La nova campanya Canvia de Sabates reivindica els drets laborals en la indústria del calçat

30/juliol/2015 | Notícies

CHYS_visual_print_woman_A4wide_catalanUna coalició mundial de 15 organitzacions europees i 3 d’asiàtiques de l’Índia, la Xina i Indonèsia presenten Canvia de sabates, una nova campanya global dedicada a combatre els abusos sistemàtics als drets humans que pateix la mà d’obra de la indústria del calçat, incloses condicions de treball insegures i salaris de pobresa. Així mateix, la campanya exigeix transparència en la cadena de subministrament i una regulació adequada.

La Campanya Roba Neta durant anys ha posat de relleu les pèssimes condicions laborals de les persones treballadores de la confecció. Però les multinacionals del calçat no han passat encara pel mateix escrutini, malgrat les condicions laborals són similars en aquest sector clau de la indústria de la moda.

Els mateixos salaris de misèria són endèmics en països productors com ara Indonèsia, on els costos laborals de les treballadores que produeixen sabates és aproximadament el 2% del preu de venda al públic preu de venda al públic del model que fabriquen. A més, la major part de l’adobament del cuir de les sabates planteja riscos significatius per a la salut de les persones treballadores del sector i per al medi ambient com a conseqüència de la utilització de sals de crom.

A principis d’aquest any, el consorci Canvia de Sabates va encarregar una enquesta europea a Nielsen. Els resultats mostren que el 50% de la població europea té poca o cap informació sobre la producció de sabates, malgrat que la magnitud de la industria és molt considerable. L’any 2013, es van produir més de 22.000 millones parells de sabates, el 87% dels quals es va fabricar a l’Àsia. L’enquesta també revela que el 63% de les persones enquestades creu que la UE hauria d’imposar regulacions sobre les mercaderies que entren al mercat europeu per garantir que s’han protegit els drets de les treballadores.

Per compensar aquesta manca d’informació, Canvia de Sabates publicarà un seguit de fitxes tècniques, la primera de la quals es presenta avui. Queden bé aquestes sabates? Una visió general de la producció mundial de calçat que analitza la cadena de subministrament del calçat, la captura del valor afegit i les dades del comerç internacional de sabates.
“És sorprenent la poca informació que tenim els consumidors i les consumidores sobre la producció del calçat. La campanya Canvia de Sabates actuarà mitjançant la sensibilització, la pressió a les marques i la incidència política per a abordar les principals qüestions que permeten que els abusos contra els drets laborals continuïn, com ara la manca de transparència al sector. La UE, com a institució amb gran capacitat d’influència internacional, s’ha de comprometre a implementar regles clares per protegir els drets de les persones treballadores”, diu José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia de Sabates a l’estat espanyol.

La campanya també llançarà properament una nova aplicació al mòbil, per animar gent de tot el món a unir-se a la marxa virtual cap a Brussel·les per demanar a la UE que adopti mesures clares que garanteixin la transparència en la cadena de subministrament de sabates. L’aplicació comptarà els passos de les persones usuàries per donar suport a la campanya.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This