Una coalició de set ONG, entre les quals es troba la xarxa internacional Clean Clothes Campaign (Campanya Roba Neta a Catalunya), ha presentat una querella formal davant el Defensor del Poble Europeu, denunciant el caràcter antidemocràtic, opac i precipitat amb què la Comissió Europea ha desenvolupat la proposta Òmnibus.
Protesta el 2023 contra un intent anterior de debilitar la CSDDD
La proposta Òmnibus busca debilitar significativament lleis clau de sostenibilitat de la UE que han estat adoptades recentment, com ara la Directiva sobre informes de sostenibilitat corporativa (CSRD), la Directiva sobre diligència deguda en sostenibilitat corporativa (CSDDD) i el Reglament de Taxonomia de la UE.
Les ONG denuncien que el procés que ha donat lloc a aquesta proposta està profundament viciat, cosa que ha permès que un petit grup d’interessos industrials hagin pres el control i impulsat la desregulació de normes clau en matèria de sostenibilitat.
ClientEarth, Anti-Slavery International, Clean Clothes Campaign (Campanya Roba Neta a Catalunya), European Coalition for Corporate Justice, Amigos de la Tierra Europa, Global Witness, Notre Affaire À Tous i T&E han declarat:
“Estem impugnant el desmantellament precipitat per part de la Comissió de tres pilars fonamentals del Pacte Verd —entre els quals es troben lleis dissenyades per a millorar els impactes mediambientals i humans del comerç global—, un procés que ignora per complet els drets de les persones i de la naturalesa.”
“La proposta Òmnibus ha estat elaborada sense cap consulta pública, marginant la societat civil, sense proves ni avaluacions d’impacte ambiental o social, i amb un enfocament centrat exclusivament en els interessos de certs sectors industrials. Aquesta decisió irresponsable no només debilita les normes de sostenibilitat, sinó que també erosiona la confiança pública en els fonaments democràtics de la UE.”
Más concretamente, las ONG acusan a la Comisión de:
-
No recopilar adequadament proves ni avaluar els impactes ambientals i socials de la modificació de lleis corporatives dissenyades per protegir la ciutadania dins i fora de la UE;
-
Eludir àmplies consultes públiques a favor de reunions a porta tancada dominades per interessos de la indústria del petroli i del gas (el contingut de les quals només es va conèixer a través de filtracions a la premsa);
-
No avaluar si la seva proposta està alineada amb l’objectiu de neutralitat climàtica de la UE, incomplint així les seves obligacions en virtut de la Llei Europa del Clima.
A més de contradir els valors democràtics fonamentals i els objectius mediambientals de la UE, les ONG adverteixen que la proposta Òmnibus també podria posar en perill l’estabilitat econòmica de la UE i els objectius de competitivitat als quals suposadament vol donar suport.
La coalició va afegir:
“Aquesta suposada simplificació no aporta res a la millora de la competitivitat. La Comissió Europea està ignorant tant les proves com la ciència”
“Lleis de sostenibilitat sòlides com la CSDDD i la CSRD són clau per l’avantatge competitiu de la UE en un mercat global en el qual consumidors i inversors exigeixen cada vegada més una actuació empresarial responsable. Hem comprovat una vegada rere l’altra que les promeses corporatives vagues no generen els canvis que necessitem. Debilitar els requisits ambientals i de drets humans és un pas en la direcció equivocada.”
Les ONG insten el Parlament Europeu i el Consell a rebutjar la proposta Òmnibus.
Si vols saber-ne més sobre el posicionament de la xarxa internacional Clean Clothes Campaign sobre la proposta Òmnibus, clica aquí.