Un any després, recordem Ali Enterprises

12/setembre/2013 | Notícies

Font: International Labour Right Forum

Ahir, 11 de setembre, es commemorava el primer aniversari de l’incendi de la fàbrica Ali Enterprises a Karachi, Pakistan. L’incendi, que es va cobrar la vida de 262 treballadores, ha estat l’incendi més mortífer en una fàbrica. Però els posteriors accidents que s’han seguit produït en el sector de la confecció en l’últim any ens mostren l’avarícia i la negligència d’una indústria que posa en perill les vides de les treballadores i treballadors de la indústria tèxtil al sud est asiàtic.

Union News Title September NTUF

A més de produir pantalons texans per KIK, els treballadors i treballadores entrevistades per la Federació Nacional de Sindicats de Pakistan va documentar que Ali Enterprises també venia a marques com Diesel i Go Blau. S’estimen ingressos per vendes abans de l’incendi d’entre 50 i 100 milions de dòlars a l’any, uns diners que estranyament es reflectiren en els sous de les treballadores o inversions en mesures de seguretat. Ali Enterprises no estava registrada, funcionava il · legalment amb un disseny de l’edifici no aprovat i sense cap equip d’extinció d’incendis o sistema d’alarma d’emergència. Les treballadores van informar que la fàbrica donava feina a nens i que totes les persones treballaven de forma il ·legal. Les treballadores no estaven sindicades i per tant no tenia cap poder de negociació col · lectiva per pressionar millores en les condicions de treball. La majoria no tenia contracte legal i, malgrat el fet que el registre és obligatori al Pakistan, no estaven afiliades a la Seguretat Social del país ni als instituts de prestacions per vellesa. La fàbrica tenia una sola sortida, que en el moment de l’incendi estava bloquejada, i totes les finestres estaven cobertes amb reixes de ferro.Tot i els dos incendis anteriors, entre ells un que va tenir lloc al febrer del mateix any, la fàbrica no va aplicar mesures de precaució ni va educar les seues treballadores en seguretat i evacuació en cas d’incendis. De fet, quan l’edifici va començar a cremar-se, les treballadores van descobrir que no només estaven atrapades, sinó que es van veure obligades a guardar els materials i equips de la fàbrica abans de tractar de salvar-se a si mateixes. Per a moltes, ja va ser massa tard.

A més de la negligència criminal i intencional dels propietaris i gerents de Ali Enterprise, un informe sobre l’incendi de la Federació  Nacional de Sindicats de Pakistan ( NTUF ) ens adverteix:

no només els fabricants locals, sinó també les empreses internacionals, marques i organitzacions de certificació [que] són els responsables d’aquest tipus d’incidents fatal … Les marques internacionals utilitzen les certificacions ISO i l’auditoria social a través d’empreses internacionals d’auditoria i codis de conducta (COC) signats pels fabricants locals i les marques internacionals com una cortina de fum per evitar la responsabilitat d’aplicar les lleis laborals locals i els convenis de l’OIT … [en aquest cas ]l’empresa d’auditoria internacional Social RINA va emetre un certificat SA8000 a Ali Enterprises, que significa que la fàbrica garantia les condicions de seguretat i que hi treballar era més que satisfactori. El certificat va ser emès tan sols 10 dies abans de l’accident, que diu molt de la credibilitat i l’autenticitat del sistema d’auditoria de les denominades empreses internacionals d’auditoria … marques internacionals i organitzacions de certificació d’auditoria han de posar en pràctica les lleis i normes laborals internacionals per a la protecció dels drets dels treballadors

Sota pressió internacional, KIK ha acordat pagar una quantitat inicial d’un milió de dòlars per compensar les famílies dels treballadors que van morir en l’incendi. Aquesta contribució són cèntims per a un gegant de la indústria com KIK que s’enriqueix gràcies als salaris baixos en països com el Pakistan i Bangla Desh. Ineke Zeldenrust, Coordinadora Internacional de la Campanya Roba Neta, segueix sent optimista sobre els esforços per procurar compensació addicional per a les víctimes :

Donem la benvinguda a aquest acord i esperem comptar amb les compensacions completes i un paquet d’ajudes, que calculem seran d’almenys 20 milions d’euros, que es negociarà ben aviat. Continuem la nostra campanya cap a altres actors internacionals, en particular per què les organitzacions d’auditoria EFS i Rina, també prenguen la seua responsabilitat i paguen la seua part de la compensació necessària.

Cada cèntim de què han rebut les víctimes i les seves famílies ha estat guanyat pels activistes locals i internacionals. Per l’aniversari de l’incendi, NTUF ha organitzat manifestacions a Karachi, Hyderabad, Islamabad, Lahore i Multan amb l’esperança de revitalitzar la qüestió de les condicions de treball al Pakistan. Aquesta tragèdia, diu NTUF, ” ara s’ha convertit en un nou símbol del moviment de resistència de les treballadores el qual pot ajudar als treballadors i les treballadores de les fàbriques a assegurar el dret de tenir un ambient de treball decent i lliurar-se de la injustícia social i la norma imperant dels salaris baixos i l’esclavitud que caracteritza el capitalisme”.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This