Ens solidaritzem amb l’Institut Ecumènic per a l’Educació i Recerca Laboral (EILER) de Filipines, organització amb la qual col·laborem des de les campanyes Electrònica Justa i Roba Neta de SETEM.
EILER és una institució laboral no governamental i sense ànim de lucre que promou la dignitat dels treballadors i treballadores a través de l’educació i la recerca laboral. Fundada el 1981 amb el suport de grups eclesiàstics i líders sindicals, el Patronat i el personal de la institució s’han solidaritzat amb els treballadors i treballadores i amb els sectors marginats en les seves lluites per salaris dignes, condicions laborals humanes, seguretat en l’ocupació, el benestar de les dones i persones treballadores LGBTQIA+, i la llibertat d’associació. Es tracta de drets fonamentals reconeguts pels convenis internacionals, el Codi Laboral i la Constitució filipina. De fet, des de 2019, EILER és un dels més acèrrims defensors de la ratificació del Conveni núm. 190 de l’OIT a Filipines, l’objectiu del qual és combatre la violència de gènere i l’assetjament en el món laboral.
EILER condemna els recents incidents d’etiquetatge vermell a Quezon City, on va ser falsament acusat de terrorisme. Han registrat tres incidents d’etiquetatge vermell entre desembre de 2024 i febrer de 2025 en el Districte 4 de Quezon City.
-
El primer incident va tenir lloc el desembre de 2024, quan es va penjar un sac a l’edifici on es troba l’oficina de la institució. El sac etiquetava EILER com a «reclutador de terroristes».
-
El segon incident va tenir lloc el gener de 2025, quan es va trobar un altre sac penjat en un solar situat davant del mateix edifici. Aquesta tanca sol utilitzar-se per exposar cartells de campanya de candidats electorals. El sac portava un missatge que acusava el partit Bayan Muna de ser un «reclutador de terroristes».
-
El tercer i més recent incident va ocórrer el febrer de 2025, quan es va col·locar un adhesiu a l’entrada de l’edifici, acusant de nou EILER de ser un «reclutador de terroristes» i afirmant que «molts han mort per culpa d‘EILER!».
L’etiqueta vermella com a eina de repressió
L’etiquetatge vermell és una repressió patrocinada per l’Estat, en la qual organitzacions legals (com EILER) són titllades falsament de terroristes o vinculades a grups armats. L’etiquetatge vermell s’utilitza per a atacar a persones i organitzacions que treballen legalment per la justícia social i els drets dels treballadors i treballadores. Els efectes de l’etiquetatge vermell inclouen violacions dels drets humans, execucions extrajudicials i una creixent por per l’exercici de llibertats fonamentals.
Durant el govern de Marcos Jr. s’han produït 80 casos d’etiquetatge vermell i assetjament contra defensors dels drets laborals [Dades de CTUHR]. El personal cooperant i les ONG també s’enfronten a greus atacs. Segons una enquesta realitzada entre organitzacions sense ànim de lucre, el 62% de les persones que han respost afirmen haver sofert etiquetatge vermell, vigilància i assetjament en diverses plataformes. Un 33% ha estat acusat de presumpte finançament del terrorisme, i un 17% s’enfronta a causes judicials relacionades amb aquestes acusacions [DefendNGOs Alliance]. Els casos d’etiquetatge vermell contra candidats s’han convertit en una de les principals infraccions electorals en les eleccions de 2025 [Llistes d’infraccions de campanya dels organismes de control electoral VoteReportPH i Kontradaya].
EILER insta el govern de Marcos Jr. que prengui mesures concretes per posar fi a la proliferació de l’etiquetatge vermell i a altres formes de repressió contra les llibertats civils i polítiques.
S’exigeix el desmantellament de la NTF-ELCAC, l’agència que està darrere de l’etiquetatge vermell i l’aplicació de les recomanacions de la Missió Tripartida d’Alt Nivell de l’OIT, incloent-hi un organisme independent per investigar els atacs als treballadors i treballadores.