Una nova investigació mostra les vulneracions de drets laborals de la indústria del calçat a la Xina

02/maig/2016 | Notícies

La Campanya Roba Neta i Canvia de Sabates posa en marxa avui una campanya dirigida a les marques internacionals demanant-los que es dirigeixin al govern xinès perquè alliberi immediatament els dos activistes detinguts per defensar els drets laborals i perquè retiri els càrrecs a tots els detinguts el passat, 3 de desembre.

Els dos activistes detinguts són Zeng Feiyang i Meng Han, del Panyu Workers Centre. Estan acusats pel govern xinès de “reunir una multitud per pertorbar l’ordre social” – un càrrec que comporta una pena potencial de cadena perpètua. Les detencions van tenir lloc el 3 de desembre com a part d’una repressió general sobre les ONG que donen suport a les lluites laborals a la Xina. Però concretament, les detencions s’han relacionat amb un conflicte laboral específic a la fàbrica de sabates de Lide, on les vagues de més de 2.500 treballadores van conduir fins a una negociació exitosa amb la direcció de la fàbrica l’any passat. La fàbrica produïa sabates de marques com ara Calvin Klein i Ralph Lauren.

La campanya internacional, que llança una petició online, coincideix amb la publicació d’un nou informe de Canvia de Sabates, ‘Tricky Footwork The Struggle for Labour Rights in the Chinese Footwear Industry’, del qual avui publiquem també la fitxa tècnica traduïda al català “Un camí complicat: la lluita pels drets laborals en la indústria del calçat a la Xina” L’equip d’investigació va entrevistar treballadores de tres fàbriques de calçat, entre elles Lide, a la província de Guangdong que produïen per a marques europees com ara Adidas, Clarks i Ecco, i van trobar casos alarmants d’intimidació i de violacions dels drets laborals.

“Els salaris estan molt per sota d’un salari digne, les treballadores estan obligades a treballar hores extres, tenen una protecció insuficient front als riscos de salut i seguretat, han de fer front a les despeses socials no remunerades i pateixen la violència de l’Estat per reprimir les seves vagues”, diu Anton Pieper, un dels autors de l’informe, de l’organització alemanya sòcia de Canvia de Sabates SÜDWIND e.V. 

Aquesta nova investigació posa de relleu les violacions comunes de les normes internacionals del dret del treball en la indústria del calçat xinès. Quan es combina amb el cas urgent dels activistes detinguts per defensar els drets laborals, és evident que la comunitat internacional ha d’actuar ja”, declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia de Sabates a l’Estat espanyol.

 

NOTAS


Enlaçç a la petició a las marques relacionadas amb la fàbrica Lide:

https://www.change.org/p/shoe-brands-ensure-release-of-labour-rights-activists-linked-to-lide-shoe-factory

Més informació sobre el cas:

http://www.clb.org.hk/en/content/workers-speak-out-support-detained-labour-activists-guangdong

http://www.clb.org.hk/en/content/trying-hit-moving-target-lide-shoe-factory-workers%C3%A2%E2%82%AC%E2%84%A2-campaign-relocation-compensation

http://www.clb.org.hk/sites/default/files/archive/en/File/letter%20to%20Peoples%20Daily.pdf (informació sobre la fàbrica de calçat Lide a la pàgina 8)

Pin It on Pinterest

Share This