Entre el 2 i el 7 d’abril, dues treballadores del tèxtil d’Indonèsia que van treballar per Uniqlo van ser a Copenhaguen com a part de la campanya global perquè l’empresa pagui els salaris que deu. Exigeixen que la marca compleixi amb el deute a les treballadores després del tancament inesperat de la fàbrica Jaba Garmindo el 2015. La visita de les treballadores va coincidir amb la inauguració de la primera botiga Uniqlo a Dinamarca el 5 d’abril, on va assistir el conseller delegat, Tadashi Yanai.
Les proves obtingudes a la fàbrica confirmen que Uniqlo va ser un dels grans compradors de la fàbrica de Jaba Garmindo a Indonèsia, que va tancar poc després que la marca deixés de fer comandes sense advertir ni explicar res a les treballadores. El fundador i director general de la companyia Uniqlo, Tadashi Yanai, té un patrimoni net estimat de 19.300 milions de dòlars, el que el converteix en el segon home més ric del Japó. Uniqlo genera milers de milions de dòlars en beneficis pels seus accionistes però, malgrat tot, segueix negant-se a pagar els salaris que deu a les antigues treballadores de Jaba Garmindo, molts dels quals viuen en pobresa extrema.
Amb el suport d’una coalició global de grups laborals, les antigues treballadores de Jaba Garmindo han denunciat el robatori de salaris d’Uniqlo des del tancament de la seva fàbrica. Encara es deuen 40 milions de corones (5,5 milions d’euros) en salaris a les més de 2.000 treballadores que van treballar cosint roba d’Uniqlo. Aquesta pràctica s’ha convertit en un procediment estàndard en la indústria del tèxtil, on les marques no paguen suficient a les seves treballadores i les deixen sense res quan les fàbriques tanquen, sovint de forma inesperada i amb poca antelació, com en el cas de la fàbrica Jaba Garmindo.
Els patrocinis d’Uniqlo, són cada cop més vigilats per part de la campanya, ja que la marca busca construir una imatge positiva que pugui enganyar les consumidores mentre amaguen els abusos laborals en la seva cadena de subministrament. La campanya PayUp Uniqlo demana a institucions i organitzacions que rebutgin qualsevol forma de col·laboració o patrocini amb Uniqlo fins que la marca es comprometi a posar fi a les seves pràctiques de robatori de salaris, començant per complir el deute amb les antigues treballadores de Jaba Garmindo. A principis d’aquest mes, una ONG espanyola va rebutjar un patrocini d’Uniqlo al·legant que violaria la política ètica de l’organització a causa del robatori de salaris contra els antics treballadors de Jaba Garmindo.
La Campanya de PayUp Uniqlo ha organitzat diverses accions a tot el món, incloses mobilitzacions a botigues i manifestacions a carrers de Londres, Alemanya, Amsterdam, Estocolm, Espanya, Hong Kong, Indonèsia i el Japó.
Si voleu saber més sobre el tema: