La Fàbrica produïa per a conegudes marques internacionals. La Campanya Roba Neta adverteix que la falta de mesures preventives per part de Firmes, Governs i fabricants condemna a mort treballadors i treballadores.
Com a mínim 28 treballadores i treballadors de la indústria tèxtil de Bangla Desh han mort i desenes més han resultat ferits després de l’incendi que es va desencadenar en les plantes novena i desena de la fàbrica “That’s It Sportswear Ltd” situada a uns 25 quilòmetres de la capital, Dhaka. Algunes persones que treballaven a la fàbrica van morir asfixiades mentre que altres van saltar al buit intentant escapar de les flames o van ser trepitjades pels seus companys en l’estampida cap a les sortides.
La fàbrica produïa per a marques internacionals com Gap i Wrangler (VF Corporation) així com per l’agent BF Fashion de Hong Kong. La fàbrica pertany al conegut grup empresarial Ha-Meem, un dels més grans fabricants a Bangla Desh, que té un dubtós historial de respecte als drets laborals. El grup és conegut per subcontractar sense autorització de les empreses clients, el que significa que la fàbrica pot estar produint peces per a marques sense que aquestes ho sàpiguen.
La xarxa internacional Campanya Roba Neta (CCC per les seves sigles en anglès), liderada a Espanya des de 1997 per l’ONG SETEM, juntament amb altres grups de defensa dels drets laborals dels Estats Units i Canadà fa temps que està alertant a les marques internacionals que compren a Ha-Meem sobre violacions dels estàndards laborals fonamentals, com el dret a la llibertat d’associació en les fàbriques del grup. Concretament, segons la pàgina web del grup empresarial Ha-Meem, els seus clients actuals són Inditex, Carrefour, H & M, Next, Walmart, JC Penney, Kohl’s, Squeeze, Sears, Target Store, Charming Shoppes, Miss Etam, Migros i Celio. La CCC està contrastant aquesta informació amb les organitzacions a Bangladesh i amb les pròpies marques.
Els primers informes de testimonis presencials indiquen que almenys dues de les sis sortides de la fàbrica estaven tancades, una pràctica freqüent en l’edifici. La indústria de roba de Bangla Desh és coneguda pels seus problemes crònics de seguretat, que inclouen sortides d’emergència bloquejades o equips d’extinció d’incendis deficients. Un extrem que, sovint, ocasiona accidents fatals.
Des d’organitzacions de defensa dels drets laborals es recorda que “hem reclamat durant anys a les marques internacionals d’Europa i Estats Units que prenguin mesures urgents per a resoldre els problemes de seguretat i les deficients mesures contra incendis i d’emergència dels seus socis comercials a Bangla Desh. No han actuat i, una vegada més, veiem les dramàtiques conseqüències d’aquesta manca d’acció “.
No en va, aquest és el quart incendi d’aquest any en una fàbrica tèxtil al país asiàtic. Un dels més greus va ocórrer el passat mes de febrer a la fàbrica “Garib and Garib” i es va saldar amb la mort d’altres 21 persones. és més, en total, des de l’any 2000 han mort 273 persones treballadores en accidents similars a Bangladesh.
Finalment, les organitzacions CCC, ILRF, WRC i MSN demanen a totes les marques que es subministren a Ha-Meem que s’assegurin que totes les persones ferides reben cures mèdiques i que les famílies de les víctimes siguin convenientment indemnitzades. No obstant, la principal reivindicació continua sent l’adopció de mesures urgents per evitar que es segueixin repetint tragèdies com aquesta. “Hem advertit en repetides ocasions que aquests drames continuaran succeint una vegada i una altra si no es prenen mesures estructurals però la resposta, malauradament, segueix sent de mínims”, lamenten.