S’ha completat el pagament de les reclamacions dels supervivents i les famílies afectades per l’incendi de la fàbrica Tazreen

11/juliol/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta i el International Labour Rights Forum es complauen d’informar que el programa de compensació per a les persones afectades per l’incendi de la fàbrica Tazreen al 2012 ja ha completat els pagaments a totes les treballadores lesionades i les persones dependents d’aquells que van morir.

La Tazreen Claims Administration Trust, qui ha utilitzat un sistema de càlcul i distribució de les indemnitzacions a partir d’una iniciativa semblant a la dissenyada per a les afectades per l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza, va anunciar divendres passat que finalment s’ha completat tot el treball per recollir les indemnitzacions, realitzar les avaluacions mèdiques, calcular les quantitats que es debien a cada destinatari i distribuir els pagaments.

El 24 de novembre 2012 un incendi va arrasar la fàbrica de roba Tazreen Fashion a Bangladesh, matant 113 treballadores i ferint gairebé 200. Tres anys més tard, el setembre de 2015, es va establir el Tazreen Claims Administration Trust, com a resultat de l’acord signat al 2014 per C&A , la C&A Foundation, IndustriALL Global Union, i la Campanya Roba neta.

El novembre de 2015, es van dipositar $2.5 milions a un fons constituït per recollir les indemnitzacions obtingudes de les marques que es proveïen a Tazreen Fashions. La resta de les indemnitzacions ja havien sigut proporcionades a través dels pagaments realitzats en el període immediatament posterior a l’incendi pel Fons del Primer Ministre de Bangladesh. La C&A Foundation i la Fung Foundation van contribuir cada un amb $1 milió (la marca Sean John Enyce estava representada per Li & Fung, que feia les seves comandes). Les quantitats més petites van ser proporcionades per Walmart (a través de BRAC EUA), KIK i El Corte Inglés. Altres marques de roba que es proveïen a Tazreen i no han contribuït, inclouen Dickers, Disney, Edimburg molí de llana, Karl Rieker, Piazza Itàlia, Sears, Soffe (per Delta Apparel), i Teddy Smith.

“Segueix sent decebedor que la majoria de les empreses de roba que produïen a Tazreen mai hagin reconegut la seva responsabilitat i no hagin pagat res en absolut al Fons, i que Walmart – les seves botigues representaven el gruix dels productes de Tazreen – ha pagat només $ 250.000,” va dir Liana Foxvog del International Labur Right Forum.

Les primeres reivindicacions van ser recollides a l’octubre de 2015, i la tramitació de les sol·licituds i les avaluacions mèdiques es va completar a l’abril de 2016. Un període durant el qual es va proporcionar als demandants assessorament i suport en la inversió dels seus pagaments. 116 beneficiaris van rebre suport per unir-se a un bo del govern, conegut com shanchaipatra, que garanteix una alta taxa d’interès i un pagament regular.


Procés de reclamació completat

A finals de juny del 2016 es va completar la major part del treball de Tazreen Claims Administration Trust: en total s’han pagat un total de BDT 167.463.882 (1.963.644€) a 582 familiars de 103 treballadores mortes i 10 treballadores desaparegudes, i per a 174 treballadores que continuen patint lesions com a conseqüència de l’incendi. A més dels pagaments inicials realitzats pel Fons del Primer Ministre.

“Ens complau que les treballadores lesionades i les famílies dels morts, finalment, hagin rebut aquests pagaments que els mantindran allunyats de l’extrema pobresa, encara que els pagaments es basen en els baixos salaris comuns en la indústria de la confecció, i per tant segueixen sent relativament petits“, va dir Liana Foxvog de ILRF.

La tasca pendent és assegurar un tractament mèdic continuat per a les treballadores que segueixen patint lesions físiques i psicològiques. S’han de transferir $350.000 a un fideïcomís independent a Dhaka, que està en procés de ser establert, per proporcionar serveis de tractament de remissió a les treballadores lesionades, tant en els desastres del Rana Plaza com Tazreen. S’espera que aquest nou fideïcomís establirà les bases per a un servei de referència permanent per a totes les treballadores que pateixen lesions a la feina.

Tot i que el procés d’espera ha estat llarg per a aquestes famílies, la finalització del procés de reclamació és una victòria important. Els supervivents de Tazreen finalment han guanyat el reconeixement dels seus drets, després d’haver estat eclipsat per la magnitud de la catàstrofe de Rana Plaza. El procés de reclamacions de Tazreen també estableix, a més, la possibilitat i la necessitat de garantir que a les víctimes de qualsevol desastre futur se les proveeixi amb els ingressos perduts i els pagaments de suport d’acord amb les normes i estàndards internacionals.

“L’assoliment de pagaments justos i transparents per a les treballadores de Tazreen és una cosa a celebrar”, ha dit Samantha Maher de la Campanya Roba Neta. “La campanya impulsada per la CCC, ILRF i altres aliats era vital per obtenir aquest resultat i demostra que podem progressar quan estem junt amb les treballadores que lluiten per la justícia. També rendim homenatge a la tasca dels grups de Bangladesh que van donar suport aquest procés, el personal increïble Tazreen Claims Trust– en particular, al Comissionat Executiu, Dr. Kazazi -, i per descomptat a les treballadores de Tazreen, que es van negar a permetre que les morts dels seus éssers estimats passessin desapercebudes “.

Si bé el procés de reclamacions ha conclòs, la lluita de les famílies de Tazreen encara no ha acabat. Estan exigint que els responsables de les morts i lesions dels seus éssers estimats siguin encausats i segueixen a l’espera per al processament de Delwar Hossain, l’amo de Tazreen Fashions. Seguirem donant-los suport en la seva lluita fins que s’aconsegueixi plena justícia.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This