Un nou informe de Roba Neta sobre salaris dignes al tèxtil global alerta sobre Uniqlo

30/octubre/2019 | Notícies

Uniqlo, que demà estrena botiga a Barcelona, és una de les vint principals empreses del tèxtil global que no garanteix els drets i les reivindicacions de les persones treballadores, segons assenyala l’Informe 2019 sobre Salaris Dignes llançat avui per la Campanya Roba Neta.

Uniqlo encara deu 5,5 milions de dòlars per salaris impagats i indemnitzacions a 2.000 treballadores d’Indonèsia, després de tancar de sobte (l’any 2015) una fàbrica a aquell país.

Mentre la multinacional japonesa Uniqlo continua amb la seva expansió internacional i obre demà una nova botiga a l’Avinguda Diagonal, (la tercera a Barcelona -el passat 17 d’octubre va obrir la primera a Madrid-), SETEM Catalunya, a través de la Campanya Roba Neta, denuncia que la marca segueix vulnerant els drets i les reivindicacions de les persones que confeccionen les seves peces de roba.

El cas d’Indonèsia de 2015 segueix vigent: 2.000 dones d’una de les fàbriques proveïdores d’Uniqlo a Indonèsia, PT Jaba Garmindo a Tangerang (Yakarta, Indonèsia) van veure com, de sobte, es tancava la fàbrica. Durant 4 anys, aquestes treballadores en lluita han reclamat 5’5 milions de dòlars per salaris impagats i indemnitzacions que no han tingut cap tipus de resposta, patint situacions d’extrema pobresa. A més, durant el temps que van treballar a Uniqlo van haver de fer front a situacions de treball insegures, hores extra obligatòries, contractes irregulars… Esgotades les vies legals, les treballadores depenen ara de la solidaritat internacional organitzada sota l’etiqueta #PayUpUniqlo i que a Barcelona reforcem amb #UniqloBarcelona. La Campanya Roba Neta, tant des de Madrid com des de Barcelona, ha encapçalat diverses mobilitzacions per denunciar el cas.

 Informe Salaris Dignes 2019

Coincidint amb l’apertura del nou establiment d’Uniqlo, Roba Neta presenta l’Informe Salaris Dignes 2019 -Anàlisi dels salaris en la indústria tèxtil global- en què s’informa que la marca Uniqlo vulnera drets i reivindicacions laborals. Aquest nou estudi, redactat en el marc de de la Campanya Internacional Clean Clother Campaigne, analitza com es comporten 20 marques líders de roba -de luxe, roba esportiva, moda ràpida i venda per internet- a l’hora d’abordar els salaris en les seves xarxes de proveïdors. Es tracta d’una avaluació al voltant de si les companyies tèxtils fomenten el treball decent o, si per contra vulneren drets laborals bàsics, vinculats a hores extres excessives, habitatge precari, mala alimentació, problemes de salut i risc de treball infantil, entre d’altres.

Aquest estudi dona continuïtat a un estudi anterior fet per la Campanya Roba Neta el 2014 a partir del qual algunes marques (un 85% del total analitzat, entre elles Uniqlo) es van comprometre a treballar per proporcionar salaris dignes. Després de cinc anys, el nou informe posa de manifest que “a hores d’ara, cap firma de les analitzades pot demostrar que estigui avançant per garantir que paguen un salari digne a les treballadores per viure”.

Un dels casos estudiats és, justament, Uniqlo, marca del holding empresarial japonès Fast Retailing que domina la indústria tèxtil mundial, conjuntament amb Inditex i H&M. Segons l’estudi, “Uniqlo no pot demostrar l’aplicació de cap mesura per apujar el sou de les treballadores de les seves fàbriques, tot i que ha començat a utilitzar les eines i els índex de referència sobre salaris de la FLA (Fair Labor Association que proporciona eines i dades per a la remuneració digna) per analitzar la bretxa existent entre el salari real i el salari digne en un grup de fàbriques ubicades a la Xina, Bangladesh, Vietnam i Cambodja, però no ha començat a actuar al respecte”.

Per tot això, des de la Campanya Roba Neta DENUNCIEM:

  • la vulneració de drets de les treballadores d’Indonèsia per part d’Uniqlo. EXIGIM que l’empresa japonesa es responsabilitzi del cas i pagui immediatament els salaris i les indemnitzacions corresponents.
  • que Uniqlo compleixi les promeses sobre salaris dignes als proveïdors amb els que treballa actualment i es plantegi negociar i signar acords de caràcter vinculant amb representants de les persones treballadores.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This