Justícia per a les víctimes de Filipines

21/maig/2015 | Notícies

filipinas

La Campanya Roba Neta demana al govern de Filipines que porti a terme una investigació en profunditat sobre les circumstàncies del incendi a una fàbrica de sabatilles de Manila, en què van morir almenys 72 treballadores el 13 maig 2015.

L’incendi, un dels pitjors que s’ha patit a les fàbriques de les Filipines, es va desencadenar arrel de les espurnes dels equips de soldadura quan van entrar en contacte amb productes químics altament inflamables que s’emmagatzemaven a prop. Les treballadores van quedar atrapades en el segon pis de l’edifici, incapaces d’escapar per les finestres ja que aquestes estaven cobertes amb barres i filferro. La calor del foc va fer que la identificació dels cossos fos extremadament difícil i almenys 20 treballadores encara romanen en parador desconegut.

La fàbrica, Kentex Manufacturing Incorporated, es troba a la ciutat de Valenzuela i produïa sabatilles de goma per a la venda i distribució a les Filipines.

La Campanya Roba Neta exigeix al govern que jutgi als responsables de les morts i proporcioni una indemnització total a les famílies de les persones mortes i ferides. A més, donem suport als grups de drets laborals que fan un crida al govern perquè es realitzin inspeccions obligatòries a les fàbriques dutes a terme per inspectors qualificats e independents a la pròpia indústria.

Després de l’incendi, Rosalinda Baldoz de la Secretaria de Treball va afirmar que la fàbrica havia passat una inspecció sobre el compliment de les normes laborals, de salut i de seguretat al treball, duta a terme pel Departament de Treball i Ocupació al setembre de 2014. L’Oficina de Protecció d’Incendis ,segons els informes, també havia donat a la fàbrica una certificació en seguretat contra incendis. No obstant això, un equip d’investigació integrat per ONG laborals que van visitar l’àrea el 14 de maig, van trobar greus violacions de les normes de salut i seguretat laborals, moltes de les quals van contribuir tant a la causa de l’incendi com a l’alt nombre de morts.

El fet de trobar productes químics perillosos emmagatzemats sense l’etiquetatge adequat significa que les treballadores desconeixien que els pots eren inflamables. També mancaven alarmes adequades contra incendis i no havien fet mai simulacres d’emergència o formacions sobre com apagar un foc. Sent aquesta la situació, les treballadores no podien ser conscients del perill ni de la forma d’escapar del foc, i l’absència de sortides d’emergència adequades significa un cop es va conèixer la magnitud del foc les treballadores van quedar atrapades sense mitjans per escapar. Totes aquestes traves representen violacions directes de la legislació de seguretat existent i haurien d’haver estat descobertes si les inspeccions d’incendis i de seguretat s’haguessin realitzat correctament.

Si vols mostrar la teva solidaritat amb les famílies de les persones ferides i mortes, deixa un missatge a la seva pàgina de Facebook  o fes servir el hashtag #JusticeForKentexWorkers.

També et pot interessar

A quin preu?

A quin preu?

per Eva Kreisler (coordinadora de la Campaña Ropa Limpia a Espanya). Font: El País La fàbrica del Pakistan que es...

Pin It on Pinterest

Share This