Un nou informe, publicat per grups de drets laborals abans de la celebració de la junta d’accionistes d’Inditex el passat 13 de juliol, posa de manifest que l’empresa ha de signar urgentment un nou acord vinculant sobre la seguretat a les fàbriques de Bangladesh abans que el programa actual expiri el 31 d’agost de 2021.
L’Acord sobre Seguretat d’Edificis i contra Incendis a Bangladesh (Accord), el programa de seguretat més exitós en la història de les cadenes de subministrament de roba, ha permès grans avenços, però Inditex no ha d’ignorar els perills mortals que segueixen existint.
Inditex -un dels majors venedors al detall de moda del món i propietari de vuit marques, inclosa Zara- va ser un dels primers signants de l’Acord en 2013. Com a membre de Comitè Directiu de l’Acord, Inditex coneix de primera mà l’eficàcia de l’Acord per fer que les fàbriques siguin més segures per a més de dos milions de persones treballadores de la confecció. Inditex ha passat els últims mesos negociant amb els sindicats, però encara no ha aconseguit concloure i signar un nou acord vinculant, i el temps s’esgota.
Aquest informe, elaborat per la Clean Clothes Campaign, Maquila Solidarity Network, Worker Rights Consortium i International Labor Rights Forum, està basat en una revisió de les dades disponibles públicament sobre els progressos en matèria de seguretat fàbrica per fàbrica. Mostra que, gràcies a l’Acord, s’ha corregit el 92% dels riscos de seguretat identificats en les fàbriques proveïdores d’Inditex a Bangladesh.
No obstant això, al mateix temps, segueixen existint riscos de seguretat que posen en perill la vida de les persones treballadores. A les 54 fàbriques proveïdores d’Inditex identificades pels testimonis signataris de l’Acord de Bangladesh, una sorprenent xifra de 40 encara no té alarmes d’incendi verificades, 38 no tenen sistemes d’extinció d’incendis verificats, com aspersors, i en 35 fàbriques les treballadores i treballadors podrien quedar atrapats en cas d’incendi.
Christie Miedema, de Clean Clothes Campaign, afirma:
Les marques que negocien un nou acord de seguretat vinculant han d’adonar-se que les vides dels treballadors estan en perill quan intenten negociar els principis crucials que van permetre l’èxit de l’Acord. L’Acord deu la seva eficàcia al fet que cada marca signant és legalment responsable de garantir la seguretat de les seves fàbriques proveïdores. Com a membre del comitè directiu, Inditex està ben posicionada per garantir que aquesta responsabilitat legal individual segueixi sent un requisit previ per a la participació en el programa de seguretat”.
Laura Gutiérrez, de Workers Rights Consortium, afirma:
L’espantós incendi amb almenys 52 víctimes mortals en una fàbrica de processament d’aliments a Bangladesh la setmana passada va mostrar una vegada més el que està en risc en aquestes negociacions. L’Acord ha disminuït la probabilitat que passi una tragèdia com aquesta en una fàbrica de roba, però queda molta feina per fer. En desenes de fàbriques d’Inditex les persones treballadores segueixen corrent el risc de no poder sortir de l’edifici en cas d’incendi. Aquesta tragèdia posa de manifest el que podria tornar a succeir si l’Acord no continua”.