Zara, Mango i Next, en el punt de mira per deixar sense salaris a 140 persones treballadores a Turquia

25/setembre/2017 | Notícies

Les treballadores i treballadors han buscat justícia als tribunals turcs que els hi han donat la raó. Legalment se’ls deu els tres mesos complets de salaris i indemnitzacions per acomiadament. Després de més d’un any des del tancament de la fàbrica el juliol de 2016, encara no hi ha una solució a la vista. Per aquest motiu les 140 persones extreballadores de la fàbrica i el sindicat, van decidir llençar una petició per internet. Han posat en marxa una campanya en què demanen el suport de la ciutadania per aconseguir que se’ls pagui els tres mesos treballats però no remunerats.

Exigim allò que és legítimament nostre. Només exigim la compensació pel nostre treball. Això és tot, res més” diu Yeliz Kutluer, una dona jove, mare i antiga treballadora de la fàbrica.

A “Bravo” es confeccionaven peces de roba per Zara, Next i Mango. Tot i que el 75% de la producció total de la fàbrica era per a Zara i la marca espanyola va obtenir guanys rècord en el primer trimestre de 2017, de moment s’han negat a garantir que les persones que van contribuir a aquests beneficis siguin compensades de manera íntegra pel seu treball. Next i Mango també s’han negat a assumir la responsabilitat cap a les 140 persones que produïen les seves peces de roba a Bravo Tekstil i que ara s’han quedat sense res. La quantitat que se’ls deu és de 2.739.281,30 lires turques (uns 650.000 euros). En el cas d’Inditex, l’empresa matriu de Zara, representa menys del 0,01% de les vendes netes només del primer trimestre de 2017.

Les marques són les principals ocupadores. Han demostrat una i altra vegada que controlen tots els aspectes de les comandes als seus proveïdors. Per tant, està clar que està a les seves mans assegurar que tots els treballadors i les treballadores que produeixen les seves peces reben els seus salaris mensuals i treballen en condicions segures. Moralment han de fer-ho”, diu Bego Demir de la Campanya Roba Neta a Turquia.

Després de més d’un any de negociacions, Zara, Next i Mango no han sigut capaces d’arribar a un acord satisfactori per compensar la totalitat de les 140 persones treballadores de la fàbrica. L’oferta plantejada per les marques només cobriria una quarta part de la quantitat que es deu a les treballadores. Azem Atmaca, que treballa com a operari, subratlla que una solució que no contempli el conjunt de les 140 treballadores i treballadors seria inacceptable: “un treballador obtindria els seus diners i un altre no. Tots tenim famílies i fills”.

Els tancaments sobtats de les fàbriques no són infreqüents a la indústria de roba, on la competència és ferotge i el capital flexible. En les cadenes de subministrament globals, el poder es concentra a la part alta, on grans marques com Zara, Next i Mango obtenen elevats beneficis i tenen molt de poder sobre les fàbriques que competeixen per les seves comandes. Precedents anteriors a Indonèsia, Cambodja i Amèrica Llatina, en els quals grans marques com Adidas, Nike, H&M i Walmart es van veure implicades en casos similars, van demostrar que les marques poden i han d’assumir la responsabilitat de garantir que els treballadors i les treballadores de les seves cadenes de subministrament que han quedat en aquesta injusta situació rebin els salaris endarrerits i indemnitzacions que legalment els correspon.

El meu pare va treballar molt intensament. Sé molt bé com treballava sense parar, dia i nit. Així que vull que tingui allò que legítimament li deuen… [Zara, Next i Mango] han d’escoltar la nostra veu. Això és tot el que vull”, diu la filla d’Hikmet, un extreballador de Bravo Tekstil. Ella no ha pogut inscriure’s al seu segon any a la universitat a causa de les dificultats econòmiques del seu pare derivades de la negativa de les marques a compensar-los degudament pel treball realitzat.

La Campanya Roba Neta dóna suport als treballadors i treballadores de Bravo Tekstil a la seva lluita per aconseguir justícia i demana a Zara, Next i Mango que es paguin a les 140 persones treballadores de Bravo Tekstil el que legítimament se’ls deu.

Notes:

La petició llançada pels treballadors i treballadores la trobareu en diferents llengües:

Castellà: https://www.change.org/p/justiciatrabajadoresbravo

Turc: https://www.change.org/p/bravoiscileri

Anglès: https://www.change.org/p/justiceforbravoworkers

Els vídeos en què els treballadors i treballadores expliquen la seva situació des del tancament de la fàbrica estan disponibles a Youtube:

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This