TAILÀNDIA: CINC ANYS DESPRÉS, ORGANITZACIONS INTERNACIONALS RENOVEN LA SEVA CRIDA PER LA POSADA EN LLIBERTAT DE SOMYOT PHRUEKSAKASEMSUK

09/maig/2016 | Notícies

En el cinquè aniversari del seu empresonament, les organitzacions internacionals que signem aquest text condemnem la privació contínua i arbitrària de la llibertat del defensor dels drets humans Somyot Phrueksakasemsuk i realitzem una crida a les autoritats de Tailàndia per a la seu immediat i incondicional alliberament.

Somyot, de 54 anys, es troba actualment a la presó de Bangkok, on compleix 10 anys de pena després d’haver estat condemnat per càrrecs de lesa majestat en virtut de l’article 112 del Codi Penal de Tailàndia. L’article 112 estableix que “qualsevol que difami, insulti o amenaci el Rei, la Reina, l’Hereu al tron o el Regent serà castigat amb presió de 3 a 15 anys”.

Diversos organismes de vigilància dels drets humans de l’ONU han expressat la seva preocupació per la privació de llibertat de Somyot. En un dictamen emès el 30 d’agost de 2012, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides  (WGAD per les seves sigles en anglès) va afirmar que la detenció de Somyot va ser arbitrària. El WGAD va demanar a les autoritats tailandeses l’alliberament de Somyot i que se li concedeixi una indemnització.

Activista pels drets laborals i editor d’una revista, Somyot va ser detingut el 30 d’abril de 2011, cinc dies després de llançar una campanya online per recollir les 10000 signatures necessàries amb què solicitar una revisió parlamentària de l’article 11. El 23 de gener de 2013, la Cort Penal de Bangkok el va condemnar a 10 anys de presó per dos càrrecs de sa majestat. Somyot va ser condemnat per permetre la publicació de dos articles satírics a la desapareguda revista Voice of Taksin, de la qual era l’editor. Els articles van ser escrits per una altra persona i considerats un insult al rey Bhumibol Adulyadej per les autoritats tailandeses.

El 19 de setembre de 2014, el Tribunal d’Apelació va confirmar la condemna de lesa majestat a Somyot dictada per la Cort Penal de Bangkok. El Tribunal d’Apel·lació no va notificar a Somyot, ni al seu advocat, ni als membres de la seva família que l’audiència se celebraria aquell dia. El 19 de novembre de 2014, Somyot va presentar un recurs davant del Tribunal Suprem contra la seva condemna.

La condemna a Somyot i la seva detenció no compleixen amb les obligacions legals internacionals de Tailàndia. L’article 19 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (ICCPR per les seves sigles en anglès) del qual Tailàndia és Estat Part, estableix que tota persona té dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret inclou la “llibertat de buscar, rebre i difondre informacions i idees de tota classe”.

El Comitè de Drets Humans (HRC per les seves sigles en anglès), l’organisme de Nacions Unides que supervisa el compliment de les disposicions del Pacte per part dels Estats que l’han ratificat, en la seva Observació General sobre l’article 19, ha afirmat que “totes les figures públiques, fins i tot aquelles que exerceixen els càrrecs polítics de més importància, com ara els Caps d’Estat o de Govern, poden ser objecte legítim de crítiques i oposició política”. El Comitè de Drets Humans va expressar específicament la seva preocupació en relació a les lleis de lesa majestat i va afirmar que “l’empresonament mai és una sanció adequada” per difamació.

El 23 de septiembre de 2014, l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de Nacions Unides (OHCHR per les seves sigles en anglès) va expressar la seva decepció pel FALLO del Tribunal d’Apel·lació que va confirmar la condemna de Somyot. L’11 d’agost de 2015, l’OHCHR va instar Tailàndia a modificar la “vaga i àmplia” llei de lesa majestat perquè estigués en consonància amb les normes internacionals de drets humans. La OHCHR també va demanar l’alliberament immediat de totes les persones empresonades per l’exercici del seu dret a la llibertat d’expressió.

També condemnem els defectes i retards en els processos judicials contra Somyot i les reiterades negatives dels tribunals per concedir-li la llibertat sota fiança. Somyot ha sol·licitat sense èxit la llibertat sense fiança 16 vegades, la darrera vegada el novembre de 2014.

Somyot  és un dels pocs acusats de lesa majestat que ha recorregut la seva condemna  fins al Tribunal Suprem. Somyot ha mantingut la seva inocència i s’ha negat a declarar-se culpable. En consideració a l’altíssima tassa de condemnes als judicis de lesa majestat de Tailàndia, la majoria dels acusats es declaren culpables per obtenir una reducció significativa de la seva pena de presó i poder sol·licitar el perdó de palau.

Instem el govern tailandès a posar fi a la persecució cap a Somyot i a atorgar-li la llibertat immediatament perquè pugui retornar amb la seva dona i família. A més, fem una crida al govern de Tailàndia perquè proporcioni a Somyot una compensació adequada i un recurs efectiu per la privació arbitrària de la seva llibertat.


Firmat per:

1. Amnesty International
2. Article 19
3. ASEAN Parliamentarians for Human Rights
4. Asian Forum for Human Rights and Development (FORUM-ASIA)
5. Civil Rights Defenders
6. Clean Clothes Campaign / Campanya Roba Neta
7. Committee to Protect Journalists
8. FIDH – International Federation for Human Rights
9. Fortify Rights
10. Front Line Defenders
11. Human Rights Watch
12. International Commission of Jurists
13. Lawyers’ Rights Watch Canada
14. PEN International
15. Reporters Sans Frontières / Reporters Without Borders
16. World Organization Against Torture (OMCT)

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This