La Campanya Roba Neta porta a una sindicalista del Sud davant la Junta d’Accionistes d’Inditex

21/juliol/2011 | Notícies

La sindicalista marroquí Naima Naim ha participat a la Junta d’Accionistes d’Inditex per descriure les condicions de treball de les obreres de la indústria tèxtil i denunciar constants vulneracions dels drets fonamentals de les treballadores. La situació a les fàbriques que proveeixen el gegant gallec no és una excepció.

Naima Naim a la junta d’Inditex a Arteixo

La Campanya Roba Neta (CRN), coordinada per SETEM a l’estat Espanyol, ha assistit a la Junta d’Accionistes que Inditex ha realitzat el 19 de juliol a les instal·lacions de l’empresa, a Arteixo (Galícia). La intervenció de la CRN es va centrar en la petició de garanties reals que assegurin que les persones que treballen a les fàbriques proveïdores del grup Inditex puguin viure dignament del seu treball. Com a testimoni, la CRN va aprofitar les seves accions per donar veu a Naima Naim, sindicalista i militant dels drets laborals de les obreres de la indústria de roba del Marroc. Naima va denunciar la realitat de les obreres del seu país en la cadena de subcontractació d’Inditex.

Naima Naim, activista i sindicalista marroquí especialitzada en gènere i drets laborals, fa 20 anys lluitant pels drets de les treballadores en les fàbriques tèxtils al Marroc i és membre del Comitè Nacional de Dones Treballadores del Marroc. La militant explica que “la situació general de les treballadores del tèxtil del seu país es caracteritza per la no aplicació dels drets bàsics laborals i per la falta de respecte de la dignitat de les persones”.

La Sra Naim va alertar que aquesta situació és especialment greu a la ciutat de Tassa, la qual es prepara per ser Zona Franca, i on les condicions de treball ja són totalment precàries: no existeixen ni contractes de treball, ni proteció social, ni baixes per malaltia. A més, treballen més de 48 hores setmanals, sense dret a cobrar el salari mínim i amb acomiadament lliure, sense dret a indemnització. A tot això s’afegeix l’assetjament moral, en ocasions sexual. Aquestes condicions laborals afecten també a tallers que confeccionen roba per Zara i el grup Inditex en general.

Per tot això, la militant marroquina va exposar una sèrie de demandes a Inditex perquè adopti mesures que posin fi a aquesta situació d’una forma global.

Així mateix, la Campanya Roba Neta exigeix a Inditex: que faci pública la llista de proveïdors per tal de poder vetllar per les condicions de treball en les fàbriques on deslocalitza la producció, que canviï les polítiques de compra per consolidar una xarxa de proveïdors manejable i controlable. A més, que treballi també amb sindicats i organitzacions de defensa dels drets laborals locals per pagar salaris dignes en totes les seves fàbriques proveïdores. Totes aquestes mesures van encaminades a poder garantir que la seva roba no es produeixi vulnerant els drets laborals de les persones que la confeccionen.

Més informació:
Descarrega’t la intervenció completa de Naima Naim (en castellà)
Descarrega’t la intervenció completa de la representant de la Campanya Roba Neta (en castellà)

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This