La campanya Pay Your Workers surt al carrer per demanar a Adidas que pagui les seves treballadores

28/octubre/2022 | Notícies

Treballadors de tot el món exigeixen a Adidas que negociï amb els sindicats i organitza accions a més de 20 ciutats, com Berlín, Los Angeles, Milà o Dhaka. A les treballadores de la seva cadena de subministrament encara se’ls deuen milions en salaris no pagats i en indemnitzacions des de la pandèmia.

La campanya Pay Your Workers, on s’agrupen 260 organitzacions de la societat civil de tot el món, entre les quals desenes de sindicats que representen els treballadors de la confecció, surt al carrer a la Setmana d’Acció Mundial, del 24 al 30 d’octubre de 2022, per demanar a Adidas que respecti els drets dels treballadors i treballadores de la seva cadena de subministrament.

En accions davant de botigues i fàbriques, treballadors, treballadores, sindicalistes i altres activistes cridaran l’atenció sobre el robatori massiu de salaris que es va produir durant la pandèmia, ja que les marques van intentar explotar la crisi sanitària mundial per augmentar-ne els beneficis. Les veus dels treballadors i sindicalistes s’escoltaran directament des de països com Indonèsia i l’Índia, on abunden els pagaments insuficients. A Europa i Amèrica del Nord els activistes portaran les veus d’aquests treballadors als carrers comercials. Adidas s’enfrontarà a les demandes dels treballadors que fins ara ha ignorat.

La nova web de la campanya assenyala que una de les empreses de roba esportiva més grans del món, Adidas té la gran oportunitat -i l’obligació- de prendre mesures per complir els seus compromisos amb les treballadores de la confecció i el calçat, unint-se a les negociacions amb els representants sindicals i signant un acord jurídicament vinculant que garanteixi la reparació del robatori de salaris i el respecte dels drets dels treballadors.

La major part de la producció d’Adidas té lloc a països on els sistemes de protecció social són inadequats, si és que existeixen, i la seva aplicació sol ser molt feble, cosa que significa que les treballadores no solen tenir cap font d’ingressos si perden la feina. Les treballadores d’Indonèsia, Cambodja i altres països clau en la producció d’Adidas s’enfronten a la gana i acumulen deutes per pagar el lloguer i el menjar de les seves famílies.

Tot i que el 2021 Adidas va obtenir un benefici net de més de 2.300 milions de dòlars, la marca es nega a assumir la responsabilitat del robatori de salaris a la seva cadena de subministrament. Només a Cambodja, a més de 30.000 treballadores de 8 fàbriques que produeixen roba d’Adidas se’ls deuen 11,7 milions de dòlars. Adidas només hauria de pagar 10 cèntims més per producte per garantir que la seva cadena de subministrament està lliure de robatoris salarials. Atès que la marca està disposada a pagar més de 800 milions de dòlars per patrocinar la Fifa, sembla poc probable que no s’ho pugui permetre.

Fins ara, Adidas s’ha negat a respondre a una carta dels sindicats en què se’ls demanava que negociessin un acord jurídicament vinculant per garantir els salaris, les indemnitzacions i el dret a organitzar-se i negociar col·lectivament.

És hora que Adidas signi un acord vinculant sobre salaris, indemnitzacions i llibertat d’organització per garantir que els treballadors de la seva cadena de subministrament no tornin a ser desposseïts dels diners que han guanyat.

L’impagament de les indemnitzacions és endèmic a la indústria tèxtil mundial. És hora de pressionar les marques perquè se sentin a la taula de negociacions d’una vegada per totes i signin una solució. #PayYourWorkers #RespectLabourRights

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This