H&M i els seus proveïdors no garanteixen la seguretat en les seves fàbriques a Banglades

28/gener/2016 | Notícies

Just quan el gegant suec de la moda H&M es prepara per anunciar l’augment de beneficis durant l’any 2015, els grups de drets laborals demanen a l’empresa que faci alguna cosa més per protegir les treballadores de la confecció a Bangladesh. Un nou anàlisi dels proveïdors estratègics de H&M torna a posar en evidència que els retards a l’hora d’escometre les reparacions a les fàbriques segueix posant en greu i imminent risc les vides de desenes de milers de persones.

La Campanya Roba Neta, el Fòrum Internacional del Treball de Drets, la Xarxa de Solidaritat de la Maquila i el Consorci de Drets dels Treballadors, tots signants i testimonis de l’Acord de Bangladesh sobre Foc i Seguretat en la Construcció, han publicat una actualització de l’informe inicial en els retards de les reparacions de seguretat en 32 fàbriques de proveïdors estratègics per a H&M a Bangladesh més estratègics. L’actualització  -basada en una revisió de la documentació a disposició del públic duta a terme el gener de 2016- mostra que menys un tots els proveïdors estratègics d’H&M porten retràs en les reparacions i que en més del 50% dels casos encara manquen sortides d’emergència adequades.

“Les reparacions ja haurien d’haver estat completades fa mes de dos anys i mig durant el procés d’elaboració l’Acord de Bangladesh. No obstant això, la trista realitat és que gairebé cap de les fàbriques proveïdores d’H&M a Bangladesh es pot considerar segura”, va dir Scott Nova del Consorci de Drets dels Treballadors.

Tot i així, l’informe demostra algun progrés. Tot i l’excepcional nombre d’incendis i el fet que les renovacions elèctriques i estructurals pendents es mantenen en un 37%, el nombre d’elements considerats “retardats” en aquestes 32 fàbriques ha disminuït. No obstant això, els autors assenyalen que, si bé això reflecteix el progrés real en alguns casos, també demostra la concessió de pròrrogues que s’atorga a les fàbriques que no finalitzen les millores necessàries.

“Ens complau que la pressió exercida sobre H&M després del nostre últim informe ha donat lloc a algunes millores recents, però estem sorpresos perquè encara queda molt a fer,” va dir Liana Foxvog del Fòrum Internacional de Drets Laborals. “Instem H&M a proporcionar finançament significatiu per fer les renovacions de seguretat que han de salvar les vides de les treballadores”.

D’altra banda, els retards considerats més greus són els relatius a l’absència de sortides d’emergència adequades per poder evacuar les fàbriques en cas d’incendi. El 13% de les fàbriques (en comparació amb el 16% al setembre) tenen portes amb pany que encara no han estat retirats; el 38%de les fàbriques (en comparació amb el 55% al ​​setembre) encara no han eliminat les portes plegables i les corredisses; el 55% ha deixat d’instal·lar portes resistents al foc i les escales tancades (en comparació amb el 61% al setembre).  Qualsevol d’aquests riscos podria deixar atrapades en un edifici en flame les treballadores de la confecció, com ha passat en diverses ocasions a Bangladesh, inclòs el cas del proveïdor d’H&M Garib i Garib, on van morir 21 persones.

“H&M és capaç d’augmentar els guanys en un clima extremadament competitiu, però no obstant això, l’empresa és aparentment incapaç d’aconseguir que tots els seus proveïdors duguin a terme accions més simples, com ara treure el forrellat en una sortida d’emergència,” va dir Sam Maher de la Campanya Roba Neta. “Això és totalment inacceptable”.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This