La campanya Roba Neta condemna la violència i presentació de càrrecs contra sindicalistes a Cambodja

03/març/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament els recents atacs contra treballadors i sindicalistes a Cambodja i està particularment preocupada per l’assetjament cap als líders sindicals Ath Thorn i Athit Kong (Confederació Laboral de Cambodja). La Campanya Roba Neta ha mostrat la seva repulsa al Govern de Cambodja i a la delegació de la UE a Cambodja.

L’actual onada de violència i assetjament contra els sindicalistes va començar per una manifestació pacífica de treballadors del sector del transport davant dels edificis de l’empresa Capitol Tours Bus el passat 6 de febrer de 2016. La manifestació tenia com a objectiu protestar per els més de 6 mesos d’assetjament antisindical. Des que al juliol de l’any passat els treballadors van començar a organitzar-se han estat acomiadats diversos dels organitzadors i membres del sindicat. El cas va ser portat al Consell d’Arbitratge (Arbitration Council) que va ordenar a l’empresa readmetre els treballadors i pagar-los els salaris endarrerits, però Capitol es va negar. Els treballadors van iniciar llavors una vaga per reclamar la readmissió dels sindicalistes acomiadats. Després d’un intent fallit de negociació, els treballadors es van reunir el 6 de febrer per reprendre la vaga.

Aquest dia i al mateix lloc, es va reunir un grup nombrós de persones de l’organització pro-governamental Cambodia for Confederation of Development Association (CCDA per les sigles en anglès). Poc després d’iniciar la vaga, diverses persones de la CCDA tapades amb cascos de moto i armats amb pals, martells i barres de metall van començar a colpejar brutalment als treballadors i sindicalistes. La policia va fer retrocedir als vaguistes i va detenir i colpejar a dos membres del sindicat. Sorprenentment cap membre de la CCDA va ser detingut.

Vídeo: http://www.licadho-cambodia.org/video.php?perm=63

Els detinguts han estat acusats d’incitar a la violència amb agreujants, obstrucció als funcionaris públics i obstrucció de la via pública. A més, els líders sindicals Ath Thorn, President de la Cambodian Labour Confederation (CLC), Kong Athit, vicepresident de la CLC, Sok Chun Oeung, President de la Cambodia Informal Worker Association (CIWA) i Eang Kim Hun, Secretari General Cambodian Transport Workers Federation (CTWF) han estat acusats dels mateixos delictes, encara que no han estat detinguts. Cap dels quatre líders sindicals estava presents durant els fets violents. Si se’ls jutgés, els sis sindicalistes podrien enfrontar penes d’entre dos i sis anys de presó. At Thorn i Kong Athit són companys de la xarxa internacional Campanya Roba Neta.

Kong Athit, vice-president de CLC manifesta: “Aquest és un atac greu a la llibertat d’associació a Cambodja. És inconcebible que els autors de l’agressió segueixin lliures mentre que nosaltres ens enfrontem a aquests càrrecs encara que ni estàvem presents quan la violència va començar“.

Protestes internacionals contra la violència

La xarxa Campanya Roba Neta, juntament amb la Confederació de Sindicats Internacionals (ITUC) i altres organitzacions de drets laborals, condemna la violència contra els treballadors i sindicalistes i els càrrecs formulats contra ells. Els càrrecs constitueixen una greu amenaça a la llibertat d’associació a Cambodja, que pot tenir repercussions per als treballadors i treballadores de tot el país, incloent els de la indústria de la confecció. La Campanya Roba Neta ja havia manifestat la seva preocupació per la nova llei que regularà l’activitat dels sindicats (encara pendent d’aprovació); aquests fets són una prova més del risc de deteriorament del dret a la llibertat sindical a Cambodja.

La Campanya Roba Neta s’ha posat en contacte amb el Govern de Cambodja sol·licitant que retirin els càrrecs, detinguin els autors de la brutal agressió i cessin les accions anti-sindicals i intimidatòries de l’empresa de transport Capitol Tours Bus. També hem sol·licitat a l’ambaixador de la UE a Cambodja que traslladi aquestes preocupacions al govern.

Més informació:
Declaració de repulsa de les organitzacions de la societat civil de Cambodja (en anglès): http://www.licadho-cambodia.org/pressrelease.php?perm=398.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This