La violència contra les dones, també present al sector de la confecció

22/novembre/2017 | Notícies

  • Salaris de misèria, assetjament i violència verbal, física i sexual o repressió sindical són algunes de les discriminacions que pateixen dia a dia les treballadores de les cadenes de subministrament de la indústria tèxtil
  • El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, impulsem la campanya ‘Revolució sense patró’ per reivindicar un canvi en profunditat en clau feminista a la indústria tèxtil.

A la indústria global del tèxtil el 80% de les persones que hi treballa són dones. L’alta contractació de dones al sector de la confecció no és una casualitat, sinó una conseqüència d’una sèrie de pràctiques discriminatòries de gènere latents en el sistema capitalista on les dones es perceben com a éssers passius, flexibles i per ser dominats. Les treballadores segueixen patint diàriament la imposició d’unes condicions de treball indignes i una violència sistèmica en tot l’entorn laboral: salaris de misèria, jornades laborals excessives, falta d’higiene i seguretat laboral, repressió sindical, dificultats per la negociació col·lectiva, assetjament i violència verbal, física i sexual.

En aquest marc impulsem la campanya ‘Revolució sense patró‘ que reivindica un canvi en profunditat, global i dràstic en la indústria tèxtil que vulnera els drets humans i denuncia les violències patriarcals dels estats i empreses transnacionals que exerceixen el seu poder sobre la vida i els cossos de les dones treballadores. La campanya fa una crida a una necessària revolució feminista de la indústria on es posin de manifest les injustícies i implicacions que comporten el fet que la majoria de mà d’obra de la indústria són dones, alhora que visibilitzar-les com a treballadores organitzades i com a agents de canvi a tot el món.

La Campanya Roba Neta va néixer en un moment on s’impulsava la globalització econòmica i a la reestructuració industrial així com la divisió del treball per gènere i els processos de feminització, informalització i flexibilització del treball. Avui en dia el resultat d’aquestes pràctiques al servei del capital no han fet més que augmentar les desigualtats arreu del món i intensificar la pobresa generalitzada. La indústria tèxtil és un dels sectors on més clarament es percep la tendència a la feminització de la pobresa -dones treballadores que amb jornades laborals maratonianes no arriben a cobrir les seves necessitats bàsiques i la de les seves famílies – i on la repressió sindical exercida per les fàbriques o pels governs limita el reclam en el compliment de tots els drets laborals.

Les dificultats per exercir el dret a la llibertat sindical i a la negociació col·lectiva així com les pràctiques intimidatòries, acomiadaments massius, empresonaments i els casos d’assassinats de persones sindicalistes, fa que les persones treballadores estiguin desprotegides contra els abusos dels seus drets, sobretot en casos de violència verbal, física o sexual.

El 2015 fèiem ressò de les denúncies reiterades de les dones treballadores a Indonèsia on declaraven que “les nenes a la fàbrica són assetjades pels caps de la fàbrica. Criden a les joves a les seves oficines, les xiuxiuegen a les orelles, les toquen, els ofereixen diners i amenaces de disparar-les si no tenen relacions sexuals amb ells” i de l’informe policial de Dhaka, a Bangla Desh, on es posava de manifest que les treballadores de la confecció representen el 3% de la població total però suposaven l’11% dels casos de violació. La situació no ha millorat. Aquest any documentàvem en el curtmetratge Un preu massa alt. Violència contra les dones i falta de transparència a la indústria de la moda com aquests casos es vinculen amb l’alta taxa de suïcidis entre les dones treballadores del sector tèxtil. Aquests no són casos aïllats. A l’Índia, l’associació READ ha documentat que en els últims quatre anys com a mínim 86 noies han perdut la vida mentre treballaven a la indústria tèxtil alertant la duresa de les condicions a les fàbriques i els casos de violència física i sexual.

Com cada 25 de novembre, aquest dissabte dones d’arreu del món sortirem als carrers per cridar que ens volem vives. Sortirem per denunciar i desafiar el sistema patriarcal i capitalista que normalitza i perpetua la barbàrie de les violències contra les dones en tots els àmbits de la vida. Un any més des de la Campanya Roba Neta expressem la nostra repulsa i condemna a la violència contra les dones i exigim la seva erradicació. Tot reivindicant el dret a una vida lliure de violències i denunciant les violències patriarcals de les institucions, els estats i les transnacionals.

El 25 de novembre i tots els dies: Revolució sense patró!

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This