Nike accedeix a pagar d’un milió de dòlars per hores extres impagades a Indonèsia

26/gener/2012 | Notícies

Després de dos anys de negociació, un important proveïdor de Nike que no havia pagat 600 mil hores als seus empleats i empleades, ha acordat pagar 1 milió de dòlars a les persones treballadores.

Una important fàbrica de Nike a Indonèsia lliurarà 1 milió de dòlars (800.000 euros) a les seves 4.500 persones treballadores per gairebé 600.000 hores de temps extra no pagat.

“Aquest acord estableix un precedent important, ja que té el potencial d’enviar un missatge positiu al moviment obrer indonesi” diu Bambang Wirahyoso, president de la Federació Sindical indonèsia Serikat Pekerja Nasional (SPN). Ara que el precedent ha estat establert, el sindicat SPN s’està preparant per assumir la lluita per les persones treballadores que han estat sotmeses a hores extraordinàries obligatòries sense salari.

L’acord es deriva del Protocol d’Indonèsia, un acord signat l’any passat pels Sindicats tèxtil, de roba i calçat d’Indonèsia, els principals proveïdors i les marques de roba esportiva com Nike, Adidas, Pentland, New Balanç i Puma. L’acord garanteix la llibertat de formar sindicats i negociació col·lectiva.

Els inicis de les discussions que van culminar en aquest acord sorgeixen de Juga Net 2008. La campanya Juga Net, que impulsa la Campanya Roba Neta participa, ha estat treballant específicament amb els sindicats indonesis per fer front als salaris de pobresa, l’abús de contractes a curt termini i les violacions dels drets sindicals dels últims tres anys.

El sindicat està satisfet amb la solució però l’impagament de les hores extraordinàries existeix des de fa 18 anys. La llei d’Indonèsia, però, permet la reparació només per als últims dos anys. Nike utilitza al voltant de 30 fàbriques a Indonèsia, però altres grans marques de roba esportiva com Puma, Adidas o New Balance també s’estan proveïnt a dotzenes de les fàbriques que produeixen les seves mercaderies. L’impagament de les hores extraordinàries i els salaris de misèria són comuns també en totes elles.


També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This