Rellançament del Fashion Checker!

29/setembre/2021 | Notícies

Les noves dades de Fashion Checker (Restrejador de la moda en català) mostren que la transparència continua sent clau per fer que les marques siguin responsables, ja que treballadores, sindicats i activistes demanen a les marques que no deixin les treballadores en situació d’indigència durant la pandèmia.
Totes les marques investigades pel Fashion Checker encara no garanteixen que les treballadores de la seva cadena de subministrament rebin el mateix salari que rebien abans del començament de la pandèmia, i molt menys els salaris dignes, malgrat les seves promeses de respectar els drets laborals a les seves cadenes de subministrament. Les dades confirmen la necessitat d’un acord vinculant, mentre la coalició global Pay Your Workers està demanant a les marques que signin una garantia salarial, exigint-los que paguin  a les seves treballadores #PayYourWorkers.

Moltes marques fan promeses i reclamacions sobre el respecte dels drets de les treballadores i el pagament dels salaris, però sense transparència, continuen sent meres reivindicacions i les treballadores, els sindicats i les organitzacions de la societat civil no poden responsabilitzar les marques de les seves promeses.

Les dades actualitzades de Fashion Checker, recollides en col·laboració amb Fashion Revolution, se centren específicament en la transparència i revelen una veritat inquietant; Un nombre decebedorment gran de marques encara no fa res o molt poc en matèria de transparència. 159 marques (60%) reben una qualificació d’1 o 2 estrelles, cosa que significa que no compleixen el compromís de transparència. Només 46 de les 264 marques (el 17%) reben 5 estrelles, és a dir, revelen informació addicional sobre la seva cadena de subministrament, com per exemple, si hi ha o no un sindicat al lloc de treball.

“Les marques han de deixar d’amagar les seves cadenes de subministrament. La seva roba la fabriquen persones reals, sovint amagades per la pandèmia. Quan es produeixen violacions dels drets de les persones treballadores, han de saber on obtenir remeis. I les persones consumidores mereixen saber on i com es produeix la roba ”- Paul Roeland, coordinador de transparència, de la Clean Clothes Campaign.

Tot i que també es va donar a les marques l’oportunitat d’informar a la Clean Clothes Campaign sobre qualsevol canvi que afectés les seves puntuacions del salari vital, les marques no van ser enquestades específicament sobre els compromisos salarials i el pagament del salari durant la pandèmia covid-19, ja que els informes mostren que no paguen ni el salari mínim, ni el salari prepandèmia. Actualment, només cinc marques afirmen que paguen salaris mínims a algunes treballadores de les seves cadenes de subministrament. La manca de progressos en el pagament de salaris dignes a les treballadores de la confecció durant la pandèmia, mentre que equips executius de marques com Nike fomenten la priorització de la salut mental dels seus i les seves col·legues, exemplifica el proverbi “fora de la vista fora de la ment”.

“He de pagar deutes, l’aigua i la llum cada mes, però els meus salaris no són suficients. No vull veure objectius de producció elevats amb un nombre cada vegada menor de treballadores per complir-los. No tenim prou ingressos per pagar les nostres despeses bàsiques per viure ” explicava un treballador de Cambodja que produeix per Primark.

La manca de transparència a la cadena de subministrament mundial de moda ha permès a les marques negar a les treballadores els seus salaris i indemnitzacions legalment deguts. Per exemple, les treballadores de Cambodja se les va privar d’un salari estimat de 109 milions de dòlars americans durant el tancament nacional d’abril i maig del 2021. La Clean Clothes Campaign estima que a les treballadores de tot el món se’ls deuen almenys 11,85 mil milions de dòlars americans durant l’any de la pandèmia del març del 2020 al març del 2021.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This