La Campanya Roba Neta condemna el brutal assassinat del dirigent sindical Shahidul Islam

28/juny/2023 | Llibertat d'associació, Notícies, Salaris dignes

La Campanya Roba Neta ha conegut la terrible notícia de l’assassinat de Shahidul Islam. Shahidul era dirigent sindical de la Federació de Treballadors de la Confecció i la Indústria de Bangladesh (BGIWF) i va ser brutalment colpejat pel seu activisme en favor dels drets laborals en Tongi, Gazipur, Bangladesh. Durant 25 anys, va lluitar pels drets dels treballadors i les treballadores com a organitzador sindical i va morir lluitant per les seves conviccions. Volem expressar el nostre més sentit condol a la seva família, amics i companys.

El govern de Bangladesh ha d’investigar de manera immediata i imparcial l’assassinat de Shahidul Islam i prendre mesures punitives contra els autors d’aquest horrible assassinat.

Shahidul, president del comitè del districte de Gazipur de la BGIWF, i els seus companys van ser violentament agredits després d’abandonar la reunió amb la direcció de la fàbrica de Prince JacquardSweatersLtd. Havien acudit per a ajudar els treballadors a cobrar les primes i els salaris que els devien. Malgrat tenir una ordre de l’autoritat competent del districte de Gazipur, la fàbrica es negava a pagar els salaris al personal.

Segons la primera informació recaptada a través de dades d’importació, T.K. Maxx, Tessival, Global FashionIcon, N.E BrandsLCC, Suzy’sInc, RD Style i NewYorker semblen proveir-se a la fàbrica Prince JacquardSweatersLtd. Els destins principals d’exportació són els EUA, el Canadà, Itàlia, Espanya i Dinamarca. La Campanya Roba Neta està recopilant més dades sobre els compradors que es proveeixen a la fàbrica i anirem actualitzant la informació.

Quan abandonaven la reunió, Shahidul i els altres representants sindicals van ser abordats per un grup que els va atacar amb violència. Els agressors van propinar cops de puny i puntades a Shahidul, deixant-ho inconscient i greument ferit. Va ser declarat mort en un hospital pròxim. La seva mort representa una immensa pèrdua per al moviment sindical de Bangladesh.

Els seus acompanyants van rebre tractament mèdic, però no van haver de ser ingressats a l’hospital.

«Shahidul va mobilitzar a milers de treballadors perquè s’afiliessin als sindicats, capacitant-los per a convertir-se en sòlids líders a nivell de fàbrica. Al llarg de la seva vida, va ajudar milers de persones a cobrar endarreriments i indemnitzacions per acomiadament denegades injustament pels seus ocupadors. Pensant sempre en les necessitats dels treballadors, Shahidul i altres tres representants dels treballadors es van reunir la nit de la seva mort per a discutir una solució pacífica a un conflicte salarial i la paga extraordinària del festival Eid-ul-Azha. La indústria ha promogut durant el sindicalisme groc i ha desatès les veus dels treballadors i les treballadores. La seva contribució al moviment obrer ha estat notable i se li tirarà molt de menys».

KalponaAkter, president de la BGIWF

No és la primera vegada que el sindicat BGIWF és víctima d’un atac mortal d’aquest tipus. Fa onze anys, l’abril de 2012, Aminul Islam va ser torturat i assassinat. Aminul era també líder sindical de la BGIWF, un actor clau en el moviment del país per a promoure els drets laborals.

Els assassinats dels sindicalistes il·lustren les mesures extremes ideades per a reprimir la llibertat d’associació a Bangladesh. Temem que, igual que l’assassinat d’Aminul en 2012, el de Shahidul Islam contribueixi a la intimidació dels treballadors i les treballadores, dificultant encara més la tasca d’organització dels dirigents sindicals. Segons molts testimoniatges, els treballadors de Bangladesh són reprimits sistemàticament pels empresaris, que utilitzen a matons i sindicats grocs per a terroritzar als treballadors que organitzen sindicats democràtics independents.

«La CRL s’uneix a tots els que lamenten la pèrdua de Shahidul Islam. També ens solidaritzem amb la BGIWF, amb tots els que lluiten per exercir el seu dret a la llibertat sindical i amb els nombrosos treballadors i membres de sindicats que continuen arriscant-se per a defensar els drets i la seguretat dels treballadors i les treballadores en fàbriques de tot Bangladesh.»

Ineke Zeldenrust, coordinadora de l’Oficina Internacional de la xarxa Campanya Roba Neta

Shahidul deixa una esposa malalta de càncer i dos fills.

També et pot interessar

Et necessitem!

Et necessitem!

La Campanya Roba Neta necessita una persona voluntària per donar suport en la comunicació electrònica. Trobaràs la...

Pin It on Pinterest

Share This