Després d’un any de defensa dels drets laborals internacionals, la coalició mundial #PayYourWorkers, on participa la Campanya Roba Neta, arriba a un acord amb Victoria’s Secret, que es va comprometre a pagar la compensació pel robatori de salaris d’una de les seves fàbriques de confecció.
El Centre de Solidaritat i el Consorci per als Drets dels Treballadors (WRC) han anunciat avui que més de 1.250 treballadores tailandeses que cosien sostenidors per a Victoria’s Secret, Lane Bryant i Torrid -i que van ser acomiadades el 2021 sense la indemnització que els corresponia per llei – han rebut 8,3 milions de dòlars en concepte d’indemnització. Els grups han agraït la decisió de Victoria’s Secret de finançar els pagaments mitjançant un acord de préstec amb l’antic ocupador de les treballadores. Sycamore Partners, l’empresa matriu de Lane Bryant i Torrid, però, no hi ha contribuït.
Rebre aquesta indemnització suposa una gran diferència per a les treballadores i les seves famílies, moltes de les quals van haver de demanar préstecs per pagar el lloguer o alimentar els seus fills després del tancament sobtat de la fàbrica el març del 2021. Gairebé 50.000 persones es van mobilitzar i signar la nostra petició en suport dels treballadors i treballadores de Brilliant Alliance. Ara, demanem als compradors de Brilliant Alliance -i a totes les altres grans marques de roba i minoristes- que s’assegurin que els treballadors no es tornin a quedar sense diners quan les fàbriques tanquen, negociant un acord vinculant amb els sindicats.
Per a David Welsh, director del Centre de Solidaritat a Tailàndia «aquesta és una gran victòria per a les treballadores i una mostra de la valentia del seu sindicat i de la força de la campanya de solidaritat internacional que les va recolzar. No és una novetat que les treballadores de la confecció amb baixos salaris siguin abandonades a la misèria per la injustícia de les cadenes de subministrament mundials. La novetat és que no van acceptar el destí i van guanyar. També esperem que això representi un model de compromís nacional, governamental, internacional i de marca per resoldre futurs casos en què les treballadores de la confecció es trobin en una situació similar. Es tracta d’un cas històric, atesa la quantia de l’acord, i, de nou, esperem que sigui un model per a la indústria mundial de la confecció pel que fa a la participació directa de les marques».
Les treballadores estan representades pel sindicat Triumph International, afiliat a la Confederació de Treball Industrial de Tailàndia. Scott Nova, director executiu del WRC, ha declarat:
«La nostra organització ha documentat centenars de casos de robatori de salaris a la cadena de subministrament de la confecció. Aquest va ser el robatori més gran -i ara el pagament retroactiu més gran- que hem vist en una fàbrica de roba individual. Els 8,3 milions de dòlars aportats per Victoria’s Secret són també la contribució més gran d’una marca per ajudar a resoldre un cas de robatori de salaris.»
Després del tancament de la fàbrica Brilliant Alliance el març del 2021, el govern tailandès va ordenar al seu propietari, Clover Group, amb seu a Hong Kong, que pagués les indemnitzacions en un termini de 30 dies. Clover es va negar, afirmant a les 1.250 treballadores de la fàbrica amb salaris baixos que no tenia els diners i que havien d’acceptar esperar 10 anys per rebre el pagament complet.
Amb el suport i la defensa del Centre de Solidaritat, el sindicat va llançar una campanya per exigir-ne la indemnització. El WRC i el Centre de Solidaritat es van posar en contacte amb Victoria’s Secret i Sycamore, pressionant-los perquè garantissin el pagament a les treballadores. El WRC va identificar altres marques que no utilitzaven Brilliant Alliance, però que tenien influència sobre Clover i sobre un soci comercial clau, Brandix, un proveïdor de roba de Sri Lanka: American Eagle Outfitters, Gap i PVH. Després de mesos d’esforços, Clover va acceptar pagar les treballadores i Victoria’s Secret es va comprometre a finançar els pagaments mitjançant un préstec a Clover. La setmana passada, totes les treballadores van rebre la indemnització, més un milió de dòlars en interessos, segons la llei tailandesa.
Sycamore Partners va fer cas omís dels precs i no va fer res per donar suport a les treballadores.
«Moltes de les treballadores van estar a la fàbrica durant més d’una dècada i van guanyar una indemnització molt substancial», ha afirmat Welsh, que ha assenyalat que una treballadora mitjana de Brilliant Alliance ha rebut l’equivalent a més de dos anys de salari, i algunes han rebut fins a quatre anys de sou. «La indemnització que aquestes treballadores van guanyar va ser equivalent als estalvis de tota la vida», ha afirmat Nova, «robats quan van ser acomiadades i ara restaurats». I ha continuat: «Victoria’s Secret hauria d’estar molt orgullosa del que ha fet aquí. La gent que dirigeix Sycamore Partners hauria d’ajupir el cap de vergonya».
Notes:
- Encara que la majoria dels països productors de roba exigeixen una indemnització per acomiadament, l’impagament és un problema crònic a la indústria de la confecció. Per a més informació sobre el robatori d’indemnitzacions, podeu consultar l’informe “Fired, then robbed“, sobre la complicitat de les marques de moda en el robatori de salaris durant Covid-19.
- Centenars de sindicats, grups de drets laborals i altres organitzacions de la societat civil, juntament amb el Centre de Solidaritat i el WRC, han donat suport a #PayYourWorkers, un esforç per pressionar les marques de roba perquè s’uneixin als sindicats per crear un fons de garantia d’indemnització global, posant així fi al robatori d’indemnització a la indústria mundial de la roba.