre els h脿bits de les consumidores, ja que les grans empreses destinen molts diners a les campanyes. La cultura de comprar i llen莽ar i els productes de baix cost no s贸n ni 猫tics ni sostenibles. Des de la ciutadania, ens hem d’organitzar per a construir circuits de consum basats en la reutilitzaci贸, l’intercanvi, la reparaci贸, aix铆 com per a enfortir projectes o empreses de l’economia social i solid脿ria que es dediquen a la gesti贸 de residus i a la venda de productes o serveis amb criteris de sostenibilitat social i ambiental.

Tamb茅 et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This