L’esperat Acord del Pakistan, un acord jurídicament exigible subscrit entre sindicats i marques de moda, ampliarà la protecció en matèria de seguretat i salut a les fàbriques tèxtils del país asiàtic.
El nou programa que arrencarà en 2023 per un període inicial de 3 anys, segueix el model de “l’Acord de Bangladesh sobre Seguretat en la Construcció d’Edificis i d’Instal·lacions de Sistemes contra Incendis”, establert després de l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza en 2013 i que va transformar la indústria de la confecció de Bangladesh: van ser inspeccionades i es van escometre renovacions en més de 1.600 fàbriques que ocupen 2,5 milions de persones, salvant així innombrables vides.
La indústria de la confecció al Pakistan també presenta greus problemes de seguretat. Més de 250 persones van morir en l’incendi de la fàbrica Ali Enterprises a Karachi en 2012, el pitjor incendi en la història de la indústria mundial de la confecció. Igual que a Bangladesh, els sistemes voluntaris d’auditories socials no van servir per a protegir els treballadors i treballadores a les fàbriques tèxtils del Pakistan.
La urgència d’estendre l’Acord de seguretat es va posar de manifest en un recent informe publicat per la Campanya Roba Neta, així com en el rastrejador públic d’incidents en fàbriques creat per a documentar la sistemàtica i generalitzada inseguretat a les fàbriques de roba. Per això és essencial que aquest tipus d’acord s’estengui.
Alguns dels principals elements de l’Acord del Pakistan són:
– Institueix mecanismes de rendició de comptes.
– És jurídicament vinculant per a les marques.
– Després de realitzar inspeccions exhaustives de salut i seguretat, estableix plans de renovació a les fàbriques amb terminis concrets.
– Garanteix que els proveïdors disposin dels recursos necessaris per a pagar les renovacions.
– Proporciona un mecanisme de denúncies perquè les persones treballadores puguin disposar d’una via confidencial per a exposar les seves queixes en matèria de seguretat i salut i garantir una ràpida acció correctiva.
– Documenta els resultats facilitant la transparència.
Actualment, 187 marques han subscrit l’Acord Internacional, almenys la meitat es proveeixen al Pakistan, per la qual cosa, centenars de fàbriques quedaran cobertes una vegada que les marques el subscriguin.
Després d’una dècada treballant perquè es millori la seguretat a les fàbriques de confecció del Pakistan, els sindicats pakistanesos juntament amb les ONGs observadores de l’Acord Internacional han celebrat l’anunci del nou acord al Pakistan:
Nasir Mansoor, Secretari General de la Federació Nacional de Sindicats del Pakistan: «Després d’anys de lluita per l’ampliació de l’Acord al Pakistan, per fi els nostres treballadors i treballadores poden acollir-se als seus mecanismes de supervisió i denúncia. Si signen suficients marques, les persones treballadores no hauran de témer per la seva vida quan vagin a treballar i sabran a qui recórrer quan la seva fàbrica no sigui segura. La força de l’Acord radica en el fet que els sindicats tenen el mateix poder que les empreses en la seva presa de decisions».
Zehra Khan, Secretària General de la Federació de Treballadores a domicili: «L’Acord permetrà realitzar inspeccions, formació en seguretat i un mecanisme de denúncia que abastarà totes les qüestions de salut i seguretat, inclosa la violència de gènere, per als treballadors i treballadores del Pakistan que produeixin per a les marques signants. Caldrà prestar especial atenció per a garantir que les treballadores, que sovint no estan registrades oficialment i poden treballar des de casa, tinguin el mateix accés a aquest programa que els altres treballadors.»
Ineke Zeldenrust, Coordinadora de la xarxa International Clean Clothes Campaign: «Ens encoratja que l’innovador programa de l’Acord arribi ara al Pakistan, on es necessita amb urgència. Totes les marques que es proveeixen al Pakistan haurien d’adoptar aquest acord. És important assenyalar que les persones treballadores de la confecció i el tèxtil del Pakistan han hagut d’esperar una dècada per a aquest avanç. Esperem que altres països clau en la producció de roba no hagin d’esperar tant.»
Scott Nova, Director Executiu del Consorci per als Drets dels Treballadors: «Els senyals d’identitat de l’Acord del Pakistan són la responsabilitat, l’aplicabilitat i la transparència. Amb aquest nou acord, el Pakistan es convertirà en un dels llocs més segurs del món per a fabricar roba.»