Ni un incendi més! Exigim seguretat a les fàbriques

07/febrer/2013 | Notícies

Bangladesh Factory Fire

Les principals empreses de roba europees continuen posant en risc la vida de les treballadores que cusen la roba a les fàbriques del sud-est asiàtic. Tot i expressar públicament la seva intenció per millorar les condicions de les treballadores, es segueix encobrint els problemes detectats en les auditories i es fa cas omís de les millores que es reclamen per evitar els accidents a les fàbriques, que gaire bé sempre esdevenen incendis desastrosos.

A la llarga llista d’incendis que han tingut lloc el darrer any a les fàbriques de Bangladesh i Pakistan, i que han matat a centenars de treballadores, hi afegim l’incendi que va tindre lloc el passat 26 de gener a Smart Export, una fàbrica de Bangladesh, que va causar set morts alguns d’ells menors. A la fàbrica s’han trobat etiquetes de Bershka i Lefties, ambdues propietat d’Inditex. Segons l’última publicació de l’International Labor Rights Forum (ILRF)  les auditories portades a terme per les companyies de roba no han protegit la seguretat, i en molts casos la vida, de les treballadores, des de 1990, més de 1000 persones han perdut la vida en les fàbriques de roba de Bangladesh.

La Campanya Internacional Roba Neta (CCC), el Worker Rights Consortium (WRC) i l’International Labor Rights Forum (ILRF) han demanat als principals compradors de Bangladesh que recolzen el Bangladesh Fire and Building Safety Agreemen, una iniciativa independent que pretén traçar les línies de treball entre companyies i fàbriques per previndre els incendis i evitar futures tragèdies. El programa inclou:

– Auditories independents a les fàbriques per part de personal qualificat.

– Reparació obligatòria de les fàbriques i el compromís de les marques a no fer negocis amb aquelles fàbriques que no garenteixen la seguretat dels seus empleats.

– Que es garanteixe un finançament suficient a les fàbriques per part de les companyies de roba, que permeta les reparacions necessàries i el seu manteniment.

– Un paper central en les exigències de les treballadores i sindicats així com accés a les fabriques als sindicats indepents per garantir el dret sindical de les treballadores.

A més s’exigeix a les gran companyies de roba, cal recordar que totes han estat implicades en algun incendi en el darrer any, que assumeixen la seua responsabilitat implementant mesures per millorar les condicions laborals i comprometent-se amb les les famílies afectades, que en la majoria dels casos no arriben a rebre les indemnitzacions.

Mes información

International Labor Rights Forum (http://LaborRights.org )

The Worker Rights Consortium (http://www.workersrights.org/ )

The Clean Clothes Campaign (http://www.cleanclothes.org/ )

Deadly Secrets, a report by International Labour Rights Forum

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This