Treballadors i treballadores de roba vaquera paguen un preu mortal

10/juliol/2013 | Notícies

Activistes de tot el planeta exigiren ahir 9 de juliol, una acció urgent als governs i les empreses per acabar amb l’ús continu de sandblasting i de qualsevol tipus de procés insegur de desgastat de pantalons de “denim” (mezclilla – roba texana). Esta demanda  presenta de nou un informe sobre les condicions en sis fàbriques de “jeans” a la província xinesa de Guangdong, la regió responsable de la meitat de tota la producció mundial de pantalons texans.

L’Informe, “Breathless for Blue Jeans: Health hazards in China’s denim factories (Vaquers sense respiració: Riscos per a la salut a les fàbriques de denim a la Xina), considera que la tècnica del sandblasting segueix estant molt estesa a la Xina, per tal de donar als pantalons texans aspecte desgastat, a pesar me que la Majoria de les marques occidentals prohibir aquesta pràctica fa 3 anys a causa del risc de què les persones treballadores contraguessin silicosis, una malaltia pulmonar mortal que ja ha causat la mort de moltes treballadores de la confecció.

Una persona que treballant en una d’aquestes fàbriques xineses mortals ens va comentar: “El nostre departament, està ple de pantalons texans i pols negre. La temperatura és més molt alta. És difícil respirar. Em sento com que si estiguera treballant a una mina de carbó”.

El nou estudi, basat en entrevistes amb treballadors i treballadores en les pròpies fàbriques, també revela que aquestes persones estan exposades a altres tècniques perilloses d’acabat per envellir el denim, per exemple hand-sanding (polit a mà), polishing (polit), aplicació de tints i ruixar productes químics com el permanganat de potassi, amb un equip de protecció limitat i amb una escassa formació en l’ús adequat de l’equip.

Els treballadors i les treballadores de les fàbriques si veuen obligades a suportar aquestes perilloses condicions de treball fins a 15 hores al dia per sobreviure, amb un salari mínim bàsic tant baix com 1.100 iuans (137 €) al mes.

Els i les activistes estan exigint la prohibició mundial obligatòria de la tècnica del sandblasting a la indústria de la confecció, així com una millor protecció per a les persones treballadores que estan utilitzant altres mètodes de desgasts perillosos.

Dominique Muller, de la Campanya Roba Neta internacionals i autor de l’informe, va dir: “Només la prohibició total del sandblansting acabarà amb aquesta pràctica mortal. Malgrat les promeses de les marques del contrari, aquest mètode letal segueix sent utilitzada. No està clar que les prohibicions voluntàries de les marques cap fill suficients per protegir els treballadors i treballadores. Les marques han fallat a l’hora de realitzar la deguda diligència per garantir mètodes segurs i persones treballadores protegides”.

L’Informe va ser elaborat Per IHLO (Hong Kong Liaision Office – Enllaç del Moviment sindical internacional), Estudiants i Acadèmics  contra la mala conducta empresarial  (Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour – SACOM), i també amb seu a Hong Kong, la Campanya Roba Neta, i el Grup de pressió en favor dels drets laborals, War on Want.

DESCARREGAR INFORME: Breathless for Blue Jeans (angles)

VEURE VÍDEO DE TESTIMONIS:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L9uxRjDtRl4&w=560&h=315]

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This