La Campanya Roba Neta, juntament amb els sindicats i les organitzacions de drets laborals de Bangladesh i de tot el món crida a l’acció immediata contra les marques internacionals després del recent ensorrament de l’edifici Rana Plaza en Dhaka a Bangladesh. L’ensorrament de l’edifici de vuit pisos, que acollia tres fàbriques i un centre comercial, ha costat la vida d’almenys 100 persones i més de 800 ferits.
Els activistes han aconseguit entrar a les ruïnes del Rana Plaza i han trobat etiquetes que vinculen els principals minoristes europeus a aquesta última tragèdia: la marca catalana Mango i la britànica Primark. El Rana Plaza també produïa per a les ja habituals marques europees i nord-americanes C&A, KIK i Wal-Mart. Aquestes marques també van estar implicades en l’incendi de la fàbrica Tazreen, no lluny de Savar, on 112 treballadores van morir en un incendi fa exactament cinc mesos. KIK també va estar implicada en l’incendi a l’Ali Enterprises al Pakistan, on prop de 300 treballadors van morir cremats al setembre passat.
Les treballadores mortes i ferides estaven cosint quan la fàbrica – amb pisos construïts il·legalment – va donar pas a un fort soroll, deixant només la planta baixa intacta. Aquest últim enfonsament és una prova més que la “bona voluntat” de les companyies de moda supervisant les condicions de treball dels seus proveïdors, no ha sigut capaç de protegir la vida de les treballadores. Grups pels drets laborals afirme que les morts innecessàries continuaran fins que les marques i els governs acorden la implantació d’un programa independent i obligatori contra incendis i seguretat als edificis.
Cada tragèdia que es succeeix, i malhauradament en són moltes, ens demostra que el seguiment de control per part de les transnacionals és totalment inexistent. Les marques internacionals saben que aquestes fàbriques amb les que decideixen treballar són trampes mortals, però què s’interposa amb l’obtenció de beneficis?. La seua falta de voluntat per prendre mesures equival a una conducta criminal, que condemna a les treballadores a arriscar la seua vida a les fàbriques, perque ells saben que són intocables.
La Campanya Roba Neta porta treballant sobre qüestions de seguretat a Bangladesh desde l’enfonsament de la fàbrica Spectrum a 2005, que va deixar 64 morts i va implicar a la marca espanyola Zara, propietat del grup Inditex. Desde la campanya demanem a les marques proveïdores de Bangladesh que signen l’Acord d’Incendis i Seguretat d’Edificis a Bangladesh immediatament. La Campanya Roba Neta juntament amb els sindicats locals i mundials i organitzacions de drets laborals hem desenvolupat un programa que inclou inspeccions independents de construcció, capacitació, divulgació dels drets dels treballadors i una revisió de les normes de seguretat. És transparent i pràctica, i l’única en ser recolzat per totes les partes claus interessades tant a Bangladesh com a nivell internacional.
LA SEUA RIQUESA ESTÀ CONSTRUIDA AMB SANG DE LA NOSTRA GENT
NO SÓN ACCIDENTS, SÓN ASSASSINATS