Les treballadores del sector de la confecció de Bangladesh commemoren una dècada des de l’incendi més mortífer de la història del país ocorregut a la fàbrica Tazreen Fashions. En aquest dia de record cap a les víctimes, ens comprometem a continuar lluitant per la seguretat en el lloc de treball i per la justícia a Bangladesh i en altres llocs. Encara que s’han fet progressos considerables, encara queda molt per fer i cal vigilar els avanços: això inclou la necessitat que les marques que estaven relacionades amb la fàbrica de Tazreen i que encara no ho han fet, signin per fi l’Acord de seguretat que protegeix les persones treballadores de Bangladesh.
Deu anys després del fatídic dia 24 de novembre, recordem als que van morir i els nostres pensaments estan amb els que encara sofreixen les conseqüències de l’incendi. Almenys 112 persones van morir en aquell incendi, moltes d’elles perquè no van poder escapar, atrapades entre sortides tancades i finestres amb barrots. Aquest no va ser el primer incident important en una fàbrica de roba a Bangladesh: durant anys les marques i els propietaris de les fàbriques havien estat conscients dels riscos de produir en fàbriques que incomplien les normes més bàsiques de seguretat, però no van actuar. Només després que s’esfondrés l’edifici Rana Plaza, exactament sis mesos més tard, les marques es van afanyar a actuar i van signar l’Acord de Seguretat contra Incendis i dels Edificis a Bangladesh, legalment vinculant.
Una dècada després, encara hi ha marques que continuen tancant l’orella i ignoren les lliçons de les morts evitables en Tazreen i Rana Plaza. Algunes de les principals marques relacionades amb l’incendi de Tazreen, com Walmart, Sears i Disney, així com les marques implicades en l’ensulsiada de Rana Plaza, com la cadena de supermercats francesa Alcampo, JC Penney, The Children’s Plau i, de nou, Walmart, encara no han signat l’Acord Internacional sobre Seguretat i Salut en la Indústria Tèxtil i de la Confecció. Aquest acord vinculant, signat entre sindicats i marques, ha substituït a l’Acord inicial de Bangladesh i ampliarà el seu programa de seguretat més enllà d’aquest país. «És una vergonya que mentre 186 marques han signat aquest acord, algunes ressagades, sobretot diverses marques que tenen experiència de primera mà amb la mort de treballadors a les seves fàbriques que són més aviat paranys mortals, no s’hagin compromès a protegir la seguretat de les treballadores en la seva cadena de subministrament», va dir Kamrul Hasan, de la Federació Akota de Treballadors de la Confecció.
En aquest dia, el Centre Europeu per als Drets Constitucionals i Humans i l’ONG Femnet, amb el suport de diversos sindicats de Bangladesh, han enviat una carta d’avís a les marques que entren en l’àmbit de la llei alemanya sobre la cadena de subministrament, que entrarà en vigor l’1 de gener de l’any que ve, i que encara no han signat l’Acord: les marques alemanyes Tom Tailor i Deichmann, el gegant suec IKEA, i el detallista en línia estatunidenc Amazon. Aquesta carta adverteix que si les empreses no s’adhereixen a la iniciativa, que és el millor mecanisme de protecció de la indústria per als treballadors, podrien enfrontar-se a accions legals en virtut de la llei. Malgrat que no haurien de ser necessàries les accions legals perquè les marques es prenguin de debò la seguretat dels seus treballadors, esperem que aquest sigui l’última empenta perquè grans marques com Amazon i IKEA signin l’Acord, i facin que més empreses ressagades els segueixin.
Deu anys després de l’incendi de Tazreen, i més de nou anys des de l’inici del programa per a millorar la seguretat a les fàbriques de Bangladesh, l’Acord ha demostrat la seva eficàcia. És un instrument jurídicament vinculant, que obliga les marques a rendir comptes dels seus proveïdors i proporciona a les persones treballadores mecanismes per a denunciar problemes de seguretat de manera efectiva. Ha evitat que es produeixin noves tragèdies en fer que les fàbriques siguin notablement més segures. La xarxa internacional Campanya Roba Neta, juntament amb els seus socis de Bangladesh i els seus aliats mundials, seguirem vigilants respecte a l’activitat de l’Acord a Bangladesh, reclamant l’adopció de mesures en cas d’incompliments, sent transparent sobre les seves operacions i assegurant que les persones treballadores puguin parlar sense por de represàlies per part de la direcció de les fàbriques.
Per a les persones treballadores que van resultar ferides i per a les famílies de les mortes en incidents a les fàbriques en l’última dècada des de l’incendi de Tazreen, és important garantir l’accés a una compensació econòmica. Enguany, per fi, el govern de Bangladesh, en associació amb els empresaris, els sindicats, l’Organització Internacional del Treball (OIT), Alemanya i els Països Baixos, ha posat en marxa un projecte pilot d’assegurança d’accidents laborals per als treballadors de la confecció, que proporcionarà a les persones ferides i als seus familiars una indemnització per pèrdua d’ingressos i despeses mèdiques. Perquè aquest projecte pilot tingui èxit, és fonamental que les marques i els detallistes internacionals incloguin en els seus contractes amb els proveïdors els costos relacionats amb l’assegurança d’accidents, i que els empresaris hagin registrat a tots els seus treballadors i treballadores. A més, encara que esperem que aquest projecte pilot condueixi a un pla d’assegurances d’accidents complet per a la indústria de la confecció a Bangladesh, també és vital no oblidar a aquells que segueixen sense ser indemnitzats en l’última dècada i fer-los justícia.
Amin Amirul Haque, president de la Federació Nacional de Treballadors de la Confecció, ha declarat que, deu anys després de Tazreen, han canviat moltes coses: «Després dels tràgics incidents de Rana Plaza i Tazreen Fashion han canviat moltes coses, però desgraciadament l’estat del dret d’organització i de la negociació col·lectiva no ha canviat. A més, Bangladesh continua estant molt lluny d’aconseguir salaris dignes i igualtat de gènere». En comentar els esforços que s’estan realitzant per a millorar les condicions de treball en la indústria de la confecció, va declarar: «S’està treballant en diferents iniciatives, inclosa la pròxima llei de deguda diligència de la UE. Per a fer complir la legislació laboral en el sector de la confecció, els treballadors i les organitzacions de treballadors han de formar part des de l’inici de la posada en marxa i del mecanisme de reclamació i compliment. La llei no serà eficaç si només l’elaboren els organismes de la UE sense la participació de la societat civil».